неделя, 12 февруари 2017 г.



Австрийският посланик проговори на български на Виенския бал

По традиция Йорданка Фандъкова и Роналд Хаузер бяха патрони на светското събитие на сезона, постановката бе на проф. Румен Нейков, а майстор-готвачът Готфрид Ганстерер сътвори кулинарни чудеса




За 17 път австрийската столица се пренесе в София чрез традиционния вече Виенски бал. В елегантните зали на хотел "Балкан" бласкави дами и господа в смокинги подкрепиха благотворителните каузи на светското събитие на сезона, организирано от Сдружение „Виенски клуб“ – София. Както винаги досега патрони бяха австрийският посланик и столичният кмет - Негово превъзходителство Роланд Хаузер и Йорданка Фандъкова.

Официалният представител на Виена изненада и предизвика аплодисментите на присъстващите като започна речта си на добър български език, но след няколко изречение мина на официалния език на бала - немския, с обещанието следващата година да е подобрил речника си. Кметът на София - стилна и изискана в тъмносинята си рокля със семпла, но изящна кройка подчерта добрите връзки между австрийската и българската столица, благодари на виенския си колега ,че откликва на всяка нейна молба и на бившия посланик в Австрия Елена Шекерлетова (присъстваща на бала), че е допринесла за за заздравяването на отличните отношения. Фандъкова изтъкна, че с част от средствата, събрани на благотворителния бал ще бъдат закупени спортни пособия за деца, лишени от родителски грижи, които вече живеят в семейни условия, благодарение на Виенския клуб. Тя не пропусна да благодари на дизайнера София Борисова, ъсздала роклята, по която всички дами хвърляха завистливи погледи.
Председателят на Общинския съвет на Виена Томас Райндъл подчерта, че този път е пристигнал с голяма делегация за Дните на австрийската столица в София, чиито старт бе даден с бала, но те ще продължат с поредица от културни и "вкусни" събития, организирани от бюрото за международни връзки на Община Виена ОйкомПР.

Председателят на Виенския клуб Мария Нейкова пък благодари на генералните спонсори Уникредит Булбанк и Шенкер, които от години подкрепят добрите им дела.

Неповторимата виенска атмосфера бе пресъздадена с много цветя и типични акценти. Балът бе открит с „Полонеза на ветрилото“ от Карл Михаел Цирер под звуците на Балния оркестър, дирижиран от маестро Найден Тодоров,  изпълнена от дебютантите от елитните столични училища. Те бяха подбрани с конкурс от хореографа Ваня Рошкова, която репетира няколко месеца с тях, докато добият нужните умения. Момичетата бяха облечени в рокли на "Принцес", а младежите - с фракове на "Агресия".



Всяка от дамите този път получи на влизане не един, а два подаръка - от Виенската и от Софийската община. В кокетна кутийка австрийците бяха поставили реплика на бижу, принадлежало на императрица Мария Терезия - гривна с перла и рубин, а българите обещават копринена кожа с два крема "четири в едно" - с четири етерични масла, преобладаващи сред които розовото, естествено.

Продуцент и режисьор на бала отново бе професор Румен Нейков, който по протокол бе поставил на смокинга си австрийски кръст за заслуги.

Балет „Вая“ с хореограф Ваня Рошкова изпълни валса „Виенско кафене“, от Роберт Щолц. Музикалната програма включваше произведения на Йохан Щраус – „Прилепът“ и „Цигански барон“ в изпълнение на солисти на НМТ „Стефан Македонски“.

Водещи на вечерта бяха оперната певица Калина Жекова и австрийският хореограф Даниел Гилберс, който в среднощните часове отново покани гостите да танцуват кадрил под негово ръководството.

Рич Бенд с ръководител Христо Кралев и солистката Соня Мембреньо разнообразиха балните танци с популярна музика за волна програма в движенията. Сред танцуващите двойки бяха забелязани астроложката Светана Тилкова-Алена (секретар и пиар на Виенския клуб) и съпругът й Андрей, които неизменно взимат дейно участие в организирането на бала и във въртенето на дансинга.

За кулинарните изненади по традиция се погрижи майстор-готвачът от Виена Готфрид Ганстерер. Голяма част от продуктите, както винаги, бяха доставени от Австрия, ден преди събитието.
Шампанското за добре дошли бе придружено от "виенски снаксове"  - характерни австрийски салами и шунки, миниатюрни лъжички с картофена салата и шницели-хапки. Менюто бе подбрано с характерни австрийски специалитети: козе сирене с орехи, посипано с шафран и салата "агнешки език", био телешко в сос от червено вино с кнедли, печени чушки с подправки и билки, терин с боровинки и сос от портокал, букет от австрийски сирена, а за прегладнелите от танците - гулаш в полунощ, в акомпанимент на характерната „хойриге“ музика в изпълнение на дуо от Виена.

Гостите дегустираха различни вина на изба „Загрей“.

С приходите от продажбата на кувертите на цена от 200 лв. (за Кралската зала) и 150 лв. (в зала Средец) ще бъдат подкрепени 13 домове за сираци от семеен тип и фондация „Конкордия“. Допълнителни суми постъпиха от благотворителната томбола с привлекателни награди като самолетни билети от Австрийски авиолинии,  хладилник от фирма Либхер, бижута, ваучер от Виктория спа, копринени шалчета от Фрайвилле София и много други.

Освен десетки дипломати и състоятелни българи, сред гостите бяха и Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в София и банкера Левон Хампарцумян.





Няма коментари:

“Съседите” за най-голямото откритие на 60-ото Биенале във Венеция, според The Observer&The Guardian

The Observer&The Guardian определи “Съседите” за най-голямото откритие на 60-ото Биенале във Венеция “Най-голямото откритие беше малък п...