четвъртък, 4 януари 2024 г.

Проектът „Съседите“ ще представи България на Биеналето във Венеция

 

Проектът „Съседите“ ще представи България на Биеналето във Венеция

Проектът „Съседите“ с куратор Васил Владимиров и автори Лилия Топузова, Красимира Буцева и Джулиан Шехирян ще представи България на 60-ото издание на Венецианско биенале за изкуство през 2024 г.

Победителите в конкурса, организиран от  Министерството на културата, бяха обявени на пресконференция в БТА. В събитието взеха участие г-жа Амелия Гешева – зам.-министър, Министерство на културата, д-р Надежда Джакова – комисар и завеждащ филиал към Националната галерия Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство, проф. д-р Венелин Шурелов – председател на журито и кураторът на спечелилия проект. Модератор на пресконференцията бе Евгения Атанасова, журналист и продуцент в БНТ.

Проектът „Съседите“ ще представи България на Биеналето във Венеция
Проектът „Съседите“ ще представи България на Биеналето във Венеция

Кураторът Васил Владимиров разказа за  проекта лично, а останалите творци бяха включени от Торонто, Филаделфия и Лондон онлайн.

Проектът „Съседите“ ще представи България на Биеналето във Венеция
Проектът „Съседите“ ще представи България на Биеналето във Венеция

„Тези етнографски и исторически изследвания проследяват, както реалните преживявания, така и дълбоките следи и рани оставени от арестите и лагерите. Проектът представя последиците от общественото, умишлено премълчаване на десетилетия държавно насилие и отсъствието на памет в съвременното публично съзнание“, каза кураторът и добави:

„Създавайки пространство, в което посетителите могат да станат свидетели на историите на хора заклеймени като чужденци в рамките на българските граници проектът е директен отговор на призива на Адриано Педроза за разглеждане на темата “Чужденци навсякъде”.

60-ото Венецианско биенале за изкуство ще се проведе от 20 април до 24 ноември 2024 (предварително откриване на 17, 18 и 19 април) под мотото Stranieri Ovunque –„Чужденци навсякъде“.

Фокусът на изданието са темите за миграцията, изгнанието и „чуждестранния произход“. „Биеналето за изкуство – международно събитие с множество официални участия от различни страни, винаги е било платформа за представяне на творби на чужденци от цял свят.

Така 60-ата международна художествена изложба на La Biennale di Venezia ще бъде празник на чуждото, далечното, аутсайдерското, странното, както и на местното“, споделя Адриано Педроза.

През 2024 е единадесетото национално участие на България (първото е през 1910, следват представяния през 1942, 1948, 1964, 1993, 1999, 2007, 2011, 2019 и 2022) и ще се реализира в експозиционното пространство Зала „Тициан“ (Sala Tiziano) в Centro Culturale Don Orione Artigianelli, близо до Моста на Академията.

„Това е една устойчива политика, започнала през 2019 година, когато България поднови участието си в Биеналето по изкуствата, а по-късно и в Биеналето по архитектура. Няколко правителства поред отделят бюджет за това представяне“, каза заместник-министър Амелия Гешева.

„Венецианското биенале е най-старият и престижен форум за съвременно изкуство, основан през 1895. Той е и платформа – най-голяма за представяне на изкуство, създателите му както и на срещата им с публиката. Чест, удоволствие и огромна отговорност е да  ръководя оперативно организационния процес, подготовката и осъществяването на националното участие.

Да отговарям за българската експозиция съгласно изискванията на организаторите, както и да съгласувам работата по проекта с офиса на биеналето“, сподели комисарят на българското представяне д-р Надежда Джакова.

Д-р Джакова представи проекта с думите: „Това е мултимедийна и интерактивна инсталация, която изважда на показ премълчаните и избледнели спомени на оцелелите от политическото насилие на комунистическия режим в България, пресъздава частично домовете на оцелелите, където се случват срещите и разговорите с тях. В тези лични пространства са поставени интервютата, водени от авторите на проекта, както и теренни аудио и видео записи и предмети от локациите на два от лагерите край Ловеч и Белене“.

Според нея тук имаме специфични исторически наративи, но и най-различни начини на боравене с камерата – трезво регистриращи, биографично разказващи, исторически анализиращи или пък улавящи следата на едно действие или спомен.

Проектът „Съседите“ ще представи България на Биеналето във Венеция
Проектът „Съседите“ ще представи България на Биеналето във Венеция

„Работата на журито беше сложен процес. Качеството и нивото на всички кандидати беше изключително високо.  Ние следвахме протокола по демократичен начин, с две гласувания и изключвам всяка възможност изборът да бъде манипулиран. Този проект е много силен знак за една идеологическа контраофанзива срещу заличаването на едни много важни събития от нашата близка история“, уточни председателят на журито проф. д-р Венелин Шурелов.

Васил Владимиров представи себе си и участниците в спечелилия проект „Съседите“:

Кураторът

Проектът „Съседите“ ще представи България на Биеналето във Венеция. Васил Владимиров
Проектът „Съседите“ ще представи България на Биеналето във Венеция. Васил Владимиров

Васил Владимиров е завършил бакалавърска степен по модерна история и политика в Royal Holloway, University of London и магистратура по политическа социология в London School of Economics and Political Science. Неговата практика като куратор е на границата между изкуството, политиката и историята.

Художниците

Красимира Буцева е визуален артист, изследовател и писател, живее между София и Лондон. Красимира е старши лектор в Лондонския колеж по комуникации, част от Университета по изкуства в Лондон (University of the Arts London). Трудовете ѝ присъстват както в галерийни пространства, така и в академични списания.

Проектът „Съседите“ ще представи България на Биеналето във Венеция. Красимира Буцева
Проектът „Съседите“ ще представи България на Биеналето във Венеция. Красимира Буцева

Лилия Топузова е професор по история в Университета на Торонто (University of Toronto). Тя е историк и режисьор, чиято работа е разположена между историята и паметта, особено във връзка с политическото насилие, мълчанието и травмата.

Проектът „Съседите“ ще представи България на Биеналето във Венеция. Лилия Топузова
Проектът „Съседите“ ще представи България на Биеналето във Венеция. Лилия Топузова

Джулиан Шехирян е мултимедиен артист, изследовател и писател, който живее между Филаделфия, САЩ, и София. Той е докторант по история на науката в Принстънския университет (Princeton University).

В своята художествена практика Джулиан създава сайт-спесифик и пространствени мултимедийни инсталации, които използват архитектурни пространства, предмети и обекти чрез артистични намеси, видео, звук и експериментални технологии.

Проектът „Съседите“ ще представи България на Биеналето във Венеция. Джулиан Шехирян
Проектът „Съседите“ ще представи България на Биеналето във Венеция. Джуриан Шехирян

Седемчленното жури оцени 17-те претенденти. За първи път на сайта на Министерството на културата могат да се видят останалите проекти и да се прочете протоколът от заседанието на журито.

За повече информацияoffice24@bulgarianpavilionvenice.art 

0879 834 030,

0887713494, 0878975063

Сайт www.bulgarianpavilionvenice.art

Официални хаштагове: #bulgarianpavilionvenice2024 #BiennaleArte2024 #StranieriOvunque #ForeignersEverywhere

Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...