понеделник, 1 декември 2014 г.


Звездите готвят с МЕТРО

Супер Любо е суперготвач
Драгомира Иванова

Времето, по което се срещаме с актьора Иван Матев в кухнята на МЕТРО Академията, е ракиено и той обещава, че ще сготви нещо вкусно, което става за мезе. Човек, който прави такива хубави караокета, няма да вземе да направи някой буламач, я! Супер Любо, както е по-известен Матев, пристига, въоръжен със спринцовка и лимонов сок. Ще шприцова аржентинско телешко филе и ще забърка салата с печен артишок. Поредният герой в първото кулинарно риалити в печатна медия „Звездите готвят с МЕТРО“ е и диджей, а преди време беше водещ на „Перфектната вечеря“. Затова професионално изрежда продуктите си на диригента на вечерта - шеф Юри Велев.


А те са все деликатеси: аржентинско телешко филе, пармезан, салвия, бекон, аспержи, артишок, домати чери, чушки микс, аншоа, лимони, чесън, моркови. И макар да не е привърженик на здравословното хранене, Иван отчита ползите за човешкия организъм на всеки един от продуктите. Освен че са много вкусни, аспержите например са отлични за тези, които страдат от задържане на течности. Те стимулират и укрепват функцията на бъбреците. Чудотворната билка салвия е и прекрасно градинско цвете и ако я използвате, няма никога да ви е нужен доктор. Освен че се смята за изискана глезотия, артишокът е мощен антиоксидант и е изключително полезен за черния дроб.

След като се снабдяват с покупките от МЕТРО, Матев слага престилка и шапка, двамата с шеф готвача си стискат ръцете и започва истинско готвене по мъжки. Най-напред Иван подхваща телешкото, което е мозък по думите на майстора. Измива го, подсушава го и прави няколко бързи актьорски разреза по повърхността му. Вкарва в тях по скилидка чесън, парченца моркови, аспержи и бекон, както и няколко зрънца черен пипер. През цялото време, докато джурка виното с горчицата, говори. Казва, че той е царят на кухнята вкъщи, а жена му Гери перфектно реже картофите. Обяснява, че често импровизира край печката. „Дори от кебапчета и кюфтета може да стане романтична вечеря или като понарежеш салама на сърчица. Важно е да се подходи към ястието с любов. Така ми е казвала майка ми, тя е моят учител в кухнята“, разказва Матев, докато инжектира вино и горчица със спринцовка от няколко страни в месото. След това известният като Супер Любо мъж лапва парче бекон, отпива от червеното вино на МЕТРО - от слънчевите калифорнийски лозя. Все пак му трябва енергия, защото работа го чака, а и признава, че е чревоугодник, не може да устои на деликатесите на МЕТРО. И заедно с шеф Велев слагат основното ястие в големия конвектомат на кухнята, който ще го изпече за броени минути.


Актьорът признава, че докато любимата му се хвърля повече на зеленчуци, самият той е голям чревоугодник. Обича да радва небцето си със синьо сирене, грозде, парче ябълка и чаша вино. „Вкъщи ядем неща, които са ни вкусни, не робуваме на тема здравословно хранене. Ето сега например, преди да дойда, хладилникът празен, отскочих до МЕТРО срещу нас, купих невероятни джоланчета, приготвих и хапнах с удоволствие. Оставих и на Гери, докато се грижи за бебка, която е на година и пет месеца и в момента е с температура.

Във всеки случай Иван знае много неща. Например, как да нареже наведнъж всички чери домати за салатата с печен артишок. Показва на кулинарния си партньор, като подрежда черитата между две чинии и минава с нож между тънкия процеп. Готово! Доматите са разполовени с едно движение. Знае и че стеблата на артишока се режат на около 5 см от основата на сърцевината. Разрязва зеленчука по дължина и намазва с лимон, за да не покафенее. Пълни голяма купа със студена вода и изстисква сока на единия лимон. Нарязва другия лимон на две и предвидливо го заделя. Важното при тази салата е да се отстранят твърдите листа с остър нож и да се оставят само крехките светлозелени листенца от сърцевината. Слага се лъжичка в средата на лилавия цвят на растението и се отстранява внимателно, като се завърта лъжичката. Отново се намазва с лимон и се отстранява твърдата кожица. Суперготвачът лапва отново парче крехък бекон от МЕТРО и си спомня, че като малък е бил ящно дете. И сега си е такъв! Похапва, облизва пръсти и тананика нещо на френски.

С помощта на шеф Велев диджеят разрязва артишока на половинки и четвъртинки и го потапя в купата с вода и лимонов сок. Слага водата в голяма тенджера и щедро добавя количество бял винен оцет. Оставя го да заври и пуска артишока за 15-18 минути, за да омекне. Докато се вари, добавя в голяма купа доматите, овкусява и полива със зехтин и малко лимонов сок. В същото време шеф Велев слага малко зехтин и чесново пюре в друга купа, прибавя сварения артишок и овкусява със сол и пипер. Кулинарите изпекоха артишока до златисто на добре сгорещен тиган, покриха с домати и аншоа и поръсиха с магданоза и прясно изцеден лимонов сок.

Любовта на мъжа не минава през стомаха, заявява Ванката. „За да се влюбя, трябва да съм интелектуално предизвикан, и то много. Трябва да има топлина, очи… Жена ми ми е поднасяла перфектна вечеря. Прибирам се вкъщи, навсякъде е тъмно, но изведнъж нещо просветва в кухнята и след малко оскъдно облечена жена ти сервира масата. Беше страхотно, имаше свещи... много романтично. Гери прави и страхотна мусака!“, казва кулинарният герой и завършва с вица: „Жената трябва да прави 70 неща - мусака и 69.“














Няма коментари:

Двама президенти ще аплодират младите таланти на наградите за полет в изкуството “Стоян Камбарев”

  Двама президенти ще аплодират младите таланти на наградите за полет в изкуството “Стоян Камбарев” Деси Тенекеджиева отново събира елита на...