вторник, 2 декември 2014 г.


Как се става (легално) Мисис България

Магдалена ГИГОВА

Появата на Анита Желева-Мейзер на конкурса „Мисис Свят“ с лентата на „Мисис България“ разбуни духовете не само на естетите. Изскочи и въпросът чие е решението коя дама да ни представлява на международна сцена.
С въпроса как се става Мисис България се обърнахме към процудента Меги Савова, която е регистрирала тази марка, както държи патента на „Най-достойна омъжена българка“ и на още над 20 конкурса за красота. „Дамите, които искат да участват, изпращат по имейл снимка в цял ръст, автобиография и мотивационно писмо, в което се обосновават защо искат да участват в надпреварата и с какви благотворителни каузи ще се заемат, ако завоюват короната“, каза пред „Преса“ Меги Савова. - Обикновено от близо 200 претендентки пресяваме 15-те финалистки, които се явяват на лично интервю. Тази година бе 16-ото издание на „Мисис България“ и от световната централа, както винаги, поискаха да знаят точната дата на конкурса и да им изпратим снимки от церемонията по награждаването, а не от студио, да речем. Това се прави, за да е сигурно, че онези, които ще представляват България на световните конкурси действително са победителките. Самият конкурс протича по традиция в три тура. В първия кандидатките дефилират с тоалети, създадени специално за „Мисис България“ от известен наш дизайнер. Във втория излизат на сцената със семействата си и се представят, а в третия минават по официални тоалети. В първите години журито бе от представители на медиите, които са ни партньори, но когато на „Мисис Вселена“ се оказа, че членовете му са 46, решихме в него да влизат само победителките от минали години. Кой може да оцени повече една красива жена от друга такава“, поясни Меги. Тя е възмутена от изказванията на конкуренцията, че патентите й не важат в чужбина, защото в документите „Мисис България“ е написано на кирилица. „Е, ако патентовам „Кока кола“ на кирилица ще мога ли да я произвеждам в гаража си без проблем?! Регистрацията, която имам важиза 30 държави по света“, контрира Савова. Всяка година на българския конкурс за най-красива омъжена нашенка се избират по четири дами - „Мисис България“-Вселена, „Мисис България“-Свят, „Мисис България“-Европа“ и „Мисис България“-Милениум. „Заради скандалите, които непрекъснато съпътстват „Мисис Свят“ от години не изпращаме български представителки на конкурса. Последният пример, освен нашата Аните Мейзар, е че избраната на първо място Марина Алексейчик се оказа, че изобщо не е „Мисис Беларус“. А носителката на короната твърди, че никой не я е канил на Соломоновите острови“, дбави продуцентката, която организира още „Мисис Дама на годината“, „Мисис Баба“ и др. Вместо на „Мисис Свят“ тя изпраща победителка от българското състезание по красота на „Кралица на света“ или на „Мисис топ ъф дъ уърлд“.
„По принцип, има поне 10 международни конкурса за омъжени жени. Всеки може да позвъни в централата, да попита имат ли дрегионален директор за дадена държава и ако нямат – да плати таксата за участие и да изпрати претендетка. Но на лентата й би трябвало да пише само „България“, щом не е завоювала никаква титла у нас. Това че си е платила таксата за участие, не й дава правото да си присвоява каквото и да било звание“, категорична е Меги.
За чест на омъжените българки, които ни представят по света, досега не е имало случай някоя да не влезе поне в десетката на който и да е конкурс.
През 2003 година титлата „Мисис България“ спечели Маги Желязкова, но понеже се бои да лети със самолет, на световния конкурс „Мисис Глоуб-2004“ замина зъболекарката Румяна Маринова, придружена от Сава Цеков. Забележителното е, че и двамата се върнаха с награди. Ортодонтката стана „Мисис Глоуб“, а юристът – взе приз за най-добър регионален директор. Румяна направи впечатление не само с прекрасните си външни данни, но и с прекрасния английски и образованието си – математическа гимназия и стоматология. Освен това, за разлика от повечето претендентки, които са били модели, тя никога не бе дефилирала. За короната й допринесе и факта, че излезе на сцената с фланелка „Свобода за българските медици в Либия“, което показа политически ангажимент. От тогава Румяна е неизменно член на журито на „Мисис Глоуб“.

Елеонора Манчева през 2007 г. се окичи с короната на „Мисис Вселена“. Сред над 70 кандидатки от цял свят до финала стигнаха 20. Откакто спечели титлата брюнетката неизменно се занимава с благотворителност, като същевременно притежава собствена аптека.
Участничката в първото издание на „Сървайвър“ - Цвети Разложка оцеля в два международни конкурса. През 2009-а тя стана „Лейди Свят“ и „Лейди топмодел на света“ - титли за неомъжени дами със собствена професия и тежест в обществото. Междувременно Цвети се ожени и роди син.
Година по-късно „Мисис България-Свят“ Елена Караколева ни представи отлично като стана във Вилнюс „Мисис Европейски съюз-2010“.

Поредният успех на омъжена българка регистрира преди месец Вики Божилова, която се върна от Доминикана с короната на „Кралица на света“, изпреварвайки конкурентки от 35 държави. „Мисис България-Свят“ се яви с тоалет от собствената й марка „Алекс фешън“, кръстена на сина й Александър.

Всички носителки на титлата „Мисис България“ неизменно участват в благотворителната инициатива „Коледни ангели“ като украсяват собственоръчно елхи, които продават на търг. На 1 декември е поредното издание на добрата им кауза.




Няма коментари:

50 писателски адреси в една книга! Пътеводител из Стара София с Виктор Топалов

  Виктор Топалов води читателите по писателски адреси Виктор Топалов, за когото разказите за Стара София са кауза ще представи новата си кни...