вторник, 28 февруари 2017 г.

Кои български дизайнери се докосват до световния моден елит

Кайла Уебър – съпруга на актьора Винс Вон, блесна на червения килим в рокля на български дизайнер.  Красивата дълга черна рокля е дело на талантливата дизайнерка Антоанета Балабанова, чийто бизнес се намира в град Скотсдейл, щата Аризона.

Заедно с друга наша сънародничка – Галина Михалева, двете дами създават уникални рокли в бутика им Galina Couture. Българките използват богатото си въображение, за да създадат чудни модели, в които се преплитат изкуство и мода, като самите те определят колекциите си като художествена мода.

За първи път в историята на българската мода роден дизайнер - София Борисова, представи своя колекция на един от най-престижните модни форуми Haute couture fashion week – Alta Roma в столицата на модата, Рим.

Това е събитие, в което участват само дизайнери от световна величина като Fendi, Gattinoni Renato Balestra, Rani Zakhem, Antonio Grimaldi, Greta Boldini, Roberta Cenci др. Знаменателен е фактът, че от Alta Roma са стартирали имена като Zuhair Murad и Elie Saab.

Модните творци и техните произведения трябва да отговарят на редица задължителни условия. Част от критериите, за да бъде допуснат един дизайнер за участие са материите, с които работи. Те трябва да са от най-висок клас на изработка, произведени в световните фабрики за висша мода, с които творят  най-добрите, доказали се дизайнери.
Първата дама на висшата мода в България – София Борисова - бе поканена лично от организаторите на престижното, световно, модно събитие, след бляскавия фурор, който направи на самостоятелното си ревю в Рим през септември миналата година.

Трикратната носителка на „Златна игла” прие поканата и отлетя за Вечния град заедно със своя екип, част от който е и известният български коафьор Борислав Сапунджиев.

Най-добрата българска дизайнерка имаше честта да закрие престижното модно събитие. Пред елитна публика от близо 800 души, събрала модни експерти, блогъри и много знаменитости от спорта, киното и политиката, София Борисова представи част от своята най-нова колекция висша мода – Emotion, въхновена от Рим и Париж.

От първия ред я аплодираха Посланикът на Република България в Рим - Марин Райков и съпругата му, известната българскага актриса, поетеса и хореограф – Анна-Мария Гюзелева, директорът на Българския културен център Жана Яковлева, огромен букет поднесе дизайнерът Иван Донев. Сред публиката можеха да бъдат забелязани коафьорът на Моника Белучи – Паоло ди Пофи, известният италиански модел Жизел Часка, както и главният редактор на популярното италианско лайфстайл списание Free Time – Антонела Ферари.

Ефирните, уникални дантели и материи, комбинирани с фини бродерии и вплетени рисунки, безупречните кройки и силуетите, подчертаващи женската грация, елегантност и сексапил, плениха както присъстващите в залата, така и колегите на дизайнерката.


Светослав Колчагов, главен дизайнер на бранда "Колчагов/Барба" (Kolchagov Barba) и дългогодишен асистент на Вивиън Уестууд, представи на Лондонската седмица на модата своята най-нова колекция есен-зима 2016-2017, вдъхновена от Ватикана.
Това оповести модният експерт проф. Любомир Стойков и предостави снимки от събитието.

Моделът Мила Христова, избрана от проф. Любомир Стойков да бъде лице на тазгодишното издание на наградите за мода „Златна игла”, откри дефилето на Светослав Колчагов, главен дизайнер на бранда „Колчагов/Барба” на Седмицата на модата в Лондон.

Залата на луксозния „Мелиа уайт хаус” хотел, разположен близо до Музея на мадам Тюсо, се оказа прекалено тясна, за да побере почитателите на българския моделиер, дългогодишен асистент и ученик на Вивиън Уестууд и мнозина останали да гледат шоуто прави. Е, за актуалната „Мис Англия”, която се явила с короната и лентата си, място се намерило. Не само, защото била с рокля на нашия творец.

Колекцията на Колчагов е вдъхновена от Ватикана и от специалния достъп, който е имал до тайни кътчета в католическата обител. Мила Христова очевидно въплъщава творческата му представа за съвременната страстна, изискана и същевременно романтична жена, защото освен водещата роля в ревюто, е заснела фотосесия  с тоалетите от линията за есента и зимата на 2016-2017 година.

Младата дама, която за трета поредна година печели кастинги за Седмицата на модата в Лондон, се е явила пред комисия от трима души, за да си заслужи участието. Светослав Колчагов, обаче веднага я харесва и й отрежда специално място в шоуто.  Мила Христова очевидно допада не само на дизайнера, защото почитателите й, които следят всяка нейна снимка в Инстаграм са повече от 11 000.

Седмицата на модата в Лондон минава под мотото Fash-Tech – съчетание между мода и високи технологии пред аудитория от 37 млн. души, не само пред телевизионните екрани и в залите. Из цяла Англия са монтирани 60 огромни видеостени, които директно излъчват ревютата.

