неделя, 14 декември 2014 г.


Ивета Григорова, собственичка на модна агенция „Ивет фешън“, която в сряда отпразнува 20 години

На българката все нещо й куца да стане топмодел
Магдалена Гигова
Ивета, има ли отлив сред момичетата, желаещи да станат модели?
  • Определено има отлив, което не е добре за мен. Напоследък дори не е модерно да бъдеш модел, докато преди години мечтата на всяко момиче беше да се види на корицата на списание. Сега приоритетите им са по-различни. Така си обяснявам отлива. А може би се дължи и на факта, че професията „модел“ се опорочи, защото бе свързана с лош имидж. И хората пропускат, че има професионални агенции, които работят на световно ниво, лансират моделите си в чужбина.
  • Доста твои момичета намират реализация на световния моден пазар. Дори съществува тенденция, че всяка избрана за топмодел на „Ивет-фешън“ (традиционен конкурс сред момичетата на агенцията) е добре приета в странство. Въпрос на нюх ли е, или следиш тенденциите, защото и за вида на манекенките има мода?
  • Ако ти кажа, че не следя модните тенденции, ще те излъжа, защото ние се конкурираме с най-големите в света. Постоянно си сверяваме часовниците какви модели се налагат, но и аз имам усещането да виждам потенциала в определени лица.
  • Един от примерите е Гинка, която се преименува на Джия. В България никой не й обръщаше внимание, докато лицето й не се озова в реклама върху всички автобуси в Лондон.
    - Това е факт, но тук заслугата е на един от моите букери - Диан Динев-Дидо, който я откри и я лансира.
  • А имаш ли провал - момиче, което си смятала за потенциална звезда, а се е оказала пълен провал?
  • О, разбира се! Дори коментирахме, че понякога вторите и третите подгласнички в конкурсите често работят повече от „миските“, или модел, когото не сме сложили дори във финалната десетка, се оказва след време истинско откритие. Христина Хлебарова например представляваше Хасково на нашия конкурс и остана незабелязана и от нас, и от скаутите на световните агенции, които винаги идват. Но няколко години по-късно, когато преглеждахме материалите, решихме да й звъннем и я видяхме с други очи. Веднага подписахме договор. Тя е един от най-добрите модели в агенцията и работи много добре в Милано.
  • Преди време в модните среди бяха убедени, че ако фамилията ти завършва на „-ова“, имаш огромни шансове (Наталия Водянова, Ева Херцигова, Адриана Скленарикова...). Защо между тях няма българка?
  • Не става дума за дискриминация. За да станеш добър модел от световна величина, трябва да имаш куп качества, които липсват на повечето българки. След 20 години в бизнеса забелязвам, че и на най-съвършената нещо й куца. Откриваш момиче със страхотен потенциал, скаутите от световните модни агенции ахват и казват: „Ще я направим топмодел, искаме я!“ Но имаме няколко забележки. Тя трябва да свали 5 кг“ Нашата девойка няма волята да го направи. От световната агенция „Елит“ харесаха едно момиче толкова много, че й бяха уредили ангажимент при Келвин Клайн. Единственото, което искаха, беше да свали няколко килограма и няколко сантиметра от ханша. Толкова я искат, че я чакат вече втора година, на нас ни се сърдят, че не успяваме да я подложим на диета, тя нехае. На друга пък й се отварят вратите, лансират я най-големите в чужбина, но тя се влюбва и предпочита да остане в България. Българките нямат характера, нямат амбицията на всяка цена за победа! Които го имат, пък им липсва визия. Напоследък по-рядко се намират момичета с потенциал, но се надявам все някога „Ивет фешън“ да изстреля един модел в топ 10 на света. Ние имаме контакта с най-големите агенции, те непрекъснато ни следят и са готови, стига да се появи.
