сряда, 5 ноември 2014 г.

Селфирай скуката

Магдалена Гигова

Когато манията да се снимаш сам и да пускаш образа си в социалните мрежи ни връхлетя, мнозина си мислеха, че ще отмине бързо като „висящото кафе“. Но не би! Селфито се оказа устойчиво като вирус - непрекъснато придобива нови и нови щамове. То дори бе обявено за дума на 2013 г. от съставителите на Оксфордския речник. Редакторите му използват специални изследователски програми, които всеки месец анализират около 150 млн. думи в съвременния английски език и забелязват, че употребата на селфи в интернет е нараснала със 17 000%.
Любопитното е, че думата не е нова. Тя се появява още през 2002 г. в австралийски интернет форум, през 2004-та навлиза във Flickr. Терминът официално е дискутиран за първи път от фотографа Джим Краус в книгата „Индекс на фотоидеите“ през 2005 г. Но истинска истерия предизвиква чак през 2012-2013 г. Оттогава учените не спират да изследват феномена селфи и откриват какви ли не любопитни зависимости. Ъгълът, под който се прави снимката, също е обект на проучвания. Голямата част от кадрите показват повече лявата половина на лицето, което от гледна точка на неврологията е много любопитно. Мозъкът възприема по-добре лявата част на асиметричните ни лица.

Вследствие от развихрилата се селфи мания веднага се появиха съвети как да се снимате така, че да получите максимално количество лайкове (харесвания в социалните мрежи). Ето 13 прости правила за сполучливо селфи:
1. Вложете автохумор

Един от най-добрите начини да изпъкнете сред пълчищата еднообразни селфита е конкурсът #SelfieOlympics#SelfieOlympics . Участниците в него се опитват да се надцакат един друг с максимално абсурдни автопортрети. Един се снима в басейна с топка, докато негов приятел чишка във водата зад гърба му, друг как влиза във ваната с велосипед. Полетът на фантазията няма край.

2. Снимайте се с известни личности

Е, едва ли ще надминете успеха да селфито на Елън Дедженерис след церемонията на „Оскарите“, което събра цяла плеяда холивудски звезди. Дори да не харесвате пиперливите шегички на най-известната лесбийка в Америка, може да се полюбувате на Дженифър Лоурънс или да се посмеете на Кевин Спейси на снимката, обиколила целия свят за минути.

3. Доберете се до труднодостъпно място

Селфи, направено в Космоса, на планински връх, на парапета на висок пост и т.н., е предсказуемо популярно. Шампион по интерес е автопортретът на космонавта Майкъл Хопкинс, който се щракна на фона на майката Земя.

4. Снимайте дори когато не го очакват от вас

Това правило важи най-вече за онези, които дори не подозират за думата „селфи“. Например, когато м.г. папа Франциск се съгласи да се снима с младежи, предизвика сензация в медиите и потвърди статутата му на най-смелия и демократичен глава на Римокатолическата църква през последните години.
Друго неочаквано селфи добави популярност на Хералдо Ривера, 70-годишният водещ на новините във Fox New. Той пусна кадър, на който позира гол до кръста с надпис „70, това са новите 50“. Всички оцениха неговия авангардизъм с изключение на борда на Duquesne University. Там Ривера трябваше да чете лекция, но пурисатине я отмениха.

5. Покажи истинското си лице

Ники Минаж, а и други поп звезди все по-често предоставят в социалните мрежи свои селфита без грим. Ако ползвате обилен макиаж, това може да ви представи в добра светлина и да ви осигури много комплименти.

6. Снимайте в екстремни ситуации

Едно от най-удивителните селфита за всички времена е фотографията на Фердинанд Пуентес, пасажер от самолет, преживял катастрофа над Тихия океан. Оказал се след аварията в открито море, Пуентес се снимал в спасителната жилетка на фона на потъващия самолет.

