събота, 20 май 2023 г.

В Покана за пътуване на 21 май по програма Христо Ботев на БНР: Мира Баджева за пестеливата и непривична японска естетика. Почетният генерален консул на Сейшелите Максим Бехар за райските острови



Японците и българите си приличат... по отношението към религията
Японците и българите си приличат… по отношението към религията

Сейшелите

Сейшелите

Японците са убедени, че да се съхрани хармонията е много по-важно от това да докажат правотата си или да получат изгода. Тъкмо това непривично за нас отношение към живота ни кара да изпитваме неутолимо любопитство към Страната на изгряващото слънце.

С журналистката Мира Баджева проведохме толкова дълъг, смислен и пълен с интересни обрати разговор за Япония, че реших в Покана за пътуване да направя сериал в няколко поредни издания.

Запитах Мира изпитала ли е стрес при първото си стълкновение с непознатата култура. Оказа се, че не, понеже била убедена, че държавата няма да й хареса. А се оказало обратното.

 Аз, честно казано, се изумих от традицията жените да подаряват на 14 февруари шоколади на шефовете си.

Японците и българите си приличат... по отношението към религията
Японците и българите си приличат… по отношението към религията

Европейските специалисти признават, че естетичното възпитание в японското училище е много по-широко и осмислено, отколкото в други държави.  Второкласниците там използват 36 различни цвята, когато рисуват и знаят имената на всеки един от тях.  Доста често имат часове сред природата, където преподавателят ги учи да разпознават красотата на околния свят. Може би това възпитание е част от неуловимата японска естетика.

Мира Баджева, обаче е намерила изключителна близост между японците и българите в отношението им към религията.

Как японците превръщат счупената керамика в чисто ново изкуство ще научим от Мира Баджева в следващото издание на Покана за пътуване. А днес тя преплете впечатленията си от Страната на изгряващото слънце с личното си усещане за тази далечна страна.  Но… както казват хората „За да разбираш японски, трябва да започнеш да мислиш по японски“.

Японците и българите си приличат... по отношението към религията
Японците и българите си приличат… по отношението към религията

Максим Бехар, който е почетен генерален консул на Сейшелите, представи първата у нас книга с готварски рецепти от екзотичните острови. И не само. Гозбите са съчетани с любопитни истории. Разговарях с Максим за „Сейшелски рецепти и още за „Рая на Земята“.

Максим Бехар с  книгата си „Сейшелски рецепти и още за „Рая на Земята“
Максим Бехар с книгата си „Сейшелски рецепти и още за „Рая на Земята“

„Вярно е, че любовта към една държава може да бъде създадена чрез нейната кухня, природа и хората. Тези три основни аспекта наистина оказват най-силно впечатление и върху туристите на Сейшелските острови, казва почетният консул на далечната държава Максим Бехар. –  Освен на живописна природа и изключително гостоприемство на местните, посетителите се радват и на вкусна традиционна храна, която прави пътуването им още по-незабравимо“.

В шестата си книга  „Сейшелски рецепти и още за „Рая на Земята“ световният PR споделя лесния начин за приготовление на 25-те му любими островни гозби, съчетаващи уникалните вкусове и аромати на креолската кухня със сейшелски продукти, които могат да бъдат лесно набавени и у нас, вкл. за Салатата на милионера или  чътни от октопод.

Максим Бехар: Сега вече лесно можете да си донесете Сейшелските острови вкъщи
Максим Бехар: Сега вече лесно можете да си донесете Сейшелските острови вкъщи

Почетният генерален консул на Сейшелите Максим Бехарпризна че обича островния живот, но повече обича България.

Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...