неделя, 23 ноември 2014 г.

Ива Дойчинова с идеи за коледните пости

Надежда Петрова, Снимки: Иван Донов


 
Казват, че едно от най-важните качества на добрия радиоводещ е способността да импровизира. Когато си директно в ефир, бързите, добри решения, взети на мига са от изключителна важност. Ива Дойчинова, радиоводеща от ФМ плюс владее тази материя. Убеждаваме в това в рамките на първото кулинарно риалити в печатна медия „Звездите готвят с МЕТРО“.
Ива връхлита в пълна бойна готовност връхлита в кухнята на МЕТРО Академия. Няма представа какво точно ще готви, но пък с усмивка съобщава, че с опитността на шеф Юри Велев и с нейната фантазия със сигурност накрая в чиниите ще има истински вкусотии. Сигурна е и в друго - менюто ще е вегетарианско. Първо, защото самата тя от 20 години не е вкусвала месо, и второ – хей, в Коледните пости сме! А възможностите за безмесни вкусни ястия наистина са неизброими.
Първото, с което чаровната блондинка се заема е да редактира списъка с продукти, зададен й от шефа на МЕТРО Академията: бакла, домати, ягоди, праз, ориз, целина, червено цвекло, пармезан, шипков мармалад, батати, бейби тиквички, чушки микс и кумкуати (нещо като умален портокал). Тутакси шипковият мармалад и ягодите изчезват, за сметка на диви гъби и любимия й лимец. След това, нахъсана пред новото предизвикателство, хваща Юри под ръка и се запътват към магазина, за да се „въоръжат” с прилежно записаните на листче продукти.
Но МЕТРО винаги предлага изненади. В този случай с наличието на гулия. „Това е така наречената по народному земна ябълка. И между другото е много полезна, тъй като е с ужасно високо съдържание на инулин. Той действа като пребиотик, спомага за усвояването на калция, действа чудотворно на кръвоносните съдове. Вкъщи много го ядем, само че досега си го бях купувала само от бабите на пазара” – впечатлена е от наличието му в МЕТРО Ива. Любовта й към този продукт се оказва споделена и от шеф готвача. Неговите първи съпрекосновения с него били, докато бил съвсем малък и с братовчед си пасяли крави из Родопите. Там сами си изравяли земните ябълки, а после с удоволствие си ги хапвали. Така, унесени в сладки приказки готвачите неусетно напазаруваха продукти за менюто, което виртуозно се оформи в движение – зеленчукова салата, гъби с червен ориз, лимец с бакла, а гарнитурата към тях – пюре от батати. Време беше и Ива сърцато да запретне ръкави.



Като комбинативна блондинка, първото, с което се захвана е да сложи лимеца, ориза и бататите поотделно да врат. Все пак това е частта от менюто, която изисква най-много време. А, докато това се случваше, пред очите ни за минути бяха измити и нарязани гъбките пачи крак и челадинка, както и достатъчно количество лук и праз, които щяха да са й необходими при приготвянето на специалитетите. Първото ястие се оказа повече от лесно. Радиоводещата запържи нарязания на дребно лук и праз. След това добави сварения лимец, една кутия бакла и поля сместта с малко бяло вино. Накрая останаха само подправките - сол, черен пипер и щипчица червен босилек.
Второто ястие също стана за минути. Дивите гъби (в които Ива е влюбена от дете и дори сама ги бере от гората) с малко лукче - „за разкош”, бяха задушени в малко зехтин. След това към тях водещата прибави сварения червен ориз и бяло вино на око, а финалният акорд в специалитета отново бяха подправките – сол, черно пиперче, шарен пипер, бучка масло и пресен розмарин.
Гарнитурата към тези ястия обаче беше повече от атрактивна. Сварените вече батати, заедно с малко течна сметана и нарязан лук бяха сложени в пасатор и за секунди се превърнаха в пюре. Накрая дойде реда и на салатата. Любимата гулия бе настъргана на ренде. Към нея Ива изсипа купеното нарязано зеле и моркови, парченца цветни чушки, нарязано червено цвекло. Тайната на тази салата обаче се оказа овкусяването. Освен сол и зехтин по идея на шеф Велев тя добави и балсамов оцет с вкус на малини. Накрая за дообогатяване на аромата и върху пюрето и върху салатата постави парченца пармезан. Кулинарите не забравиха да се погрижат и за красотата на поднасяното ястие. Овкусените със зехтин и малко сол фини кръгчета тиквички бяха запечени за минути във фурната. А след това от тях бяха оформени красиви цветя със сърцевина от нарязани доматки. Друг важен акцент бяха парченцата от кумкуати – дребен цитрусов плод, идеален за украса на ястията.

„Перфектната вечеря включва към себе си изключително вино, светлина на свещи, много важен човек, добро настроение и усмивка”, завърши победоносно Ива Дойчинова и пожела на всички да разполагат с тези така важни съставки.


Няма коментари:

50 писателски адреси в една книга! Пътеводител из Стара София с Виктор Топалов

  Виктор Топалов води читателите по писателски адреси Виктор Топалов, за когото разказите за Стара София са кауза ще представи новата си кни...