събота, 10 ноември 2018 г.

„Нова ера, споделено бъдеще”


Първо международно изложение за внос на стоки -  Шанхай, 4- 10 ноември  
Ивета Балевска

Влакът-стрела Фусин /Фуксинг/, което в превод от китайски означава   „подмладяване  ни отвежда за 4  и половина часа от столицата Пекин до бляскавия и искрящ Шанхай – икономическия и  финансов център на Китай, разположен на изток, в делтата на река Яндзъ.  Със завидната скорост от 350 км/ч,  с удобните кресла, с възможността да използваш  wi-fi и изключителното обслужване от красиви стюардеси, влакът-стрела е убедителен конкурент на самолетните полети. Неусетно  „прелитаме” разстоянието от 1222 км със сребристата композиция и пристигаме на гара Хунцяо.
22 милионният град ни посреща с цветна светлинна палитра – и – разбира се -  приветливата панда – символ на Китай, По пътя към Националния изложбен Център виждаме навсякъде логото на Първото международно изложение за внос /China International Import Expo - CIIE/, организирано от  Китайското министерство на търговията.



И макар че трафикът в многомилионния град е както обикновено натоварен, придвижването до „четирилистната детелина” - сградите на изложението,   не ни отнема повече от час.
Регулирането на движението и  предимствата за гостите на CIIE ни дават шанса да утолим нетърпението си и да успеем да присъстваме на  откриването на това мащабно и изклюително важно за Китай събитие. Идеята за реализирането му е лично на президента на КНР Си Дзинпин,  като за грандиозната организация  е създадено специално Бюро  към Министерството на търговия.
Откриването
В словото си при откриването Си Дзинпин нееднократно подчертава, че „…вратите на  Китай за внос  ще се отварят все повече и повече и  никога няма да се затворят.” Китай ще положи максимални усилия да разшири пазарите   си  и увеличи вноса, като се очаква общото количество на стоки и услуги, внесени в страната през следващите 15 години да  надхвърли 40 трилиона долара. 


„Китай е уверен в бъдещето на проекта „Един пояс, един път”, известен още като новия Път на коприната, макар че предстои  да се извърви дълъг път, това е само началото  на дългосрочното начинание”, подчертава китайският президента.
 „Нова ера, споделено бъдеще”
В четирите огромни павилиона под формата на детелина на площ от над 3000 дка, типично  по китайски, всичко е в превъзходна степен – най-голямо, най-сериозно, най- модерно, най-посещавано…Повече от 3600 компании от 175 държави, региони и международни организации показват възможностите си за износ в Китай, като идеята е да се споделят  съвсем реално шансовете за  международно икономическо развитие и общ просперитет.
За последните 9 години Китай запазва второто място в света по внос на стоки, чийто глобален дял е 10.2%. Страната е един от най-големите пазари в света за високотехнологични продукти като индустриални роботи, чипове и машинни инструменти. От 1 ноември в Китай влизат в сила намаления на митата за общо 1585 промишлени продукта, в това число машини, резервни части и суровини.

Участниците

Почетни гости на изложението CIIE са 12 държави - Бразилия, Канада, Египет, Германия, Унгария, Индонезия, Мексико, Пакистан, Русия, Южна Африка, Виетнам и Великобритания, а над 30 от 44-те развити страни са активни участници по време на изложението. Над 200 корпорации от списъка „Форчън Глобал 500”, както и  представители на бизнеса от страните на Г-20 присъстват  в мащабното събитие, като около една трета от участниците в изложението – над 1000 фирми от 50 държави  - са  в обхвата „Един пояс, един път”.
Повече от 5000  доброволци – специално подготвени за събитието, млади и красиви китайски момчета и момичета предлагат помощта си на посетителите  на английски, японски, руски, арабски, испански, португалски и френски езици.

Пътуване в бъдещето
 Продукти на високите и смарт-технологии са разположени в една от най-големите изложбени зони, на площ от 60 хиляди кв. м.
Представени са над  100 съвършено нови продукта в областта на новите технологии -
всичко, което може да съществува – като се започне от най-съвременно високотехнологично индустриално оборудване, цифрови измервателни системи, автомобили,уреди за енергоспестяване и опазване на околната среда,, потребителска електроника и уреди,, онлайн игри и домашни развлечения, облекло, аксесоари, медицинска техника и оборудване,  здравни продукти, допълващи медицината, нови комуникационни и информазционни технологии, аутсорсинг на услуги, креативен дизайн, туристически ресурси, маршрути,, услуги,, логистично обслужване….

Българското участие
България бе достойно представена от 32 фирми и компании, разположени на три щанда, като акцент бе поставен върху хранително-вкусовата и селскостопанската продукция, козметика и парфюмерия, туризъм, вина, минерални води и т.н. Изключителен интерес отново предизвика българското розово масло, познато вече от доста време в Китай, но все още много търсено и високо ценено

Министър Емил Караниколов и водена от него делегация от бизнесмени обясняваха  лично на многобройните посетители на българските щандове възможностите за търговия и туризъм между България и Китай. „За последните десет години българският износ за Китай се е увеличил десет пъти,  като само през първото шестмесечие на 2018 е нараснал с 10 процента спрямо същия период на миналата година” .  Министър Караниколов добави още, че има много възможности, които тепърва ще бъдат използвани за по-нататъшното разширяване на българския износ за Китай, и подчерта, че България ще продължи да работи усилено.   тази тенденция да продължава.




Няма коментари:

Комисарят на българския павилион Надежда Джакова – сред малкото поканени при Папа Франциск във Венеция

  Комисарят на българския павилион Надежда Джакова – на специална среща с Папа Франциск във Венеция Комисарят на Българския павилион на 60-т...