7. Кадри с животни
Кои са любимите картинки в социалните мрежи? Разбира се, тези с милички животинки. Вземете в прегръдките си куче, коте или морско свинче и лавината от лайкове ви е гарантирана. А ако успеете да се щракнете в дивата природа с екзотично животно - още по-добре.

8. Направете си селфи, докато си правите селфи

Хумор, звезди и екстремни ситуации - това вече е скучно. За разнообразие селфи културата роди още един феномен - фотография в стил Inception, направена по хитроумен начин. Например, когато човекът, който си прави селфи, се снима, застанал пред огледалото така, че в обектива да попадне изображението му как си прави селфи. Някои ентусиасти имат вече доста изобретателни кадри.
9. Избягвайте обичайните грешки

Грешките обикновено се изразяват в глуповати пози и смешни опити да изглеждате съблазнителни. Става дума за омръзналото до болка цупене на устните тип duck face, което шества от години в социалните мрежи. Ако толкова искате да привлечете вниманието към устните си, достатъчно е да се усмихнете мило и искрено. Вие не сте Ким Кардашиян и няма нужда да злоупотребявате с прекомерно сексуални пози. Нека главното ви оръжие бъде вашата естественост.

10. Не си просете комплименти

Най-ужасните надписи под селфитата са коментари като „Колко зле изглеждам днес“. Да си просите комплименти е точно толкова глупаво, колкото нелепо стоят ласкателствата на приятелите ви.

11. Снимайте се редовно

Селфито върши работа, когато го правите системно. Вземете пример от лайфлогерите - кралете на селфитата ,на които могат да завидят дори холивудските звезди. Еталон за това е художникът и преподавател в Бостън Колидж Карл Бейдън, който всеки ден в продължение на 24 години, 8 месеца и 11 дни си е правил снимки в една и съща поза. Друг фотограф Ноа Калина става известен благодарение на оригиналното си хоби. Той се снима от 2000 г. и дори е създал приложение за смартфон, което ви напомня, че трябва да се снимате. Разбира се, звучи безумно, но абонатите за вашия Инстаграм, при такъв подход значително ще нараснат.

12. Появявайте такт

Не забравяйте, че има места, където не бива да се прави селфи. Просто си задайте въпроса има ли в момента нещо по-важно от мен и ако отговорът е „да“, приберете смартфона. Спомнете си, че Барак Обама си направи селфи с британския и датския премиер на панихидата на Нелсън Мандела и инкасира доста критики. За да обругаят Обама и неговите последователи за снимки от траурни церемонии, дори пуснаха блог Selfies At FuneralSelfies At Funeral (селфи на погребение).

13. Пазете се от „заешки ушички“

Обикновено в ролята на традиционните „заешки ушички“ зад вас влизат по-малките братя и сестри, но е възможно зад гърба ви да правят непристойни движения или да застанат в позорящи пози ревящи деца и кучета, правещи „купчинки“. Преди да си направите селфи, проверете кой се е притаил зад гърба ви в желание да ви съсипе кадъра. От друга страна, подобни провокации могат да ви донесат популярност, стига да имате достатъчно самоирония.

Не е от вчера

Първият документиран автопортрет с камера е направен през далечната 1839 г. от химика и металург Робърт Корнелиус. Това е и един от най-ранните фотопортрети изобщо. Освен това според Библиотеката на американския Конгрес това изображение е и най-ранният запазен портрет в САЩ.

Корнелус е позирал в градината на магазина за осветителни тела на родителите си. А фотографският процес се нарича дагеротипия. Той използва камера обскура, за да проектира светлината върху медна плоча с тънко сребърно покритие. Преди експонирането на плочата в камерата тя се обработва с изпарения от йодни кристали, за да придобие чувствителност към светлината. След експонирането живачни пари проявяват изображението, което после се фиксира в разтвор на натриев хлорид или натриев тиосулфат.
При Робърт Корнелиус процесът бил много бавен. Той имал време да махне капачката на лещата на апарата, да отиде пред камерата, да постои няколко минути неподвижно, после да се върне при апарата и да затвори лещата.
През 1914 г. великата руска княгиня Анастасия Николаевна, тогава 13-годишна, пък праща селфи в писмо до приятел. Камерата е подпряна на стол, тя е застанала срещу огледалото. В писмото си княгинята пише: “Беше много трудно, защото ръката ми през цялото време трепереше.”

