неделя, 3 август 2014 г.


Прах от лава за вечна младост

Вече не е модно да умреш в старческа деменция, но без бръчки

Маги НИКОЛОВА

Д-р Сияна Живкова на конгреса по антиейдж медицина в Берлин.
Прах от лава, извлечен от биологично чист вулкан ще осигури вечна младост и дълголетие и ще извече токсините от тялото ни – това бе едно от откритията, огласени на Първия европейски конгрес по антиейджинг медицина (медицина против остаряването) в Берлин. Дерматологът д-р Сияна Живкова бе българският представител сред делегатите от Швейцария, Англия, Германия, Франция, Австрия и др. „Капсули за клетъчна регенерация чрез теломеразна активизация и крем, който замества филърите, капсули, които подмладяват (age breaker) - това са само част от революционните таблетки, прахчета и мазила, по които са полудели по света“, каза пред „Преса“ д-р Живкова. - “Всички тези продукти са пазара на ЕС, но са изключително елитарни и там. Но дори и да има финансовата възможност, българинът е скептик по природа и едва ли ще последва тази нова мания, та дори и продуктите да са получили Нобелова награда, каквито са някои от тях“.
У нас директно от Берлин идват няколко нови процедури, които веднага ще станат популярни, заради минималния риск от грешки и странични ефекти. Една от тях е химичен пилинг на базата на TCA (трихлороцетна киселина). ТСА пилингът е създаден така, че да не причинява болка – с т.нар pain control, което позволява да бъде прилаган и върху пациенти с чувствителна кожа. Освен това трихлороцетната киселина има особено дълга история като ефективно средство за постигане на хистологично и клинично подобрение, което ще рече ефект на подмладяването“, “преведе“ на човешки език медицинската терминология д-р Живкова.
Сред новостите е и мезотерапията-релакс, която със специалните си съставки от неомрежена хиалуронова киселина, биоревитализириащ комплекс и триолигопептиди замества ботулиновия токсин. И това е истински късмет за хората, които много бръчкат челото си, имат набраздена шия и увиснали долни крепачи, защото поставянето на ботокс там е доста рисковано. Най-новата мезотерапия повдига отпусканата и уморена кожа, стяга овала, възвръща свежестта и свива порите. За най-деликатната зона около очите решението отново е мезотерапия, но със стягащ, уплътняващ и изсветляващ комплекс. Тя намалява по-фините бръчки, подпухването, тъмните кръгове и следите от умора, бридава блясък и тонус на околочния контур. И двете процедури могат да се прилагат без ограничение във възрастта.

Радостни са вестите и за онези, които имат нисък праг на болка и се боят от игли. “Революционна спринцовка с прецизно дозиране на всяка единица ботулинов токсин е разработена така, че да няма дискомфорт за пациента. Спринцовките се прилагат вече в ЕС, съвсем скоро с тях ще се работи и у нас”, добави дерматологът от Jewel skin clinic.
По време на конгреса бе наблегнато и на риска от странични ефекти. “До този момент винаги се е говорило за ботулиновият токсин като високорисков продукт и на заден план са оствали пораженията при поставянето на филъри. Оказва се, че както при тези с лицензирана хиалуронова киселина, така и при онези със силикон и други гелове, които се използваха в близкото минало, се появяват странични ефекти, но след години.” – коментира д-р Живкова. Причината за това може да бъде недостатъчната абсорбция или засягането на тъкани и структури на кожата с трайни последствия, както и разливане на продукта от лазерни процедури върху филърите.
Конгресът в Берлин постави и дали действително идеята на подмладяващата медицина е „Да умреш със старческа деменция и без бръчки?“. Естествено, че не. Смисълът на най-новия клон от медицината е в здравословния начин на живот, който вече се превръща в религия – не само да съществуваш, а и да се храниш и да мислиш здравословно“, завърши д-р Сияна Живкова.

Няма коментари:

50 писателски адреси в една книга! Пътеводител из Стара София с Виктор Топалов

  Виктор Топалов води читателите по писателски адреси Виктор Топалов, за когото разказите за Стара София са кауза ще представи новата си кни...