неделя, 9 ноември 2014 г.

Първо кулинарно риалити в българската преса
Звездите готвят с МЕТРО
 
 
 

https://www.youtube.com/playlist?list=PLgV2_OSNftFg9_RBdMBoPQBcEgcRJEEnr

Започна първото кулинарно риалити в българската преса. В него ще участват известни люде от различни жанрове, които ще готвят със свежите и качествени продукти на „Метро“, а уменията им ще бъдат оценявани от шеф Юри Велев, който оглавява „Метро академията“. Представянето на гастрономическите умения ще протече по строги правила:
- Шеф Велев задава на участника да подготви тристепенно меню от 12 продукта, в които не влизат подправките. Той има право да махне три и да поиска други на тяхно място.
- Камиончето на „Метро“ откарва подбраните пресни продукти на адрес. Състезателят избира дали да свещенодейства в собственото си жилище или в отлично оборудваната кухня на „Метро академията“.
- Шеф Велев опитва произведенията на кулинарното изкуство и прави доброжелателен разбор. Освен в „Преса“ усилията на участниците можете да видите на страницата на „Метро“ във Фейсбук и в сайтовете, които ще следят риалитито.
Участниците са дует „Ритон“, радио- и тв водещата Ива Дойчинова, тв водещата и пиар Ива Екимова, актьорът Иван Матев, по-известен като Супер Любо, трикратната олимпийска шампионка по гребане Румяна Нейкова и Виолина Маринова - банкер, председател на УС на ДСК.

Дует „Ритон“ поднесе „Пътят към твоето сърце“


Основното ястие, което избраха да приготвят първите учасктници - дует „Ритон“, носи същото име като концерта им на 20 ноември в зала 1 на НДК - „Пътят към твоето сърце“. Катя и Здравко не пожелаха да променят зададените от шеф Велев продукти:
пуешко бяло месо
манатарки
чушки - червени, жълти и зелени
моркови
праз
салата айсберг
бейби спанак
рукола
чери домати - червени и жълти
пармезан
Подправки: зехтин екстра върджин, бяло вино, сусам, малинов балсамов оцет и балсамова редукция.

Тримата с шефа на „Метро академия“ предизвикаха възторжено оживление, докато внимателно избираха свежите продукти в магазин „Метро“ на „Цариградско шосе“.
Още със стъпването им в кухнята на шеф Велев, стана ясно кой държи черпака в дома на дует „Ритон“. Катя си поиска друг нож - „Този е за аматьори“, и започна така виртуозно да кълца подправките, че майстор готвачът заяви: „Започвам да се чувствам излишен“. Здравко честно се самоопредели като „помощник на помощника“ и не само прилежно режеше зеленчуците, ами измиваше всеки употребен съд - „Така ме е дресирала Катя“. И двамата приеха с усмивка високите готварски шапки. „Приличам на Нефертити“, каза дамската половинка на „Ритон“. „Ами! Приличаш на продавачка в руски бюфет“, контрира мъжката.
В шеги и закачки семейство Михайлови сътвори пуешко върху канапе от чушки и манатарки, покрито с моркови и праз.


Главен готвач Катя: Идеята е ястието „Пътят към твоето сърце“ да има вкус на свинско, макар да предпочитам пуешко, защото е по-диетично. В началото запечатах леко бялото месо в дълбок тиган, както си е цялото, после го полях с бяло вино и малко вода и го оставих 30 минути на бавен огън. Отделно направих канапе от манатарки и чушки в различен цвят - зелени, червени и жълти, в малко зехтин. Добавих малко вино, но така че да не стане сосообразно. Нарязвам месото на парчета, когато е готово, така че, когато го сервирам на гостите, да гребвам с шпатулата едновременно от канапето и от месцето. Отгоре разстлах задушени моркови и праз, защото в зимната кухня празът е на почит. И тях задуших в зехтин и бяло вино, докато станат леко мекички, но не преварени. Свалих от огъня зеленчуците и пуснах в тях парче леденостудено масло. Тъй като пуешкото е доста сухо месо, има нужда от сос. А зигзагообразните следи са направени с балсамова редукция. Когато Катя  я поиска от шеф Велев, той сразен заяви: „Аз си отивам!“.

Помощник готвач Здравко: Салатата също е кръстена на песен от предстоящия ни концерт. Казва се „Може би не“. За нея накъсах салата айсберг, добавих бейби спанак и рукола, нарязани наполовина червени и жълти чери домати и оставих Катя да се вихри с дресинга. Тя обаче преди това поиска сусам и леко го мина през огъня, за да стане ароматен, хрупкав и да си пусне вкуса. По съвет на шеф Велев използвах малинов оцет, макар първоначално да искаше бял балсамов. Освен него добавих чесън на прах, малко сол и зехтин екстра върджин. Отгоре поръсих люспи пармезан. За красота отново добавих балсамова редукция.
Шеф Юри Велев призна, че няма на какво да научи Катя в кухнята и обеща да аплодира дует „Ритон“ на концерта им на 20 ноември в зала 1 на НДК. А когато пеят „Пътят към твоето сърце“ и „Може би не“, да усеща аромата на гозбите им. 

  

Няма коментари:

50 писателски адреси в една книга! Пътеводител из Стара София с Виктор Топалов

  Виктор Топалов води читателите по писателски адреси Виктор Топалов, за когото разказите за Стара София са кауза ще представи новата си кни...