събота, 13 декември 2014 г.


Хамам и спа според фазите на Луната

Текст и снимки Магдалена Гигова

Special thanks to Switzerland Tourism

 



В алпийското градче Цуоц забележителностите са три – частно училище-интернат, което не отстъпва по престиж на прочутото „Льо Розе”, две голф-игрища с 18 дупки и 4-звездният хотел „Кастел”. Отвън мястото си отговаря на името (Castell на немски означава крепост и замък едновременно), но вътре шокира с бунтарска  еклектика. Във фоайето съжителстват рицарска броня и пъстро магаре от папие-маше, нахлузило... гумени ботуши. Стаите са обзаведени със спартански минимализъм – мебелите са от небоядисано и ухаещо на смола борово дърво, а стените са украсени със снимки от местни авангардисти. Същото е по коридорите – причудливи инсталации от бутилки, сушени алпийски цветя,  стари автомобилни части и модернистични картини, съчетание от маслени бои и невъобразими отпадъци. А в приземния етаж царства хамамът.

Ако си мислите, че това е класическа турска баня с потни теляци и мраморни пейки, дълбоко грешите. Хамамът прилича повече на междупланетен кораб от „Стар Трек”. Като изключим задължителните атрибути, които и тук са с турскитие си имена „пищимал” (персонална ленена препаска, с която движите между отделните парилки) и „кисе” – онова квадратно парче от режещ плат,  с което баба ви е смъквала болезнено кирта в банята.  Но приликите свършват дотук. С влизането в хамама на „Кастел” се пренасяте в бъдещето. Всеки от етапите на голямото парене, потене и търкане на мъртви клетки е разположен в сюрреалистична раковина от цветно стъкло, осветено отвътре. Парната баня с билки при 42 градуса е зад сияйното жълто, масажът със сапун (елементарно образуване на пяна с мрежеста гъба)  е означен със сигнално лилаво,  голямото изпотяване – логично е в огнено-червено, а здравото търкане с гореспоменатото „кисе” е отровно-зелено. Тъмносиньо насочва към  басейна, чиито ситни мехурчета имитират естествено газирания извор на Клеопатра в Турция. Има още „златна баня”, евкалиптова стая и кът за пълен релакс, където завити с кърпи като бели облачета може да изпиете чай, съобразен с фазата на луната.  Всичко от пода до тавана е покрито с мозайка от спретнати мраморни квадратчета. А ако като деца сте обичали лабиринтите, хамамът определено ще ви допадне – без насочващите стрелки може да се въртите в кръг до припадък.

Освен насапунисването и здравото сваляне на кожа и мръсотия с кисе,  абсолютен хит е т.нар. „ломи-ломи-нуи” масаж. Традиционен хавайски начин за разкрасяване и почивка, който е екзотична смесица между ритуал, обработка с ръце и танц,  като повтаря движенията на морските вълни. Онези, които са го изпитали, твърдят, че за 90 минути се пренасят в друго измерение, а после цял месец душата им пее. При хубаво време и добро желание същата процедура се прави и под открито небе.

Разкрасителните терапии в „Кастел” също следват фазите на луната, приливите и отливите.  При новолуние, когато „тялото натрупва”  се правят упражнения за сила и укрепване, тренират се проблемните зони, маски на лицето и таласотерапия за тялото, хапва се обезмаслено мляко с много салати, зеленчук и сокове. На пълнолуние се смята, че „тялото спира” и затова се препоръчват разтягане, тай-чи, автогенни тренировки, ароматерапия и често, но по малко хапване. Козметиката, която се прави специално за гостите на „Кастел” и клиентите на майсторката Габи Юст, е само от чисти природни масла – от алое вера, франджипани (азиатско дърво с упойващ аромат и запазващи младостта съставки), от чаено, лимоново, маслиново и какво ли още не дърво.
А ако решите да се глезите и след отпуската – може да си поръчате флакончета и за вкъщи, съобразени не само с вашия тип кожа, ами и с характера ви.



 

Няма коментари:

В списание Galerie Каролин Ру нарежда българския павилион на пето място сред шестте най-забележителни адреса от Биеналето на изкуствата във Венеция, които ценителите не бива да пропускат

  Френски арт критик постави „Съседите“ в Топ 6 на забележителните павилиони от Венецианското биенале В  списание Galerie френският арт крит...