Изпълнителният директор на
Банка ДСК Виолина Маринова
Люспа от шаран носи благоденствиеНадежда Петрова
Когато през далечната 1988 г.
главният изпълнителен директор на Банка
ДСК Виолина Маринова получила болки в
стомаха, съпругът й я посъветвал да
започне да пости. Моментът бил удобен,
а и коя интелигентна жена няма да послуша
този, за когото се е омъжила. Така шефката
на спестовната каса изключила от менюто
си всякакви продукти от животински
произход и мигновено се почувствала
по-добре. Днес, 16 години по-късно, тя
спазва стриктно Великденския, Богородичния
и Коледния пост. В останалите дни обаче
си яде месо. „Аз съм зодия Лъв. Да сте
виждали лъв трева да яде? Прекален светец
и Богу не е драг“, разказва през смях
банкерката. Тя е поредният гост в първото
кулинарно риалити в печатна медия
„Звездите готвят с МЕТРО“. И тъй като
рибата е сред предпочитаните й ястия и
тъй като Никулден е радост и за постещи,
и за тези, които си угаждат, тя с усмивка
съобщава, че в нейното меню акцентът ще
е риба. Затова от предварително зададения
списък с продукти от другия кулинарен
диригент - шеф Юри Велев, тя без колебания
заменя телешкия стек с шаран, манатарките
- с кисело зеле, а наденицата - с мед.
Тържествено обявеното меню е предястие
от сьомга с моцарела, пълнен шаран с
кисело зеле, а за десерт печени ябълки.
Изборът на риба за основно
ястие си има и друга причина. На всички
е известно че св. Никола освен покровител
на рибарите и мореплавателите е покровител
и на банкерите. Преди да го канонизират
за светец, той бил лихвар, който помагал
на бедни и безпарични, като раздавал
богатството си - компетентно разяснява
Виолина, докато с Юри обикалят щандовете
из МЕТРО. „Гол шаран или с люспи?“,
услужливо ги пита момчето в сектора за
риба. „Моля ви, оставете няколко люспи“,
настоява банкерката. А за тези с
изненаданите погледи търпеливо обеснява:
„Според поверието няколко изсушени
люспички от никулденския шаран, сложени
в портмонето, ще ви донесат изобилие и
пари. Аз вярвам в това и си държа такива
в мен.“ Ние пък се заричаме също да
изпробваме силата на тази магия. Още от
този Никулден.
След като експедитивно се
снабдяват с всички необходими продукти,
съотборниците в кухнята на МЕТРО Академия
чевръсто запретват ръкави. Първото, с
което се захващат, е шаранът. Или по-точно
с неговата плънка. „Тази рецепта я знам
от свекърва ми - обяснява Виолина, сръчно
режейки стръкове праз на малки парченца.“
„Знам, че риба и зеле звучи необичайно,
но киселото убива мазнината на шарана
и става много вкусно“, уверява ни тя.
Останалите продукти за плънката са ориз
и нарязаното кисело зеле. Подправките
- черен и червен пипер, мъничко сол.
Всичко това банкерката задуши за минути
в сгорещен зехтин, след което с получената
смес напълни корема на рибата, а останалото
нареди в тавата отстрани. Отгоре заля
сместа с топла вода и малко бяло вино.
Останалата течност от бутилката бързо
се разпредели по чашите. „И нека този
шаран стане превъзходен!“ е тържественово
заклинание на Юри Велев, изречено миг
преди печката в кухнята да изкукурига,
известявайки, че вече е с нужната за
печене температура. Да, в МЕТРО Академия
печките кукуригат, не смесват ароматите,
дори в тях да има сложени три различни
ястия, а из шкафовете и хладилниците
можеш да намериш всичко, което би могло
да ти е необходимо. Чудо и приказ - особено
за хората, с отношение към добрата храна!
Казваме довиждане на шарана
и докато той се пече на температура от
180 градуса, Виолина се захваща с
предястието. То става буквално за минути.
В готово нарязаните на фино парченца
сьомга тя сложи топченце моцарела и
зави чевръсто на ролце. Закрепи формата,
забучвайки я с коктейлна пръчица, а на
върха й бодна каперсче. Накрая така
направените ролца за повече красота
бяха поставени върху канапе от рукола
и зелена салата, а отгоре доукрасени с
резенчета лимон и листенца див лук.
Накрая дойде редът и за вкусния
десерт. Нарязаните наполовина ябълки
сръчната банкерка постави върху хартия
за печене, „а ако нямате такава, в
тавичката може да сложите малко вода“.
После напълни сърцевината им с мед, а
върху него поръси и малко натрошени
орехи. Задача, изпълнена в рамките на
няколко минути.
„Тъй като аз никога не разполагам
с време, моите ястия обикновено се
приготвят много бързо, но въпреки това
са вкусни“ - доволна е банкерката, която
за съжаление успява да кулинарства в
дома си само в събота и неделя. В останалото
време в кухнята се вихри нейният съпруг,
който никога не допуска да остави
любимата си без вечеря, когато тя се
прибере към девет вечерта. Това е и
причината семейните похапвания,
независимо дали по коледно или извънколедно
време, винаги да са особено ценни за
семейството
„Единственото, което ме дразни,
е, че ям прекалено бързо и винаги
приключвам с храната преди всички
останали“, усмихва се за довиждане
банкерката перфекционистка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар