понеделник, 9 юли 2012 г.


Акад. Николай Николаев, проф. д-р Коко, проговори:

В „Пирогов“ са по-големи вълшебници и от мен
Магдалена ГИГОВА

Николай Николаев е роден през 1940 г. в ложата на Бургаския театър, където баща му е режисьор. Актьорът е основател на Габровския вариететен театър. След 30 г. на сцената на Народния, заминава за Италия, където работи като клоун-фокусник в най-големия цирк „Нандо Орфей“. Познат е на поколения българи като бате Николай от сладкарница „Захарно петле“, а на днешните деца – като проф. д-р Коко от Клиниката по Смехотерапия в „Пирогов“. Преди месец бе провъзгласен за академик от Българската академия на науката и изкуствата. А след доклада за инстута за спешна помощ от Инспектората на Министерството на здравеопазването, се оказа, че най-големите нарушители са клоуните с по 600 лева по граждански договор на месец.

- Клоуните са най-големите престъпници в „Пирогов“ - голям смях, а?

  • Планираната истерия да се залее „Пирогов“ с тонове помия, фекалии и кал за мен е необяснима. Този медицински ДАНС за м.г. е направила 245 ревизии, приблизително по една на ден. Как не видя поне едно източване на каса, бандитизъм, продажба на човешка карантия и назначаване на клоуни без обществена поръчка и конкурс! Искам да припомня на другарите от ДАНС, че конкурс и обществена поръчка се прави за доставка на стоки, услуги и строителство на стойност над 30 000 лева. Ние, клоуните Коко, Роко и Гонг, не сме нито едно от трите. И годишно общо получаваме около 20 000. Смехотерапията е признато алтенративно лечение. То вкарва радост в наранената душа на детето да му помага да превъзмогне уплахата и болката. Затова тази „услуга“ няма как да бъде обществена поръчка.
Упреците към проф. Димитър Раденовски са, че е назначил клоун-терапевт. Че ако имаше конкурс, трябваше да съм председател на журито и единствен кандидат, защото аз съм измислил тази система за допълнително лечение, а не за правене на смешки. И взимаме по 600 лева колкото е заплатата на един санитар в „Пирогов“. С Марин Неделчев, д-р Роко, си партнираме от 34 г. Още през 2004 г. за наша сметка обиколихме много болници из цяла България. Завеждащите детските отледения пишеха до Министерството на здравеопазването, че това е уникален проект. Този широкомислещ човек проф. Димитър Раденовски, заедно с шефа на всички детски отделения в „Пирогов“ проф. Огнян Бранков, през 2008 г. ме повикаха „Искаш ли да създадем клиника по смехотерапия“. Щях да умра, защото това бе мечтата на живота ми. През 2006 г. бях опериран от доста сложен рак с метастази и когато всичко се размина, реших до края на живота си да се посветя на болните деца.
- Със смехотерапия лекува американският доктор Ендрю Уай.
  • Да, но ние сме доктори-вълшебници. В „невзрачния неремонтиран коридор“, където посрещнахме дори Силви Вартан, идват 50-60 от болните деца, които могат да ходят - с катетри, с гипсирани ръце и крака. На нашата „визитация“ става голямата дандания. Ние лекуваме с най-старото, най-евтиното и най-вълшебното лекарство – смеха. Учим децата да се смеят, дори когато ги боли. Че който се смее оздравява два пъти по-бързо, а здравият става два пъти по-силен. Че трябва да спазват Десетте клоунски заповеди. Това са съвети какво трябва да прави едно дете, за да не влезе в болницата: хранене, дишане, спорт, слушане на музика... Всичко това под формата на клоунски „докторски“ рецепти в нашата книжка „Съветите на проф. д-р Коко и доц. д-р Роко“. Безценен подарък, който правим на детето. След което даваме на всяко хлапе снимкас автограф за спомен и за здраве. Отзад обаче е главната рецепта на проф. Коко. Прави се два пъти на ден. Нито боли, нито горчи. Това са магически мантри „Аз съм най-добър! Аз съм най-здрав! Аз мога всичко“. Със заръката децата да се усмихват на слънцето, за да оздравеят още по-бързо.
  • Предполагам, че няма статистика колко малчугани са оздравели със смехотерапията?
  • Невъзможно е! Но имаме доказани случаи, когато някои деца ги изписват 5-6 дни по-рано. Частично благодарение на нашата намеса, обаче истинските вълшебници в „Пирогов“ са детските лекари. И чак когато свърши медикаментозната или оперативната намеса, идваме ние – психотерапевтите.
  • Моята гордост е Росен. Преди 3 г. го оперираха от апендицит. Той беше на количка, болен от церебрална парализа. Започнахме да правим вълшебства заедно, да му внушавам, че ще проходи. Има си клоунски костюм, с количката го водим при тежкоболните деца. Той им говореше „Аз не мога да ходя, защото имам церебрална парализа, но проф. Коко каза, че ще мога. Я, се стегни ти!“. Ние награждавама с Ордена на усмивката всяко дете, повярвало че смехът е здраве и че трябва и болката с усмивка да се посреща. Наградих пред децата младши доктор Росен. Той с мъка се изправи от количката, поклони се изалитна. Вече ходи с трикрако бастунче. Той е най-голямата гордост на нашата психотерапия.
  • Сигурно има още много подобни случаи.
- Втората част от нашата визитация е по креватчетата на болните деца. Там има ужасяващи неща, които и Господ ще разплачат. Проф. Росен Дребов, шеф на детското гръдно отделение ни казва „Има едно детенце, което може би няма да оживее“. Виждаме едно момченце от Бургас, кожа и кости. Гной в някаква кухина... детето умира! Правихме му вълшебства, подарявахме му кучета, котки, зайци от балони. Най-накрая му дадохме нашата снимка. След седмица майка му ни посреща „Той спи с нея и ви чака да дойдете“. След още една седмица влизаме в детската стаичка за забавление, той се хвърля да ни прегръща. Дребов вика „Това е невъзможно, детето беше отписано“.
