неделя, 5 юли 2015 г.

Да изчезнеш за 7 дни
Или как спешно да влезеш в миналогодишните бански

Магдалена Гигова

Ужас! Банският ми се е свил, докато е стоял в гардероба цяла зима, а след седмица съм на море. Трябва да взема спешни мерки. Окей, но какви? Този диалог с вътрешния глас водят 90 на сто от нас преди лятната отпуска. Как да се вталим бързо? Диетите са безброй.
Събрахме за вас най-модерните и ефективните, което не значи, че са полезни за здравето или че резултатите от тях траят бързо. Просто екстрените ситуации изискват екстрени решения. А показването пред света по бански определено е едно от тях. Ясно е, че да се скъсате от тренировки във фитнеса и потене в сауната няма да заличите за седем дни следите от дългото безделие и злоупотребата с калорични вкусотии. И понеже сме царе да си обещаваме, че „от утре“ ще започнем да живеем скромно и здравословно, изберете си диета, влезте в банските, зашеметете гларусите по плажа, пък плавното отслабване и системния спорт отложете за след отпуската. Веднъж се живее!

Няма да направим епохално откритие, ако заявим, че човекс затлъстява, когато поглъща повече храна, отколкото му е необходима, и се движи по-малко. Обаче времената, в които в пълнотата виждахме само невъздържаност и лакомия, отминаха. Учените преброиха от 5 до 20 гени, нарушената работата при които кара човека да хапва в излишък. Виновен е и стресът. Много жени реагират, като търсят утеха в сладкото. Има немалко съвети как да се обуздае или излъже апетитът. Например, внимателното и дълго „преживяне“ на храната създава чувството на ситост. Учените твърдят, че музиката влияе на ритъма на дъвчене. Други повтарят древната мъдрост, че трябва да ставаме от масата леко гладни. За намаляването на желанието за храна спомага и хапването често, но по малко. Върху идеята да се намали апетитът, като храната се направи непривлекателна, са построени доста диети. Други психологически методи са да сложите на хладилника снимка на дрехата, която мечтаете да облечете, или да нарежете яденето на малки късчета и да ги бодете едно по едно.
Различните причини за повишено влечение към храната е породила всякакви диети. Важното е да откриете „своята“. Най-простата е да намалите храната и да увеличите физическата активност. Разбира се, колкото диетолози - толкова съвети. Някои лекари наричат калориите от сладкишите „празни“, защото те не носят набор от полезни за организма вещества.
Други са изчислили, че хората изяждат средно по 1200 грама храна на ден, независимо от нейния състав. Просто такова количество създава усещане за ситост. Хватката е да намалите калоричността, като запазите грамажа. Някои лекари смятат, че растителните фибри не само запълват стомаха и създават усещане за ситост, ами намаляват усвояването на калориите от храната, но това не е научно доказано. Ако ще броите калории, най-ефикасните диети са тези с 500-600 калории на ден. Щадящите са между 1200 и 1400.

Вталяване с активен въглен

Диетата с медицински въглен е добре забравено старо. Тя е проверена през вековете. Макар да няма точни медицински данни, тя се радва на възродена популярност това лято. Основава се върху абсорбиращите свойства на активния въглен. Благодарение на структурата си той е способен да поглъща огромно количество шлаки и токсини. А намаляването на теглото е „страничен ефект“ от очистването на тялото от отровите. Плюсовете на тази диета са, че е достъпна и евтина. Проблемът е, че активният въглеН подпомага изхвърлянето не само на токсините, ами и на полезните вещества като витамини, минерали и необходимите на тялото течности. Диетата съществува в няколко варианта. Първи: Гладуване с приемане само на вода и препарат до 10 таблетки дневно. Продължителност 10 дни. Преди началото на този екстремен експеримент е необходима консултация с лекар. Втори: Употреба на медицински въглен сутрин,5-6 таблетки, и намаляване на дневния порцион с 500 калории. Продължителност до две седмици. Трети: Според личното тегло - по едно хапче на 10 килограма. Ако тежите 64 кг, вземате 6 таблетки. Ако сте 65, ще пиете седем. Приемат се веднъж дневно или по няколко в различно време, но също съчетани с лека диета. Продължителност - не повече от 21 дни.
Активният въглен може да се използва и при други диети за подобряване на резултата.

