вторник, 16 декември 2014 г.


Румяна Нейкова с олимпийски рекорд и по готвене

Олимпийската шампионка по гребане Румяна Нейкова влиза в МЕТРО Академията с шегата, че допреди пет години е смятала, че ястията се появяват като с вълшебна пръчица на белите покривки, но сега готви всеки ден. Двамата й сина Емил и Марио отказват да ядат купена отвън храна, дори пица. Изключение правят единствено за пилешките крилца. Затова майка им, колкото и да е заета, всеки ден свещенодейства край печката, но е специалист по бързите гозби.
Шеф Юри Велев връчва на Руми бяла престилка и професионална готварска шапка и двамата се гмурват сред безкрайните щандове на МЕТРО със списъка с продукти: филе от сьомга, кайма „Стара планина“, зелеви листа за сарми, праз, моркови, ориз, бейби картофи, готов италиански микс от различни салати, прясно мляко, целувки и крем на „Д-р Йоткер“ от онези, които стават за три минути. Менюто е ясно: сарми съз зелев лист, сьомга на фурна с малки картофчета и салата и бърза торта с крем.

Оказва се, че МЕТРО е пълно с изненади - до бурканите със зелеви и лозови листа има строени готови постни сармички. „Ние сме професионалисти“, усмихва се шеф Нейкова и подминава намеците, че може да вземе от тях. Още повече че готовите гозби са само с ориз, а всички любими ястия на домочадието й започват с месце и български подправки. По идея на шефа на МЕТРО Академията Румяна променя рецептата на десерта в движение и вместо целувки, взема плик с готови миниеклерчета.

За да постави олимпийски рекорд и по готвене, шампионката получава от Юри Велев личния му готварски нож, с който вещо започва да кълца праза, докато той прави същото с морковите. Никога не е късно да научиш нова хватка в кухнята. В това се уверява и Руми, която досега е запържвала каймата за сармите. Главният готвач на МЕТРО Академията обаче твърди, че много по-полезно и еднакво вкусно е подправената кайма просто да се изсипе в запържената смес от ориз, праз и моркови.



Нейкова слага хартия за печене, преди да постави котлетите от сьомга в тавата, намазва с масло и ентусиазирано разказва на шеф Велев как заедно със световната шампионка по скиф Виктория Димитрова са създали параолимпийски отбор по гребане за хора с увреждания. Ръцете й не спират да работят - бейби картофите, които в МЕТРО се предлагат с различно овкусяване, вече са в печката. Сьомгата им прави компания, а Руми почти професионално свива зелеви сарми. Оказва се, че листата са по-малко от плънката и като фокусник шеф Велев измъква буркан с лозови листа, но й отваря очите за „мързеливи сарми“. Продуктите са същите, но зелевите листа се разстилат в тава, а плънката се нарежда отгоре им като пласт крем в торта. Редуването на листа и кайма с ориз може да се направи и с печени чушки вместо със зеле. „След запичане във фурна става ммммм!“, преглъща шеф Велев и налива по чаша бяло вино - „За да станат още по-вкусни гозбите“.

Готовият италиански микс от няколко вида салати няма нужда нито от рязане, нито от миене, а Румяна Нейкова няма никакви тайни хватки при подправките - сол, зехтин и лимон. „Най-точните мерки са на око“, съгласява се с нея Юри Велев и й предлага да замени лимона с балсамов малинов оцет, който придава уникален вкус на салатата, с която ще бъде гарнирана сьомгата. Шефът на МЕТРО Академията признава, че има още една приятелка олимпийска шампионка, ама по стрелба - Мария Гроздева, и често се събират в двора й, където той се развихря в стихията си - барбекюто.

Докато къкрят сармите, Руми изсипва 400 мл студено мляко в миксера и добавя пликче от готовите кремове на „Д-р Йоткер“. „Това у дома го правя синовете ми и повярвайте, след като изсипят готовия крем, нямат нужда от лъжица за облизването на купата“, усмихва се гордата майка. Тя нарежда еклерчетата в тавичка от йенско стъкло и заглажда с готварска шпатула изсипания крем. За допълнителен вкус и красота гарнира с топинг с аромат на горски плодове.
Крехката и благоуханна сьомга поляга върху легло от зелена салата, а бейби картофчетата сякаш намигат наоколо. Няколко резена лимон и шепа каперси довършват декорацията. След като опита и сармичките й, шеф Велев стиска ръката на Румяна Нейкова: „Поздравления, колега.“ “А-а-а, до колега има още много време“, контрира олимпийската шампионка, поруменяла от похвалата.
Тя е последната от шестимата знаменитости, участвали в първото кулинарно риалити в печатна медия. Преди нея готварските си умения показаха изпълнителният директор на ДСК Виолина Маринова, актьорът Иван Матев - Супер Любо, тв и радио водещата Ива Дойчинова, тв водещата и пиар Ива Екимова и Катя и Здравко от дует „Ритон“. Следващата седмица ще видите най-забавните моменти от техните усилия в кухнята.

Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...