събота, 10 ноември 2018 г.

С проф. Ева Соколова до Египет, Ливан и Мароко. Евгени Минчев за недостъпните клубове в Лондон

В Покана за пътуване на 11.11: От лястовичи гнезда правят супа, крем за лице и нес кафе (видео)
Като си имаме в Покана за пътуване нова рубрика – Пътеводител на гастрономическия стопаджия, си я ползваме по предназначение. В това издание тя е повече екзотична, отколкото вкусна.
 В съвременната кухня навлизат бонбони от щурци, снакс от пържени скакалци, оризови хлебарки, които по съдържание на протеин нямат равни…  На европееца все още му се повдига от мисълта, че може да изяде това, което с ненавист убива с чехъла. Но статистиката твърди, че близо 2 милиарда души на планетата се хранят с насекоми.
В Китай пък от столетия ядат и лястовичи гнезда. Според една от легендите, през седми век императорската армия била изтласкана от Чингиз хан на скалист остров в Южнокитайско море. В пещерите там  гнездяли безброй лястовици, които изграждали домовете си от собствената си бързо засъхваща слюнка.

На войниците се налагало да се катерят по 50 метрови отвесни канари, да търпят лястовиците да ги кълват и драскат, докато бранят домовете си. Научили се да варят гнездата им няколко пъти по 5-6 часа, да отстраняват клечките, перата и пуха, за да задоволят глада си. Кипнатите с джинджифил и оризова ракия лястовичи къщи били не само питателни, ами се оказали незаменим деликатес за възстановяване на мъжката сила.
Рецептата по приготвянето им е останала почти непроменена през вековете. Гнездата се делят на „бели”, които птичките подготвят за щастлив семеен живот, но са ги прогонили преди да се настанят в тях, и на  „черни” – вече употребявани.
Естествено, белите са доста по-скъпи. Една кутия с шест почистени и готови за готвене гнезда може да достигне до 2500 долара. А малка порцийка, дори в азиатски държави с нисък стандарт, се предлага за соленичките 50 долара. При поднасянето им има всякакви вариации, вкл. и под формата на десерт, задушени с небет шекер.  Последен писък е нес кафето със стрити на прах лястовичи домове.
Баснословните цени на азиатския афродизиак и трудността по добиването му, принуждават търговците да превърнат непредсказуемия лов в банално, но ефективно производство. Строят изкуствени пещери с условия, максимално близки до природните –  грапавите стени имитират скалиста повърхност,  охлаждат ги с вода... И лековерните птички веднага се втурват да правят гнезда, които мигом ще бъдат откъснати, щом ги завършат.
Популярността на гнездата от азиатска лястовица, които в миналото са били достъпни само за императори, е създало световен пазар с годишни приходи от 5 млрд. долара.
Деликатесът, известен като "хайверът на Изтока", се продава на едро  по 1000-1500 долара за килограм.
От него се произвеждат редица стоки - от кафе до кремове за лице. Основните му свойства са помощ за мъжката потентност, подсилването на имунната система, отлагане на старостта, цяр при астма и лошо храносмилане.
Първата гостенка в Покана за пътуване на сакралната дата 11.11. е професор по физикохимия. Специализирала е като Хумболтов стипендиант в Германия, а докторската си дисертация е защитила в Московския химикотехнологичен институт Менделеев. Проф. Ева Соколова е автор на повече от дузина книги - учебници по специалността, научнопопулярни творби за деца и възрастни в областта на химията, есета за брака,  монография за своя род и дори на томче с изпитани готварски рецепти. С покойния си съпруг, известния юрист и парламентарист Йордан Соколов, споделят разнообразни интереси в областта на музиката, изобразителното изкуство и литературата, но една от най-големите им общи страсти са пътешествията. Техният брак, продължил 45 години, е ярка илюстрация на нашата рубрика „Инвестирайте в спомени“.


 Последното място, което са посетили заедно Ева и Йордан Соколови е Египет. Но при гостуването си в студиото достолепната дама разказва за пътувания до Ливан, Мароко, Норвегия, Гърция и Германия.  Проф. Ева Соколова е пътешественик на духа и несломим любител на приключенията.





Откакто нискобюджетните компании превърнаха самолетите в градски автобуси, почти всеки може да стигне до Лондон.  Днес в Покана за пътуване, обаче, ще посетим онези кътчета в британската столица, в които трудно можеш да попаднеш, дори и да си много състоятелен. Там те допускат само с препоръка. Наш гид из „тайния Лондон за богоизбрани“ няма нужда от представяне. Името му е достатъчно.  Просто Евгени Минчев.


Куриозното е, че Евгени Минчев, който е отлично приет в частните клубове на Острова, още не се е качвал на Окото на Лондон. И тази идея не го влече. В  замяна на това е посещавал безброй пъти британския парламент по покана на лорд Астор ъф Хийвър, обича да пие чая си с Лейди Колин Кембъл, скандалната биографка на кралица Елизабет Втора и лейди Даяна.  А в прочутия клуб на Антон Мосимън е като у дома си и развежда виртуално слушателите из всичките му зали.

В родолюбивата рубрика „50 места от българската история отвъд България“ Теодор Борисов разказва за първия владетел на Третото българско царство - княз Александър Батенберг и неговия родов замък край Дармщадт.

Няма коментари:

Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация

  Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация Комисарят на  българското участие във Ве...