Хранене по Монтиняк 

Френският диетолог Мишел Монтиняк въвежда за затлъстяващото човечество гликемичния индекс и обяснява, че всичко сладко и тестено, сварените или опечени без кората картофи, както и рафинираните продукти (включително бланшираният ориз, готовите храни от пликче и сухите супи) са враг на добрата фигура. Заради високия си гликемичен индекс те не създават усещането за продължителна ситост. Затова, дори да изядете цяла торта, скоро пак ще огладнеете. Според Монтиняк затлъстяването се дължи на излишъка на инсулин, който се получава от прекалената употреба на въглехидрати с висок GI.
Гликемичният индекс показва скоростта, с която въглехидратите се усвояват от организма. Храните имат различна способност да повишават нивото на кръвната захар и да влияят на производството на инсулин. Излишъкът от инсулин води до мастни натрупвания в организма и до увеличаване на теглото. Затова Монтиняк съветва да изключите от менюто си бързите въглехидрати (захарни и тестени изделия, безалкохолни напитки) и да редуцирате до минимум мазнините.
Да карате на суров зеленчук цяла седмица, безспорно дава резултати, но трябва да изключите и алкохола, за да има наистина ефект.

Нискомаслено мляко
Киселото и прясното мляко с ниска масленост са любими на звездите, които бързо трябва да свалят килограми за роля. Най-драстичната версия е само литър, литър и половина мляко (кисело или прясно по избор) в продължение на три дни. Следващите три включвате до килограм плодове или зеленчуци към млякото. Загубата на тегло е неизбежна - хем от глад, хем от вероятното разстройство. Но след края на млечното самоизтезание е логично да започнете да качвате, ако се върнете към предишния си начин на хранене. Ще го избегнете, ако си правите по един разтоварващ ден седмично със същите продукти.

„Бизнес лейди“ – за прикованите към бюро

В забързания темп активно работещи жени не успяват да отделят време на фигурата си. В кратките почивки хапват набързо някоя вафла, кроасан или бургер, а и дългите часове на бюро не са еталон за здравословен начин на живот. Слава Богу, вече има специална диета, която позволява да свалите 5 кг за две седмици без да променяте начина си на живот. Правилното отслабване тип „Бизнес лейди“ е основано върху разумно съчетаване на полезни продукти. За да наситите организма си с необходимите витамини, до обяд се препоръчва да изядете 500 грама каквито и да било пресни плодове, включително ягоди, малини, къпини и боровинки поотделно или в различни съчетания. Те няма да се отразят на фигурата ви, а организмът ще усвои полезните вещества. Единствено трябва да се въздържате от банани, авокадо, сушени плодове и грозде. ‎
На обед може да си позволите каквото ви се яде, стига порцията да е малка. Е, няма да е лошо, ако наблегнете на лека храна като ориз, салата, риба и задушени зеленчуци. Избягвайте сандвичите и тестените изделия. Вечерята трябва да е от сварени зеленчуци, с изключение на картофи и цвекло. Ако много ви се прияде, залъжете апетита с чаша айрян, ябълка или нискомаслено кисело мляко. За по-бърз ефект е важно да обърнете внимание и на подходящите напитки - фрешове, негазирана минерална вода, билкови чайове и никакъв алкохол. Между другого, тази диета позволява дребно лакомство като парче шоколад и дори торта, но само до обяд.

  Последен писък

Девет килограма за седмица

Сензационната диета на лятото се нарича „зърнена“, но няма нищо общо с шегата „Каквото зърно го изяждам“. И далеч не става дума за фасул или леща. В центъра на режима са какаовите зърна, които съдържат невероятно малко калории, но са бъкани с микроелементи, антиоксиданти, калций, белтъчини и желязо. Дневният порцион е половин литър мляко с какао, което може да комбинирате с тънка филийка черен хляб, почти незабележимо намазана с масло. Ако съвсем озвереете, позволете си чаша зелен чай. И така - цяла седмица. Но пък ще смъкнете 9 килограма.

