неделя, 16 ноември 2014 г.

Ива Екимова спретна пет ястия за час

Тв водещата смая шеф Велев от звездната МЕТРО Академия


Правилата
Миналата събота започна първото кулинарно риалити в българската преса. В него участват известни люде от различни жанрове, които готвят със свежите и качествени продукти на МЕТРО, а уменията им оценява шеф Юри Велев, който оглавява МЕТРО академията. Представянето на гастрономическите им умения протича по строги правила:

- Шеф Велев задава на участника да подготви тристепенно меню от 12 продукта, в които не влизат подправките. Той има право да махне три и да поиска други на тяхно място.

- Камиончето на МЕТРО откарва подбраните пресни продукти на адрес. Състезателят избира дали да свещенодейства в собственото си жилище или в отлично оборудваната кухня на МЕТРО академията.

- Шеф Велев опитва произведенията на кулинарното изкуство и прави доброжелателен разбор. Освен в „Преса“ усилията на участниците може да видите на страницата на МЕТРО във Фейсбук и в сайтовете, които ще следят риалитито.

- Първи бяха дует „Ритон“, които кръстиха пуешките гъпди, които приготвиха, на предстоящия си концерт на 20 ноември в Зала 1 на НДК. Днес на ред е тв водещата и пиар Ива Екимова. Предстоят изявите на радио- и тв водещата Ива Дойчинова, актьора Иван Матев, по-известен като Супер Любо, олимпийската шампионка по гребане Румяна Нейкова и Виолина Маринова - банкер, председател на УС на ДСК.

Ива Екимова се яви в кухнята на МЕТРО академията с визията на блестяща блондинка, по-близка до Мерилин Монро, отколкото до тенджера и черпак, но бързо разруши привидната представа като сготви пет ястия за малко повече от час. Ива прие предизвикателството на шеф Велев и от предложените от него продукти - свински врат, маскарпоне, компот от кайсии, бутер тесто, бланширани картофи, домати чери, бял лук, пармезан, тиквички, цикория, краве сирене и гъши дроб - пожела да замени единствено цикорията с готов италиански микс от салати.




Докато разказваше как е принудена да бъде фурия в кухнята, защото, ако я чакат да приготви вечерята, дъщеря й Дара и приятелят й Петрозар унищожават половин луканка, Екимова наряза на лентички бутер тестото, нави го на спирали, които постави в намазана с масло тава, намаза ги с жълтък от яйце и ги поръси със сусам и червен пипер. След 20 минути на 180 грасдуса резултатът бе невероятно вкусни домашни гризини от хилядолистно тесто. А Ива беше показала на шеф Велев как се отделя белтък от жълтък с помощта на бутилка от минерална вода.

Междувременно „русата амбиция“ разполови тиквичките, издълба ги и ги напълни с настъргано краве сирене и ситно смлян копър, след което ги метна във фурната. В конвекторната печка отиде телешкото, шпиковано с лук и поръсено с различни подправки, а Ива се зае с гъшия дроб. Тя се беше подготвила теоретично, защото за първи път щеше да приготвя фоа гра (гъши дроб на френски) върху канапе от кайсии. Първо положи плодовете върху хартия, за да се изцедят, после махна жилите на дроба и го пъхна в печката, покрит с хартия за печене. Докато ръцете й работеха, устата също не спираше. Тв водещата разказа на шеф Велев, че първите оценили качествата на гъшия дроб са египетските фараони, а готвачът, който е създал прочутото френско ястие, отказал да вземе възнаграждение от краля, за да подари рецептата на простолюдието.

Бланшираните картофи се озоваха във фритюрника, тиквичките бяха извадени от фурната хрупкави, а Екимова вече се бе заела със салатата. Освен италиански микс, който се продава готов и измит в МЕТРО, тя сложи шалот (вид пресен лук), див лук, чери домати и копър. Тайната на нейната салата обаче е в дресинга. Забърка го от лимон, зехтин, балсамов оцет, мед, горчица и кедрови ядки. След като разрърка салатата, Ива й бодна за красота четири от приготвените от бутер тесто гризини.

Докато чакаше телешкото, чевръстата готвачка разби със захар маскарпонето и му добави лимонова кора. Тук беше мястото и тя да научи нещо от шеф Велев. Той й показа как да постави тънко фолио върху рендето и така лимоновата кора по-лесно да се отдели след настъргване. Част от кайсиите, отцедени от сока на компота, Ива наряза на ситно, постави ги в чашите и сипа крема от маскарпоне, гарнира с кайсия във формата на сърце и постави в хладилника, за да се стегне. Предварително бе подготвила чашите, като навлажни ръбовете им и ги потопи в пъстроцветни захарни топченца за декорация.

Готовият вече гъши дроб постави върху канапе от кайсии и добави щрих с балсамова редукция. Зелената салата около него допълни ансамбъла. Тиквичките също не минаха без разкрасяване. Те легнаха в ложе от зелена салата, а отгоре получиха решетка от тънки листа пресен лук.

Телешкото, нарязано на апетитни филийки, бе сервирано с бланширани пържени картофи и ефектна розичка от лимон с няколко стръка лук.

Шеф Юри Велев призна, че е останал безмълвен от уменията и размаха на Ива Екимова в кухнята. За да отпразнуват новата дружба, той извади вино от личните си запаси.


 
Готвенето с Ива - https://www.youtube.com/watch?v=mIKKKLEOL_4
 

Няма коментари:

Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация

  Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация Комисарят на  българското участие във Ве...