Станимир от Свиленград пък го направихме младши лекар. Ходеше да разсмиве децата по креватчетата, докато ни нямаше. Старшата сестра на детска хирургия, невероятен професионалист - Валя Апостолова, му дава документите за изписване и му пожелава всичко хубаво. А той казва „Какво хубаво? Чак в четвъртък ще дойдат проф. Коко и доц. Роко? Трябва да им кажа, че съм здрав, да им благодаря, да си взема довиждане. Той и баща му останаха да спят още три нощи. Такъв случай! Всеки изписан гледа да си тръгне веднага.
- Не споменавате за третия клоун Гонг.
- Нещастниците от медицинската ДАНС не знаят, че той не е клоун, а проф. Иван Гонгалов, бивш председател на Съюза на художниците. Той е единственият с бял престилка, но изрисувана с папагали, зайци. Явява се с една Рубенсова барета, с торба, пълна с бели листа и учи децата да рисуват, показва им магията на цветовете, подарява им златни рибки, които изпълняват желания.... Моята терапия включва и музика. Идват да пеят незрящи момичета с ангелски гласове. Музикотерапията, атртерапията са съставки от моето лечение. Най-важната част обаче е водотерапията. Децата, болни или здрави, не пият вода. Пълно е с кока-коли, със сокове с канцерогенни консерванти. Измислих една шантава история, която даде уникални резултати – че ние сме деца на водната планета. Когато тичаме и се изпотяваме, не излиза кока-кола, а вода. Значи трябва да си я набавим. Защото водата има памет, чува и вижда. Сега ще кажете, че съм луд. Един японски доктор Масаро Ямото го доказа. Той идва два пъти в България и ми разреши да издам неговата книжка „Паметта на водата“, която също подарявам на децата. Спонсорира я един мой приятел проф. Живко Желев, понеже „Пирогов“ няма пари за това нещо. Ние получаваме по 600 лева, но всички консумативи – от балоните до книжките и бензина за смехолинейката, с която отвеждаме здравите деца у дома, си ги плащаме ние. Към книжките подаряваме по една магическа чашка. „Напълвате чашката с вода, гушвате я с две ръце и започвате да я зареждате с мечтите си – какви искате да станете, какво жилаете да ви купи мама, когато оздравеете. Защото вие сте победители на болестта, затова сте вълшебници“, казвам на децата.
  • Необясними чудеса стават ли?
  • Преди 2 г. Банцигът на един дърводелец отрязал ръката на сина му Огнян. В „Пирогов“ един бог-хирург зашил ръката - сухожилия нерви, случка едно на един милион. Там са по-големи вълшебници от мен. Влизаме в стаята и Огнян вика „Леле, какви сте смешни! Как смешни, доктори сме? Ами доктори!“. Час и половина го разсмивахме, правихме му кучета от балони да си приказва с тях, защото вътре имат магическа машина за споделяне. Да им казва дали го боли, какво му е настроението, за да ни докладват по магическата уредба. Изведнъж на излизане ми хрумна „Ти нали знаеш, че аз съм магьосник, вълшебник. Всъщност магьосникът си ти. Мръдни си единия пръст от болната ръка“ и той (показва как мърда показалеца). Докторът казва „Това е невъзможно. Аз съм го оперирал преди няколко часа“. След седмица му занесох подарък – един часовник с Мики Маус, а Огнянчо вика „Професор Коко, виж!“ и мърда с петте пръстчета. Като ме слушате, ще си помислите, че аз съм мръднал. Ама така си беше.
  • Вярно ли е, че са ви канили за смехотерапия в Косово?
  • Поканиха ни чрез българския посланик в Прищина. Отидохме със сляпата певица Кети. Там косоварчета и сръбчета, сирачета от войната, живеят в отделни сиропиталища. Но когато ги пуснат , ще заживеят заедно. Задачата беше да ги съберем и приобщим. Залата на театъра беше пълна с дипломати. Ние с Роко говорим добре сръбски, но научихме папагалски необходимото на албански. Накрая децата започнаха да се прегръщат. Казаха, че такова нещо не се се случвало от разпада на Югославия.
  • Вие сте клоуни-милионери със заплата от 600 лева. Пенсията ви също е огромна?
  • 240 лева пенсия за 45 г. актьорски труд. И понеже като раково болен, съм инвалид първа категория, получавам и голяма инвалидна пенсия от 20 лева. Но хората помагат на смехотерапевтите. Арх. Людмил Леонидов ни даде джипа си за смехолинейка. Мой приятел, адвокат дари 800 лева да рамкираме рисунките на малки силистренски художници за украса на детските отделения.
  • Значи смехотерапията е кауза?
- Сергей Лазарев в „Диагностика на кармата“ казва: „Днес светът е изправен пред по-голяма опасност от ядрената. Това е разпадът на духа. Ние започнахме да живеем като биороботи без душа“. Огромна част от българското население страда от невроза, а тя ражда депресия. Това е СПИН на 21 век. Изцелението на душата е задача номер едно. И ако ние „шибаните клоуни, назначени неправилно в „Пирогов“, се борим за изцелението на душата на детето болно и здраво, това е една от най-големите заслуги на проф. Димитър Раденовски. Защото здравите деца са по-болни от болните. Понеже са болни от преяждане. От преяждане с компютри, с фалшива телевизия, фалшиви стоки и рана, фалшив морал.




Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...