четвъртък, 2 март 2017 г.

Изложба на двама български художници в Брюксел

Баща и син Яхнаджиеви рисуват кризата в Европейския парламент

Експозицията, посветена на обединението на стария континент, се открива на 3 март под егидата на депутати от италианската партия "Пет звезди"







Българските художници Александър и Иван Яхнаджиеви откриват на 3 март в Брюксел изложба на тема кризата в Европа. Наистина положението е тежко, защото проблемите са икономически, социални, политически. Но силата на този труден момент е в обединението за съживяване на ценностите и основните принципи на Европейския съюз. Един съюз, съставен от много цветове, всеки със своите нюанси и оттенъци, но те, като в една картина, може да се интегрират, да се възстанови единството,  здравината и красотата на обединението с идеята просто да сме заедно.

Домакин на изложбата "Обединените цветове на Европа", която ще бъде експонирана в Европейския парламент, преминава под егидата на  ръководителя на делегацията на Движението "Пет звезди", което помете статуквото в Италия - Роза Д'Амато.

Гостите ще видят над 50 картини, нарисувани от Иван и Александър Яхнаджиеви. По-младият от двойката творци е много популярен в Италия, където получи висшето си образование и живее от дълги години,  и като художник, но и като телевизионен журналисти  собственик на информационна агенция.

Той често влиза в новините с авангардните си арт проекти, които винаги съдържат и послание с голямо  социално и медийно въздействие. Двамата - баща и син бяха гости на фестивала в Сан Ремо със свои пърформънси, както и по време на парада на 2 юни в италианската столица.

"Точно в Рим, тази година - казва Александър Яхнаджиев - ще си спомни за подписването на Договора, помогнал за създаването на Европейския съюз днес. Ние всички знаем за голямата криза, пред която сме изправени - от нашествието на икономически имигранти. Съзнаваме натиска за разпадане на ЕС. Смятам, че е необходимо да се помни значението на интеграцията, че народите от Европейския съюз са заедно в мир и просперитет. Различията между тях ни обединяват, напомняйки ни колко много различни цветове могат да се съберат в по-голяма картина и да дадат представа за красотата. Това е начинът, по който аз и баща ми виждаме Европейския съюз".



Няма коментари:

В списание Galerie Каролин Ру нарежда българския павилион на пето място сред шестте най-забележителни адреса от Биеналето на изкуствата във Венеция, които ценителите не бива да пропускат

  Френски арт критик постави „Съседите“ в Топ 6 на забележителните павилиони от Венецианското биенале В  списание Galerie френският арт крит...