Сладък глад
Сладката диета също е сред най-актуалните за този сезон. Дневната дажба включва 50 грама бонбони с витамини, които можете да купите от всяка аптека. Ако желаният от вас резултат е да свалите спешно 5 кг, ще се наложи и трите хранения да замените с бонбони. Ако са ви достатъчни три, яжте по едно пакетче вместо вечеря.

Гола паста

Да отслабнеш с макарони, звучи смехотворно. Тайната е, че се пълнее не от пастата, а от онова, което я съпътства - бекон, пармезан, кайма... Самите спагети и тортелини са богати на аминокиселини, фибри и витамини (особено по-твърдите видове). Така че според модната диета може да ядете макарони на корем с домати за вкус. Плюсовете са, че ще отслабнете с 2-3 килограма за 10 дни, при това без да гладувате. А и организмът ви ще се изчисти.

Машината в служба на банския


За радост на онези, които не виждат смисъл да се потят на кросове в парка или на „гладиаторите“ във фитнеса, все повече апарати помагат на дамите да преборят целулита, а на мъжете да премахнат „любовните дръжки“, преди да се появят на плажа.
За посетителите на добрите разкрасителни салони няма тайни в ползването на „Вела шейп“, „Айкуун“, криолиполиза, хипокси и прочие. Дяволът е в детайлите и в бързината, с която искате да отслабнете подобаващо.
Вталяването с „убиване“ на мастни клетки чрез замразяване, което се крие зад термина „криолиполиза“, дава добър резултат (стопяване между 4 и 6 см при първата терапия), но ако имате да намалявате още, ще ви е необходим пълният курс от три процедури, които се провеждат през един месец.
При третирането на целулита с „Вела шейп“ голямо значение има мощта на машината. Ако е от първата производствена серия, видим резултат ще се забележи след най-малко шест терапии, докато при третата версия портокаловата кожа се заглажда още от първия път. „Айкуун“ е апарат, който по-скоро поддържа постигнат вече ефект.
Последен писък в скоростното заличаване на целулита е „Венус легаси“ - първият медицински апарат за естетични порцедури. От него в България до този момент има пет - в София, Варна и Пловдив. Той комбинира три модерни и изпитани технологии - мултиполярна радиочестота, пулсиращо магнитно поле и VariPulse™ технология, за борба с портокаловата и отпуснатата кожа.
Терапията с „Венус легаси“ оформя и скулптира неоперативно тялото, намалява целулита, стяга и освежава кожата. Ефектът е видим още след първата процедура. В световен мащаб годишно се извършват три милиона третирания с този апарат.
Терапията нашумя още повече, след като холивудската актриса София Вергара (у нас се излъчва сериалът „Модерно семейство“ с нейно участие) публикува в профила си в Инстаграм снимка как се подлага на процедурата. Така дамите разкриха тайната на перфектното й сочно тяло и пожелаха същото.


Как действа?
Технологията на пулсиращите магнитни полета се използва в традиционната медицина от десетилетия и нейните регенеративни възможности са научно доказани. Мултиполярната радиочестота загрява равномерно тъканта отвътре навън. По този начин се стимулира производството на колаген и еластин, свиват се фибробластите, които са разположени между мастните клетки. Така се увеличава FGF-2 хормонът и триглицеридите, които се намират в мастните клетки се разбиват, мастните киселини се освобождават от мастните клетки, което води до редуциране на целулита. Технологията VariPulseTM подпомага енергията да проникне дълбоко в тъканите, дренира и стимулира кръвообращението. Третираната зона се насища с кръв, а витамините, минералите и кислородът достигат по-лесно до клетките, където новообразуваният колаген и еластин правят кожата по-стегната.

Набег в обедната почивка

Третирането на една зона отнема по-малко от 30 минути, т.е. може да избягате за „една бърза терапия“ в обедната почивка, без да нервирате шефа. Няма странични ефекти и възстановителен период.

Няма коментари:

50 писателски адреси в една книга! Пътеводител из Стара София с Виктор Топалов

  Виктор Топалов води читателите по писателски адреси Виктор Топалов, за когото разказите за Стара София са кауза ще представи новата си кни...