Само в Лондон са шест, поставени на ключови места като „Пикадили съркъс”.  Така че лицето на модните награди „Златна игла” е разходила безкрайно дългите си крака пред милиони зрители.

След 10 успешни дамски и 5 мъжки колекции, продавани в 30 елитни бутици в Европа, Азия и Америка, българският дизайнер Владимир Каралеев (34) изненада любителите на нестандартната мода в София с временен магазин. Тази популярна по света тенденция не е особено популярна у нас.

Идеята е известен моделиер да наеме помещение за седмица или месец и да го превърна в артистично пространство, където ценители да разгледат, пробват и купят от неговите облекла. След елегантното откриване, обителта на екстравагантната мода вече затвори врати, но Каралеев обещава да стори същото и за следващата си колекция.

„Радостен съм и ентусиазиран, че след близо 15 години, откакто съм напуснал
София и творя в Берлин, представих моя колекция и в родината си. Чаках точния момент
и намерих подходящата локация. Виждам, че публиката тук вече търси различни
и нестандартни облекла, цени интересните кройки и нетрадиционното
съчетаване на материи“, сподели дизайнерът Владимир Каралеев пред epicenter.bg.

Актрисата Мария Статулова също се оказа почитател на творчеството му бе сред гостите във временния бутик.

Младият моделиер е силно повлиян от модерното изкуство и архитектура. Роденият в София
Каралеев създава съвременна дамска и мъжка мода, която успява да балансира умерено абстрактни геометрични линии, изчистени форми и функционалност на всяка една дреха. Владимир оформя своите силуети ръчно, с помощта на класически шивашки техники, при които обаче прилага и голяма доза експеримент в начина на изработка, а също и в кройката на моделите.

Той създава своя бранд Vladimir Karaleev през 2010-та в Берлин, Германия, където
живее и работи от 2001 година. Колекциите с марката, която носи неговото име
дефилират по подиума на Седмицата на модата в Берлин, а също и в шоуруми
по време на модните седмица в Париж, Ню Йорк и Токио.

Новата колекция на Владимир Каралеев за сезон есен-зима 2015/16
перифразира и елементи от мъжкия и дамския гардероб като манто, елек
или блузон, които се разчертават графично и биват смесени с различните им
елементи, сред които джобове, яки или хастари.

Тази изкусна деконструкция  създава нова композиция, която действа както декоративно, така и функционално. Естествени плътни вълнени материи се смесват с хай-тек платове, наслагват се спрозрачни слоеве и по-ефирни материи, чрез което се създава допълнителен контраст между отделните текстури. Тъкани райета разчертават семпло скроените рокли. Цветовете са типични за зимата: синьо и черно, заедно със сребристо сиво, топло екрю, светло бежово и ментово зелено.

Най-добре платената според сп. „Форбс“ тв актриса София Вергара, станала известна в цял свят с участието си в сериала „Модерно семейство“, заложи на рокля, дело на българска модна марка, за разходка по червения килим.Става дума за тоалет на модната къща BEYOND, зад която стоят известният стилист Добромир Киряков и талантливият дизайнер Борче Ристовски.
Събитието, на което Вергара се появи с елегантната черна рокля, бе 50-ото издание на наградите на Академията за кънтри.
От една страна, това е щастливо стечение на обстоятелствата, тъй като тя или нейна стилистка е попаднала на роклята в един от най-престижните мултибрандови бутици в Лос Анджелис, където известно време се предлагат и дрехи на BEYOND, а от друга – не е никаква изненада, че подобен фантастичен и изкусно направен тоалет привлича вниманието на звезда от такава величина.
"Сутринта след наградите в САЩ Добри съвсем случайно попаднал на снимка в "Инстаграм", на която София Вергара е облечена с наша рокля. Веднага ми я изпрати и на мен. Беше много приятно събуждане! Малко по-късно ни потвърдиха и от самия мултибрандов магазин в Ел Ей, където вече от половин година се предлагат нашите модели на Gspot и BEYOND, че София Вергара се е появила на наградите с наша рокля. Разрових се в интернет за повече информация и в десетки световни сайтове тя вече беше обявена за една от най-добре облечените звезди на церемонията. Това е наистина голям комплимент за нас! Най-голямото удоволствие от случката е, че София или нейните стилисти сами са избрали да се появи с наша рокля при положение, че звезди от такъв ранг имат достъп и възможност да облекат каквото си пожелаят от световно известните дизайнери, без ние да се предлагаме".

Няма коментари:

В списание Galerie Каролин Ру нарежда българския павилион на пето място сред шестте най-забележителни адреса от Биеналето на изкуствата във Венеция, които ценителите не бива да пропускат

  Френски арт критик постави „Съседите“ в Топ 6 на забележителните павилиони от Венецианското биенале В  списание Galerie френският арт крит...