петък, 6 юли 2018 г.


В Покана за пътуване тази неделя от 18 до 19 часа по програма Христо Ботев на БНР
  
Николай Младжов за тайните на бизнеса с Япония, Ирина Белчева се пребори за корона в Рига, Милена Кънева за хляба на Матера

Препрочитайки Исабел Алиенде попаднах на една фраза, която ще споделя с вас: „Искам да изживея един епичен живот. Такъв, който да изпиша с големи прилагателни, да задраскам скучните абзаци и да подчертая правописните си грешки!”. Точно към това се стремим и ние от „Покана за пътуване”.

Какво е първото, което ви хрумва, когато някой спомене Япония  - кимоно, суши, сакура, самурай, сепуко, гейша… После идва ред на анекдотите за японския начин на мислене. А що за ритуал е да правиш бизнес със Страната на изгряващото слънце ще чуете от Николай Младжов, представител на голям концерн и колекционер на произведения на изкуството.   От него ще научите защо един тост е по-важен за бизнеса от всички преговори, какво е да попаднеш в тамошен завод и по какви причини, когато си в Япония по работа не е прието да удължиш престоя си за удоволствие.


Играта на асоциации продължава! След като обогатихме представата ви Япония,  за какво се сещате щом чуете България? За рози, кисело мляко и красиви жени! Ще наблегнем на поредното потвърждение за последното. Ирина Белчева се завърна от Латвия с короната на третата в конкурса за омъжени жени Missis Top of the world. Дамата има сериозна професия – тя е инженер-енергетик и когато ходи на проверки от Министерството на енергетиката често гази в кал с гумени ботуши и каска. Между другото, точно в такова одеяние била, когато й се обадили, че е сред финалистките на Мисис България. Да участва в нашата надпревара я мотивирал мъжът й със случайно подхвърлена реплика. Когато след раждането на второто им дете влязла във форма като свалила 60 килограма той заявил „Е, сега остава и Мисис България да станеш”. Станала! А в Покана за пътуване разказва що за преживяване е конкурс за красота в Рига.


Покрай работата на баща си, който е дипломат, Ирина Белчева е израснала в различни държави, а във вените й тече коктейл от българска, руска и  благородническа австро-унгарска кръв. Сигурно и това е повлияло на решението на Мак Малик, организатор на конкурса „Мис и Мисис Глобал интернешънъл да покани в журито  нашето момиче, което ще лети за Йоханесбург през септември. 

Когато през 1995 година гостувах на Джована Савойска, Йоанна Българска във вила „Янтра” в португалското градче Ещорил бившата царица ми показа лехата със здравец под прозореца си и с гордост сподели със сочния си  софийски говор „Непрекъснато поръчвам да ми носят коренчето от дома”. За нея, италианката, България беше останала дом. Точно за царица Йоанна и нейната сватба разказва Теодор Борисов в редовната ни рубрика.

За Матера повечето българи чуха за пръв път, когато заедно с Пловдив италианския град бе обявен за Европейска столица на културата през 2019 година. И наистина каменното селище не е популярно като туристическа посока колкото Рим, Венеция или Флоренция. Напразно! Все пак нашенски крак, при това не кой да е, е стъпвал по древните калдъръми.  Матера е естествен декор за филма на Мел Гибсън „Страстите Христови” с участието на Христо Шопов като Пилат Понтийски и Христо Живков в ролята на Свети Йоан. Милена Кънева, известен режисьор и продуцент, в момента обитава вкопана в скалите къща там.

Милена Кънева е режисьор със световно име. От края на 80-те години на ХХ век работи като журналист за  агенция WTN, National Geographic, RAI, CNN. Срещала се е с Далай лама. Интервюирала е и друг Нобелов лауреат за мир -  легендарната бирманска опозиционерка Анг Сан Су Чи, докато е под домашен арест, както и най-известни имена от световното кино като постоянно акредитирана на фестивалите в Кан и Венеция от 1992 г. насам. Милена нашумя с документалния си филм Total denial (Тотал-но отричане),  награден лично от Вацлав Хавел и  отличаван на редица кино форуми).
-        Неотдавна български майстор бе обявен за живо съкровище на ЮНЕСКО. Старозагорецът Богдан Богданов замесва хляб по древни рецепти с жива мая и изворна вода. Той казва, че печивото има собствен звук – песента на хляба се чува, когато се разчупва коричката.
-        За жалост, българските потомци на месещите и наричащи баби не са били толкова чевръсти колкото италианците от Матера, които са превърнали тамошния хляб в световноизвестен ритуал. За постановка, посветена на него разказва Милена Кънева.

Публикуване на коментар

REFAN за трети път стана любимата козметична марка на българите За трета година  REFAN стана любимата козметична марка на българите...