неделя, 24 юни 2012 г.


Д-р Енджи Касабие:

При диетите мъжете са по-честни

Шварценегер поръчва от всичко по две, Брус Уилис яде най-малко, а Джейсън Стейтъм два месеца обядва едно и също


Мъжете винаги са по-честни при спазването на диетите. Признават си „прегрешенията“, по-ревностно спазват. По-суетните и грамажите гледат. Затова имат по-добри резултати - сензационно разкри пред „Преса“ диетоложката д-р Енджи Касабие. - Мъжете обикновено идват и казват „Искам да махна корема или любовните дръжки“. Основният им проблем е дали може да спазват режим, без да спират алкохола. Аз, разбира се, не го спирам изцяло. В зависимост от приема до момента го намаляваме с 20-30 до 50%.

Храненето за абсолютно всички мъже е без лишения. Това е в основата на практиката ми. Първото, на което опитвам да ги науча, е редовното хранене, за да се намали количеството, което изяждат, ако хапват здраво веднъж на ден. Няма забранени храни, има забранени количества. Диетата е промяна на хранителния навик - до 5, 6, 7 дори яденета на ден в зависимост от това колко е дълго ежедневието на човека. Съобразявам се с натоварването, дали е физическо или умствено, колко часа работи, кога става и ляга. Диетата е толкова индивидуална, че прилича на шиене по мярка. Няма човек, който не обича да закусва или не обича да пие вода. Той просто не е свикнал да закусва и няма навик да пие вода или да спортува. Защото навикът прави живота. При мен няма такова нещо като „Искам за седмица да вляза в два номера по-малки панталони“. Не може вреден хранителен навик, изграждан с години наред, да го променим за една седмица. При нестриктно спазване ефектът може да бъде 3 кг по-малко на месец, чак до 8 кг.

Диетата е лично решение и човек трябва да е честен към себе си дали я спазва. Нашият организъм зависи само от нас - каквото и колкото му даваме, толкова и той ще ни даде. Затова има хора, които на голяма възраст изглеждат млади. Защото са внимавали през годините, спортували са, хранели са се правилно“, каза диетоложката с ливански произход, която от години вталява звездите у нас и по света. На парти в Дубай се запознава с Бритни Спиърс, която влиза във форма за клиповете си с нейна помощ.

Д-р Енджи Касабие пази на бюрото си суха икебана от Стефан Данаилов, по стените висят нейни снимки с най-именитите й пациенти от Холивуд - Брус Уилис, Арнолд Шварценегер, Силвестър Сталоун, Долф Лундгрен, Джейсън Стейтъм, Жан-Клод ван Дам. Как е станала техен диетолог? „Извикаха ме от продукцията и ми обясниха, че всеки актьор трябва да ме одобри лично. Нещо като кастинг. Разговарях с тях, разбрах колко енергия изразходват, какви са изискванията им към храната. Срещи, проби на различни храни, дегустации. Всичките са много готини като хора, много земни, знаят какво искат и защо го искат. Беше ми изключително приятно да работя с тях, оцениха храната ми. Всеки от тях поотделно си избираше меню. Шварценегер и Чък Норис почти винаги искаха омлети за закуска, Брус Уилис най-често пиеше само кафе, Сталоун започна с омлет, но после мина на палачинки. Джейсън Стейтъм пък искаше английска закуска с бекон. Тери Круз и Ренди Кътчър нямах претенции, освен че първият е вегетарианец. Те искаха не само екологичен вкусен кетъринг, ами определени количества, свързани с изразходваната от тях енергия при снимки и тренировки.

Най-много ядеше Шварценегер. Той винаги си поръчваше от всичко по две порции. Харесваше много шиш-таук - ливанско пилешко на шиш със специална марината, от която става жълтениково-червено на цвят. Брус Уилис е най-слаб от всички. Но той се хранеше много умерено. На обяд обикновено само супа със салата. Десерти вземаха абсолютно всички. Сталоун пък цяла седмица ядеше едно и също на обяд. Седем дни вземаше пилешко с картофи, лимон и ригън. Следващите седем ядеше паста, после телешки стек... Много харесваше хумус.

Вярвате или не, Джейсън Стейтъм остана в България два месеца и половина и всеки ден на обяд ядеше едно и също. Дори когато бяхме в Банско, отказваше да яде в хотела, а искаше да му пращаме едно и също печено пиле за обяд. Казваше „Ако мога, ще го ям сутрин, обед и вечер.“ Беше обикновено пиле на грил, но много сочно и вкусно, мариновано със специални билки.

Както виждате, големите звезди не са на мъчителни диети. Те просто се хранят здравословно и смислено, като спазват режим. Диетите им са драстични, ако трябва да свалят или качат тегло за дадена роля.

Няма значение какъв си - въпросът е дали обичаш и уважаваш себе си. Ако външният вид не те вълнува, гледай си поне здравето. Всичко се отключва от храната. Много заболявания се лекуват чрез нея. Човекът е като цветето - на него тор, за да цъфти, на нас - храна“, завърши д-р Касабие.


Универсални съвети за звезди и обикновени хора

  • Хапвайте често и по малко
  • Пийте много вода - 0,30 до 0,50 мл на килограм тегло.
  • Хапвайте поне веднъж седмично риба и един път телешко червено месо.
  • Избягвайте всякакви газирани напитки, особено със захар
  • Заместете сока с фреш или плод
  • Хапвайте поне една порция плодове на ден
  • Задължително една голяма салата на ден
  • Поне един път седмично яжте постна храна с повече зеленчуци и плодове
  • Диетата е хранителен режим. За мен диета е вкусно, редовно, за да бъде умерено храненето. Тя не е лишение, нито глад. Давайте ситост на окото. Ядем, без да сме гладни или защото утре няма да има, или понеже не се знае кога пак ще имаме време да хапнем. Не е вярно, че диетата е за богати хора. Има по-евтини и по-скъпи продукти. Всеки може да си направи режим на хранене според възможностите. Дори храненето да се състои само от филийки хляб, те трябва да са равномерно разпределени през деня.
  • Не мога да спазвам диета - защото нямам време да готвя, защото съм зает, защото нямам финансови възможности - е само извинение за онзи, който не иска да има хранителен режим!



Родителите на д-р Енджи Касабие са ливанци - фармацевт и юристка. Те избират да живеят в България. Енджи завършва гимназия на 14, като взема по два класа на година. Веднага след това записва медицина. Не защото я влече, а заради баща си, който е фармацевт и държи да продължи с учението. Тя мечтае да стане актриса или певица, но той настоява първо да вземе диплома, защото „й е рано да се изявява на сцена”. Така на 21 г. завършва. „Не съм гениална, амбициозна съм и съм страшен инат. Когато искам нещо, го постигам дори с цената на живота си”, казва красивата лекарка, която на 26 години тежи едва 42 кг и е своя ходеща реклама. „Ама вие бихте ли отишли на стоматолог с жълти зъби или при козметичка с лоша кожа?!”, парира комплиментите д-р Касабие.

Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...