  • Пред изминалите 20 години сигурно неведнъж са те питали: „Къде ви е вторият каталог с момичетата и цените“?
  • О, много често задаван въпрос! Но мисля, че най-сетне разбраха - при мен втори каталог няма. Изобщо каталог нямам - имам уебсайт, момичетата имат букове с професионални снимки. Преди години имаше повече запитвания за втори каталог, за момичета за компания. С течение на времето се разбра, че в „Ивет фешън“ такива услуги няма.
  • Ами ако при теб се появи момиче, което попита за втория каталог?
  • Не ми се е случвало някоя да дойде с такава цел. Скрито-покрито няма. Ако момиче иска да се занимава и с друго освен с моделинг, лесно ще бъде насочено. А ако родителите имат съмнения, един разговор с мен им е достатъчен да ги убеди, че опасност няма.
  • Но много от агенциите, които предлагаха двойни услуги, фалираха, а само ти и още една устоявате 20 г. на пазара? Каква е хватката?
  • Господ ме харесва! Вършим си работата, правим го с любов. Страхотен екип професионалисти сме, гледаме да се развиваме, сравняваме се с най-големите. Но сега покрай юбилея се замислям, че няма голямо значение финансовият резултат. Фактът, че 20 години си устоял, стига!
  • Имаш и „манекенки ветеранки“, които са с теб едва ли не от началото, но продължават да снимат в чужбина.
  • Теодора Ангелова сега снима рекламата за 90-годишнината на „Арома“ с барабаните и е страхотна! Няма значение на колко години е, изглежда перфектно. Силвия Димитрова - също. Тя не е популярна в България, но е много тачена в Италия. И това ме навежда на въпроса, защо моделите, които наистина работят много и добре, не са известни у нас? Понеже нямат време да ходят по светски събития, няма пикантерии и интриги около тях и не са интересни. Те просто работят!
  • Какъв „гаранционен срок“ има един модел?
  • Зависи от визията. Катя Трифонова, която е вече към 40-те, все още работи много добре в Ню Йорк и има много ангажименти.
  • Когато започна преди 20 години, кой ти помогна?
  • Всичко започна несериозно, странно. Точно в този период търсех себе си, бях по майчинство. Дъщеря ми Луиза (актрисата Луиза Григорова - б.а.) беше на четири години. Преди това за кратко работих в една от първите модни агенции „Роус моделс“ и усетих, че правя нещо, което е мое, което усещам близо до себе си. Когато собственичката Роза Сотирова внезапно почина (мир на праха й), на мен не ми се отказваше. И стана съвсем ненадейно и естествено. Луди-млади, защо пък да не си направя собствена агенция?!
  • Тогава беше периодът на мутрите. Не ти ли се появиха някакви едри младежи да искат пари за протекция или част от бизнеса?
  • Ами не! Стана малко като в приказките. Просто ми се подредиха нещата. Естествено, че някой трябваше да финансира създаването на модна агенция и отварянето на офис. Видяхме се случайно с един приятел от детството на ревю на „Ариес уникат“. Той ми каза, че е много добре финансово и ако имам нужда от помощ, ще ми се притече. Знаеш по онова време как се изкарваха парите - ей така (щрака с пръсти). Ние сме израснали заедно като малки, когато ходехме при бабите си на село, и аз се възползвах от поканата.
    Днес „Ивет фешън“ държи по-голямата част от пазара в България. Работим добре и у нас, и в чужбина. Постепенно скаути от големите агенции идваха в София, проучваха, видяха, че сме сериозни и имаме момичета с потенциал. Така създадохме контакти и доверие и в момента работим с партньори от пет континента. В която и от големите агенции да отидете по света, за България ще ви цитират модели от „Ивет фешън“.
  • И дъщеря ти Луиза, преди да стане актриса (сериалите „Стъклен дом“, „Дървото на живота“, репетира главна роля в „Евридика“ в Пловдивския театър), много поработи в Азия.
  •  

