неделя, 18 май 2014 г.


Барбара Уолтърс излезе в пенсия на 85


Заплатата на тв журналистката, интервюирала всички президенти, е 2,5 по-голяма от тази на Лари Кинг


Магдалена ГИГОВА


Точно преди година първата в Америка жена, водеща на централните вечерни новини, се закани, че през 2014-а ще излезе в пенсия. И го напарви! От вчера, 16 май, институцията Барбара Уолтърс вече ще има само почетни функции. За нея казват, че американците могат да забравят кой в момента е президент, да не се сетят кога е подписана конституцията, но е невъзможно да забравят коя е Барбара Уолтърс. Личността на 85-годишната дама спокойно може да бъде поставена в тълковния речник срещу Живи легенди“.

До вчера всяко от предаванията й бе гледано от над 30 млн. зрители. Казват, че тв водещата, която в САЩ е по-популярна от Мадона и британската кралица, е интервюирала повече световни президенти, премиери, кино- и музикални звезди, отколкото всички журналисти, взети заедно. Тя е и първата, която интервюира Моника Люински след скандала в Белия дом. За Америка Уолтърс е Уолтър Кронкайт в пола, с малката разлика, че е жива.

Барбара Джил е родена на 25 септември 1929 г. в Бостън. По-големите й брат и сестра умират като съвсем малки и родителите й, евреи с руски корени, треперят над нея. Баща й Луи Уолтърс започва като импресарио в нощен клуб, но бързо навлиза в бизнеса и през 1937 т. вече притежава верига нощни клубове от Бостън до Маями. Той открива в Ню Йорк разновидност на Латинския квартал, продуцира спектакли на Бродуей. Благодарение на това Барбара получава образованието си в частни училища за привилигеровани деца, общува със знаменитости от малка, а през 1951 г. получава степен по английска литература в Лоурънс колидж в Ню Йорк.
Бащата на Барбара се разорява, изгубва състоянието и дома си. Дъщеря му започва да трупа репортерски опит и писателско майсторство в Ен Би Си. После преминава с Си Би Ес, където пише сценариите за сутрешното шоу. През 1955 г. Барбара Уолтърс се омъжва
за изпълнителния директор на телевизионния канал Робърт Хенри Кац, но през 1958-а се развеждат.
Три години по-късно журналистката вече прави разследвания за шоуто
„Тъдей“. Основната й задача е да приви интервюта с известни дами. След година, натрупвайки опит, тя започва да публикува разговорите си и във вестници и списания. Пътуването с първата дама Жаклин Кенеди в Индия и Пакистан и написаният след това репортаж повишавта още повече рейтинга й в телевизията.
През 1963 г. Барбара минава отново под венчило. Този път с театралния продуцент Лий Грубър. Двамата си осиновяват дъщеря - Джаклин Дейна, кръстена на съпругата на Кенеди. През 1976 г. Уолтърс отново е свободна жена. В мемоарите си, издадени през 2008 г., тя признава, че през 70-те е имала роман с Едуард Брук, женен сенатор от Масачузетс, но двамата решават да се разделят, за да не пречат на кариерите си.
Докато личният й живот не е от най-гладките, професионалният е в непрекъснат полет. Тя е избрана да бъде сред кореспондентите, които
съпровождат президента Никсън при посещението му в Китай.
През 1976 г. Барбара Уолтърс получава безпрецедентната за онова време заплата от 1 млн. долара годишно, за да премине на работа в Ей Би Си и да стане първата жена в централната вечерна емисия. През същата година журналистката е предпочетена за водеща на предизборните дебати между президента Джими Картър и
претендента Джералд Форд. От онова време е и традицията Уолтърс да прави интервюта с известни хора. Първи са президентското семейство Джими и Розалинд Картър, следващи в списъка са премиерът на Израел Менахем Бегин и президента на Египет Ануар Садат.
Интервютата, които понякога разплакват зрителите, донасят на Барбара богатство и известност. Разговорът й с Моника Люински след скандала в Белия дом през 1999 г. е гледан от 74 млн. зрители. Барбара Уолтърс е разпитвала шахиншаха на Иран Мохамед Реза Пахлави и съпругата му
Фарах, Борис Елцин и Владимир Путин, китайския президент Дзян Дзъмин, Маргарет Татчър, Фидел Кастро, Индира Ганди, кралете на Йордания Хюсейн и на Саудитска Арабия Абдулла, Майкъл Джексън, Барак Обама и жена му Мишел... Интервютата й със световните лидери са своеобразна хроника на втората половина на ХХ век.
За третия си съпруг Барбара се жени два пъти. Това е изпълнителният директор на
Лоримар телевижън“ Мърв Аделсон - през 1986 и 1992 г.
През годините, докато работи в Ей Би Си, журналистката се включва директно от клетвите на американските президенти и събитията на 11 септември 2001 г.
На 14 юни 2007 г. Барбара Уолтърс получава своя звезда на холивудската Алея на славата. На лавицата й са подредени и 22 награди за телевизионна журналистика „Еми“.
Тя се прочува най-вече със своето всекидневно токшоу
Дъ вю“ (The View) по Ей Би Си, което създава през 1997 г. и води неизменно до 16 май т.г.
От 2000 г. заплатата й е по 12 млн. долара на година, с което се превърна в най-скъпоплатената водеща в историята на телевизията. Главният й конкурент Лари Кинг
взема 2,5 пъти по-малко.
В последно време обаче я връхлитат здравословни неблагополучия. През 2010 г. Барбара претърпя операция на сърцето. Когато преди година обяви, че ще се оттегли през лятото на 2014-а, от Ей Би Си й организираха
„изпращане“ 365 дни: Барбара Уолтърс е само една и искаме да направим заключителната й година в телевизията забележителна, динамична и изпълнена с новини, каквато е тя самата. Барбара винаги ще има място в новините на Ей Би Си и с нетърпение очакваме следващите месеци, изпълнени с ексклузивни интервюта, страхотни приключения и незаличими спомени, каза в специално изявление Бен Шерууд, президент на Ей Би Си. И го изпълни! През декември тя бе водеща на програмата 20 години на 10-те най-изключителни хора“, на специалните предавания за връчването на наградите „Оскар“ и на финален обзор на кариерата.
През януари 2014-а тя припадна и получи сътресение на мозъка. Лекарите й откриха коклюш и й се наложи да отсъства от работа повече от месец.

