петък, 24 ноември 2017 г.

„Таен” водопад в Мелнишко, 1300-годишния чинар при Преподобна Стойна и почетният консул на Тайланд за Краби и Чанг мей в „Покана за пътуване”



Американски учени открили, че пътешествията – ако са вълнуващи круизи или странствания през различни градове и държави, успешно заменят секса.
Е,  „Покана за пътуване” тази неделя не стига чак до тази екстравагантна идея, но обещава вълнуващи усещания.
Пролет Йорданова и Росен Йорданов вкусно и пивко разказват за мелнишкия край като винена и гурме дестинация, но и разкриват и скрити тайни на региона -  че до чудотворния чинар на Преподобна Стойна се минава по покъртително красива пътека, а през прокопан на ръка тунел в пясъчника се стига до величествен водопад.





 Сигурно мнозина от вас са се чудили, загледани в мътните води на вечната река „Откъде го измисли Йохан Щраус този син Дунав и как пък на Вазов му се е видял бял”. Светослав Марков и Теодор Борисов в рубриката си „50 места от българската истори отвъд България” също не дават отговор, но разказват за пътя на Ботевата чета с патриотичен поглед към иначе скучноватия румънски град Гюргево.

Защо  нашенци се завтекоха към Тайланд? Пояснение от най-вещия по темата – Виктор Меламед, почетен консул на кралството у нас. Той разкрива екзотични подробности за новите любими маршрути на българите в Страната на усмивките – Краби и Чанг мей.
Маги Гигова пък  дава ценни съвети за оцеляване в родината на сиамските котки – Тайланд. Ето някои от тях:
Никога не пипайте тайландец по главата – смята се за голяма обида. Отнасяйте се почтително към будистката религия и тайландския крал. Няма да ви пуснат в храм по къси гащи или с обувки. Там трябва да седнете с крака, подвити под вас, защото будизмът смята главата за най-чистата част на човешкото тяло, а краката - за най-мръсната и не е редно да ги показвате на божеството.
Не бива дори да ви хрумва да внасяте в страната каквато и да било дрога – ако се разминете само с дълги години затвор, ще сте се отървали леко.  Забравете за българските си навици да хвърляте отпадъци, където ви скимне. Това ще ви коства глоба от $50. Не се подвеждайте от разпространения в държавата секстуризъм. Той се практикува само в определени квартали. Ако се държите непочтително с жена на улицата (дори само да подсвирнете от възхищение) тя може да извика полиция и… жална ви майка.    
Още пътешествия и приключения – на страницата на предаването във Фейсбук  https://www.facebook.com/pokanazapatuvane/


Няма коментари:

50 писателски адреси в една книга! Пътеводител из Стара София с Виктор Топалов

  Виктор Топалов води читателите по писателски адреси Виктор Топалов, за когото разказите за Стара София са кауза ще представи новата си кни...