Мании безкрай

Селфито отдавна живее самостоятелен живот и се развива главоломно, създавайки производни. Например helfie (фотографии на прически), welfie (снимки по време на работа или на тренировки), drelfie (автопортрети на пияна глава) shelfie и bookshelfie (кадри на фона на интериори, мебели и книжни лавици).
Благодарение на ирландските фермери в Инстаграм се появи нов жанр - фелфи. Това са ярки, живи фотографии на фона на крави, коне, кози - все добитък, който придава на кадрите обаяние.
Рууфтопингът (Rooftopping) е сравнително нова мания. Той възниква като хоби на любители на силни усещания, но прераства в селфи на опасни места. У нас това увлечение дори взе жертва - момичето, пожелало да се щракне на покрива на железопътен вагон. Навсякъде по света снимките на небостъргачи, недовършени строежи, кранове или виенски колела са забранени. Затова селфи маниаците често носят маски или снимат само части от лицата си. Важното е да е максимално отвисоко.
Юсито конкурира селфито. Това практически е същото, но на снимката не сте сами, ами в компанията на други хора. Номерът е да се съберете групичка за кадро.

Белфи, или апотеоз на задните части

Заразата селфи, ескалира до епидемията белфи( belfie - от butt-selfie). Любителите на тази вариация снимат и пускат в социалните мрежи задните си части. Първопроходка в жанра е риалити звездата Ким Кардашиян. Влюбена в гигантските си овали, оформени с помощта на няколко кубика силикон, тя непрекъснато ги навира в очите на феновете си в Инстаграм, Туитър и Фейсбук.
Царицата на белфитата обаче е 20-годишната нюйоркчанка Джен Селтър. Почти два милиона потребители следят профила й в Инстаграм, където от март 2013 г. тя пуска снимки само на впечатляващото си дупе, най-вече по време на фитнес тренировки. Повечето й фенове дори не се интересуват как изглежда, вторачени в задника й. Джен дори започва да печели от манията. Нейните сайтове изобилстват от реклами, а отскоро тя е „дупе“ на производител на хранителни добавки.

Мадона си снима най-милото

Дни преди рождения си ден на 16 август т.г. Мадона публикува селфи с акцент върху интимните си части. 56-годишната поп икона се щракна по черни дантелени бикини, които обаче не са достатъчно прозрачни, за да покажат най-милото й. На задния фон на снимката се виждат рокли във ваната на звездата. По този повод тя написа: „Подготвям се за моя рожден ден! Да, ние закачаме нашите рокли във ваната! Благодаря D&G!“

След ледена кофа – снимки от леглото

След благотворителния успех на „ледената кофа”, която събра над 95 млн. долара за болните от ALS, от УНИЦЕФ лансират филантропична селфи мания. Тя се нарича #WakeUpCall. Правите си снимка след събуждане и я качвате в мрежата, като дарявате 5 паунда за УНИЦЕФ. Целта е да се съберат пари за децата на Сирия. Онзи, който качва снимката, дарява парите и номинира трима свои приятели да направят същото. Подобна кампания във Великобритания събра 8 млн. паунда за проучвания за борба с рака. Тя се наричаше селфи без грим.












Няма коментари:

В списание Galerie Каролин Ру нарежда българския павилион на пето място сред шестте най-забележителни адреса от Биеналето на изкуствата във Венеция, които ценителите не бива да пропускат

  Френски арт критик постави „Съседите“ в Топ 6 на забележителните павилиони от Венецианското биенале В  списание Galerie френският арт крит...