В близо 60-годишната си кариера Барбара Уолтърс е интервюирала стотици видни личности и холивудски знаменитости. В историята на журналистиката ще останат нейните разговори със Саддам Хюсеин, Индира Ганди, Вацлав Хавел, Уго Чавес, Борис Елцин, Владимир Путин и с всички американски президенти от Ричард Никсън до днес. В студиото й са се потили също сър Лорънс Оливие, Майкъл Джексън, Катрин Хепбърн, Анджелина Джоли, Елизабет Тейлър, Том Круз и безброй други, дори и хлевоустият разпитвач Джей Лено.Бях на телевизионния екран повече от 50 години. През лятото на 2014 г. възнамерявам да спра да се появявам на него. Имах една изключителна кариера, здрава съм и решението да се оттегля е лично мое“, обяви Уолтърс точно преди година и изпълни заканата си. Тя не за първи път реагира радикално. Преди 5 г. напусна собственото си тв шоу Оскарс спешъл“, посветено на церемонията по раздаване на наградите на Американската филмова академия. В него в продължение на 29 г. тя е интервюирала 93 знаменитости. Барбара обяви, че не вижда смисъл, тъй като в наши дни филмовите звезди са навсякъде и знаменитостите стават известни за „нищонеправене“. В последното си предаване легендата включва и откъс от шоуто, в което танцува в скута на Хю Джакмън. „След такъв танц с Хю Джакмън е време да се оттеглиш“, смее се водещата. На сериозно обаче Уолтърс заявява, че става все по-трудно да си оригинален в специално предаване, защото отразяването на филмовите звезди се е увеличило много. Днес има толкова много развлекателни програми, звездите са в почти всичко, че е много по-трудно да откриеш нови въпроси, когато те вече са минали през 20 предавания. Хора стават прочути след поява в един или два филма или в риалити и нямат какво толкова да кажат. „Филмовите звезди вече не са знаменитости. Сега това е всеки, който има риалити шоу. Ставате прочут за една нощ, известен сте с това, че не правите нищо, забележителен сте с пазаруване. Не искам да правя това“, отсича легендарната водеща.

Няма коментари:

Мисис България Станислава Андреева е сред актрисите, които ще минат по червения килим в Кан

  Мисис България Станислава Андреева е сред актрисите, които ще минат по червения килим в Кан Носителката на титлите Мисис България и Мисис ...