неделя, 26 октомври 2014 г.


Божествената ерекция на фараона

Американска професорка твърди, че фалосът на Тутанкамон има божествена сила


Американската професорка Салима Икрам обяви сензационно пред списание Archaeology, че пенисът на фараона Тутанкамон притежава „божествена сила“. Нейната статия предизвика такъв интерес сред туристите от цял свят, че скептиците подозират поръчка от страна на египетското правителство. Въпреки притеснителната обстановка и горещината хиляди любопитни обсаждат Долината на царете в Луксор - гигантско древно гробище, по-старо от прочутите пирамиди в Гиза. Най-много са посетителите край реставрираните врати пред вечния покой на Тутанкамон.
Малко история

Гробницата на Тутанкамон е открита през 1922 г. от двама британци - Хауърд Картър и лорд Карнарвън. В нея са съхранени непокътнати над 1700 артефакти, украшения и саркофаг от 110 кг чисто злато. Скоро след това лорд Карнарвън, който финансирал разкопките, умира от неизяснена болест. А след него още 22 души, участвали в експедицията и разкопките или просто присъствали при отварянето на гробницата, предават Богу дух. Това ражда легендата за проклятието на фараона, защото над вратата е разчетен надписът „Смъртта долита на бързи криле при тоя, що е дръзнал да наруши спокойствието на владетеля“.

В Луксор до входа на гробницата води новичка асфалтова пътека. Ниският свод се охранява от полицаи в бели униформи. По задушния тъмен коридор, напомнящ на средновековен затвор, се стига до сумрачна стаичка с фрески. Там на мраморен постамент се извисява саркофагът с мумията на фараона. В интерес на истината става дума за точно копие. Оригиналът е изпратен за реставрация в Каирския исторически музей, където мумията е била изследвана от специалиста по Древен Египет проф. Салима Икрам. За проучването си тя избрала само една-единствена част от тялото на фараона - най-интимната. И установила, че загадката на Тутанкамон е в половия му член.

Озирис слуша зова на плътта

„Тутанкамон умира съвсем млад - на 18 години, разказва проф. Икрам. Той не е оставил потомство. Жена му родила две близначки, които починали, преди да навършат месец. Тогава вещите древноегипетски жреци решили да поправят тази несправедливост, па макар и в отвъдното. Те извършили специален обряд, за да добие фараонът полова мощ в задгробния свят. Свещенослужителите балсамирали неговия орган под ъгъл 90 градуса. Подобно нещо не може да бъде видяно при другите мумии на фараони. След това облели тялото на Тутанкамон с черна смола - също част от магическия обряд.“

Според теорията на Салима Икрам (на снимката) ритуалът трябвало да приравни сексуалната сила на покойния до тази на бога на мъртвите Озирис. В резултат на това Тутанкамон след смъртта си сам се превърнал в бог, чието покровителство обещава полово дълголетие и плодовитост. „Пенисът в състояние на ерекция е най-мощното средство за извикване на Озирис. По същество половият член представлява квинтесенция на символите на възраждане и възкресение, създадени в чест на това божество“, обяснява професорката в своя научен труд. По мнението на Икрам пенисът на фараона като артефакт има далеч не само научна, а и мистична стойност. Мнозина и в съвременния свят вярват в древноегипетската магия, в проклятието на фараоните и приписват на мумията на Тутанкамон чудодейни сили. Например свързват последните политически събития в Египет от падането на Мубарак насам – революцията, безредиците, военния преврат, намесата на ислямистите, с това, че са разтревожили мумията, пренасяйки я от гробницата в Каирския музей.

Пенис под охрана

Особен интерес сред задълбочените изследователи на мистиката предизвикват гениталиите на фараона. През 1968 г. британският учен Роналд Харисън, правейки рентгеново проучване на мумията, забелязал отсъствие на мъжки полов орган, макар да бил надлежно описан при предишните изследвания. Археолозите решили, че мъжкото достойнство на Тутанкамон е откраднато, за да бъде продадено на колекционер. Едва преди година управителят на египетския Върховен съвет по съхраняване на древните паметници Захи Хавас сложил край на спекулациите и слуховете: „Пенисът никога не е изчезвал. При компютърната томография на тялото на Тутанкамон мумифицираният орган бе открит в пясъка, където се съхранява тялото“, заявил Хавас в интервю за международния научнопопулярен канал „Дискавъри“. Но много учени се усъмнили в думите му. „По наши сведения мумифицираният фалос е сменил няколко собственици и впоследствие е бил върнат на Каирския музей от американски колекционер, пожелал името му да остане в тайна“, разказва ученикът на Роналд Харисън - британският египтолог Джон Ейкърсли. - Интересът към пениса на Тутанкамон винаги е бил голям, а сега, когато проф. Салима Икрам му приписа „божествен статут“, той ескалира неимоверно.“
Поклонничеството на туристи и любители на мистиката към гробницата на Тутанкамон и неговата мумия, която се пази в Каирския музей, продължава да расте. Учените се притесняват, че върху чудодейния пенис може да бъде извършено ново покушение, и призовават властите в Египет да засилят мерките за безопасност.

Няма коментари:

50 писателски адреси в една книга! Пътеводител из Стара София с Виктор Топалов

  Виктор Топалов води читателите по писателски адреси Виктор Топалов, за когото разказите за Стара София са кауза ще представи новата си кни...