неделя, 14 декември 2014 г.

Защо българка не може да стане „Мис Свят”
Мис Свят 2014 - Южна Африка
Магдалена ГИГОВА
Колкото и да се кълнем в красотата на българките, наша сънародничка едва ли скоро ще стане „Мис Свят”. По-вероятно – никога. И преди да закрещите в естетско-патриотичен екстаз, дочетете текста до края, моля.
Миналата седмица „Дейли мейл” публикува разбор как са се променяли критериите за красота на конкурса „Мис Свят” през годините. Грешка! Променяла се е политиката. 
В началото са европейките. През 50-те години Старият континент дърпа конците на света (с асистенция от Новия, разбира се, но по онова време американските критерии за хубост все още се смятат за леко вулгарни от изтънчените европейци). През Студената война САЩ стават решаващ фактор и хоп! „Мис Америка” се намърдва на стълбичката на победителите. Светът галопира напред и хегемонията на „чистите арийки” свършва. Нищо расистко. Просто в Южна Америка откриват нефт и изведнъж огнените и сочни латиноамериканки изместват кльощавите и бледи доскорошни фаворитки. (Пък и най-сетне парите на наркобароните отиват за нещо смислено – в повечето страни „отглеждането” на красавици за конкурси, които носят световен престиж, е държавна политика, в която наливат милиони).
С Горбачов, разпадането на Съветския съюз и плахото пърхане на демокрацията на Червения площад, традиционно красивите рускини се вклиняват успешно в конкуренцията. А и няма защо да си кривим душата – и там винаги се намира по някой олигарх-инвеститор, който да подкрепи „патриотичния продукт”. Особено ако е ефектна брюнетка без задръжки. Но и те излизат от мода.
Индийците минават бройката от един милиард и идва редът на Айшвария Рай. Е, дори и най-злостните критици едва ли ще й намерят кусур, но и преди това са се явявали очарователни индийки. Все пак нацията има огромен човешки материал за естествен подбор.
Китай разпери криле като световна икономическа сила и изведнъж на мода се оказаха дръптатите очички. Затова никой не се изненада когато Вън Сяю бе коронясана като „Мис Свят”.
На следващата година изборът отново бе...геополитически. На първо място поставиха представителка на Гибралтар. Да, поставиха, а не избраха. Британците и испанците от години се ритат по кокалчетата за стратегическото парче скала и в разгара на поредната криза, англичаните трябваше да покажат надмощие. Най-малко на полето на красотата. (Пък и те държат правата на конкурса).
Може довечера (надпреварата за 2014-а приключва на 14 срещу 15 декември) идва ред на африканската „Мис Свят”? Ако следват новинарския поток организаторите би трябвало да реагират по някакъв начин на пандемията „ебола”.
Една от представителките ни на „Мис Свят” преди няколко години разказваше как един от журито й казал „Много си красива, моето момиче, но ти е много малка държавата”. Тя не успя да влезе дори в първата двайсетица, но от тогава се чуди дали онова е било обида или комплимент. Или просто отговор на въпроса „Защо българка не може да стане „Мис Свят”?
Седмица преди финала на "Мис Свят" написах този текст за вестник "Преса". Оказа се, че прогнозита ми за геополитически избор се сбъдна - южноафриканка се окичи с короната.

Няма коментари:

Мезотерапията е минимално инвазивна процедура, използвана за лечение на болка в тялото, твърди д-р Борислав Кирчев

Д-р Борислав Кирчев:  Болката е победима с мезотерапия Автор Милена Хлебарова Доктор Борислав Кирчев е потомствен лекар, трето поколение, им...