  • Тя направи там световни кампании на „Асус“ и „Нивеа“. Типажът й отговаря на азиатския стил, за Европа не е достатъчно висока, но пък покори Азия.
  • Не й ли липсва моделството?
    Категорично не. Това беше един етап от живота й, взе всичко каквото можа. В България е била корица на всички модни списания по няколко пъти, работи и като водеща...
  • Сигурно си чувала, че „майка й я пробутва“?
  • Това ми е супер странно. Колкото и да ми е близка, ако не отговаря на критериите за модел, не може да пробие. Освен това аз от артистичните среди, преди Луиза да навлезе в тях, не познавах никого. На нея дължа приятелствата си там. Така че дъщеря ми си направи всичко сама. Е, може би имам пръст, защото е наследила моите гени, защото, развивайки се като модел, придоби дисциплина, няма притеснения от сцената, владее лицето си пред камера. Учила е езици, танци, но основното са нейните заложби.
  • Ако дойде при теб момиче с протекции или голямо желание, но не става да модел, как я отказваш?
  • Казвам му, че не става, че е много хубаво момиче, за живота изглежда прекрасно, но за нашия бизнес не отговаря на изискванията. Насочвам я да се занимава с нещо друго.
  • Какво мислиш за пластичната хирургия?
    - Много жени се чувстват щастливи след нейната намеса. Не поощрявам категорично моите момичета да си правят липосукции, ако трябва да отслабнат. В началото на ХХI век не е необходимо дори да се пазят диети, ами с промяна на хранителния режим и двигателна програма всеки може да отслабне. За дребни корекции - нос, устни, които са невидими, но са създавали комплекс на притежателката си - защо не?! Не става дума за моделите обаче. Те са млади, свежи и това е най-хубавото.
  • Но след някои от по-успелите ни модели никой не би се обърнал на улицата?
  • Моят мъж е на същото мнение. Моделки ли?! Не бих подсвирнал след нито една! Има различни типажи. Карл Лагерфелд много харесва Кремена Оташлийска, защото е различна, странна, има характер, излъчване. Но тя е висока и има невероятни пропорции, което е задължително за дефилетата. Но пък Силвия Димитрова е много секси, тя е фатална жена. Ваня Билева е уникално красива и е една от най-работещите ни модели. Кристина Милева също е една от най-успелите ни в България модели.
  • Май любовта й с Деян Донков й попречи да пробие в чужбина?
  • Тя се опитваше да съчетае нещата, любов, силни чувства, работа. Когато градиш кариера, трябва да си отдаден на 100 процента. Не може да си позволиш една година да не пътуваш и да искаш да наваксаш. Трябва да имаш развитие, да обикаляш модните столици, да снимаш за големи списания и когато ти отворят моделския бук, да се види,че имаш развитие, че израстваш.
  • Изнасяш ли мотивационна реч пред новите модели?
  • Хората смятат, че е много лесно, защото ги виждат само под светлините на прожекторите - облечени красиво как се разхождат по подиума. Едно 16-годишно дете, представяш ли си какъв характер трябва да има, за да се озове в чужбина само сред жестока конкуренция. Отделено е от приятели и близки, настаняват го в един моделски апартамент с по три момичета в стая, някои от които са разхвърляни и нечистоплътни. От агенцията му хвърлят една карта на града и една за метрото плюс списък с кастингите за деня. Момичето трябва да е не само във форма и навреме, ами за 30 секунди да направи впечатление сред 200-300 претендентки за ангажимента. И да не унива, когато няма успех. Ако нямаш желязна психика и борбеност, започваш да се скапваш. Изпадаш в депресия и се връщаш обратно.
  • Имала съм и моделка със страхотен потенциал. От парижката агенция я надъхват, че е кандидатка за световен статут и наистина я пращат на затворени кастинги за най-големите компании, но все една трошица не й достига, за да ги спечели. Психиката й дойде до ръба, защото се докосна до върха, но не успя да го изкачи. Бизнесът е жесток и наистина трябва да си железен!
Лексикон

- Как минаха тържествата за 20-ата годишнина?
- Бляскаво, помпозно, празнично! Изложба с 12-те фотоса от традиционния ни календар бяха на огромни плакати. В „Рейнбоу плаза“ се проведе конкурсът „Ивет фешън топмодел“. 20-те претендентки дефилираха в 3 тура, а ревю по бельо на 6-те ни най-ефектни моделки докара до екстаз публиката. Пяха Кристо и Сантра и Жана Бергендорф. След това в клуб „РМ“ разрязахме торта, висока 1,5 м, и се веселихме до зори.

- Любим спорт?
- Фитнес - яко и всеки ден.
- Любимо питие?
- Вино.


Няма коментари:

Д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет финансираха обзавеждането на новата община в Пустец в албанския район Мала Преспа, където живеят и хора с български корени

  Фондация Българска Памет с поредно мащабно дарение за Мала Преспа, Албания След молба от страна на кмета на Община Пустец Пали Колевски и ...