неделя, 7 декември 2014 г.

Звездите готвят с МЕТРО

Изпълнителният директор на Банка ДСК Виолина Маринова
Люспа от шаран носи благоденствие
Надежда Петрова
Снимки: Иван Донов

– основно готвене
 

Когато през далечната 1988 г. главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова получила болки в стомаха, съпругът й я посъветвал да започне да пости. Моментът бил удобен, а и коя интелигентна жена няма да послуша този, за когото се е омъжила. Така шефката на спестовната каса изключила от менюто си всякакви продукти от животински произход и мигновено се почувствала по-добре. Днес, 16 години по-късно, тя спазва стриктно Великденския, Богородичния и Коледния пост. В останалите дни обаче си яде месо. „Аз съм зодия Лъв. Да сте виждали лъв трева да яде? Прекален светец и Богу не е драг“, разказва през смях банкерката. Тя е поредният гост в първото кулинарно риалити в печатна медия „Звездите готвят с МЕТРО“. И тъй като рибата е сред предпочитаните й ястия и тъй като Никулден е радост и за постещи, и за тези, които си угаждат, тя с усмивка съобщава, че в нейното меню акцентът ще е риба. Затова от предварително зададения списък с продукти от другия кулинарен диригент - шеф Юри Велев, тя без колебания заменя телешкия стек с шаран, манатарките - с кисело зеле, а наденицата - с мед. Тържествено обявеното меню е предястие от сьомга с моцарела, пълнен шаран с кисело зеле, а за десерт печени ябълки.
 

Изборът на риба за основно ястие си има и друга причина. На всички е известно че св. Никола освен покровител на рибарите и мореплавателите е покровител и на банкерите. Преди да го канонизират за светец, той бил лихвар, който помагал на бедни и безпарични, като раздавал богатството си - компетентно разяснява Виолина, докато с Юри обикалят щандовете из МЕТРО. „Гол шаран или с люспи?“, услужливо ги пита момчето в сектора за риба. „Моля ви, оставете няколко люспи“, настоява банкерката. А за тези с изненаданите погледи търпеливо обеснява: „Според поверието няколко изсушени люспички от никулденския шаран, сложени в портмонето, ще ви донесат изобилие и пари. Аз вярвам в това и си държа такива в мен.“ Ние пък се заричаме също да изпробваме силата на тази магия. Още от този Никулден.

След като експедитивно се снабдяват с всички необходими продукти, съотборниците в кухнята на МЕТРО Академия чевръсто запретват ръкави. Първото, с което се захващат, е шаранът. Или по-точно с неговата плънка. „Тази рецепта я знам от свекърва ми - обяснява Виолина, сръчно режейки стръкове праз на малки парченца.“ „Знам, че риба и зеле звучи необичайно, но киселото убива мазнината на шарана и става много вкусно“, уверява ни тя. Останалите продукти за плънката са ориз и нарязаното кисело зеле. Подправките - черен и червен пипер, мъничко сол. Всичко това банкерката задуши за минути в сгорещен зехтин, след което с получената смес напълни корема на рибата, а останалото нареди в тавата отстрани. Отгоре заля сместа с топла вода и малко бяло вино. Останалата течност от бутилката бързо се разпредели по чашите. „И нека този шаран стане превъзходен!“ е тържественово заклинание на Юри Велев, изречено миг преди печката в кухнята да изкукурига, известявайки, че вече е с нужната за печене температура. Да, в МЕТРО Академия печките кукуригат, не смесват ароматите, дори в тях да има сложени три различни ястия, а из шкафовете и хладилниците можеш да намериш всичко, което би могло да ти е необходимо. Чудо и приказ - особено за хората, с отношение към добрата храна!

Казваме довиждане на шарана и докато той се пече на температура от 180 градуса, Виолина се захваща с предястието. То става буквално за минути. В готово нарязаните на фино парченца сьомга тя сложи топченце моцарела и зави чевръсто на ролце. Закрепи формата, забучвайки я с коктейлна пръчица, а на върха й бодна каперсче. Накрая така направените ролца за повече красота бяха поставени върху канапе от рукола и зелена салата, а отгоре доукрасени с резенчета лимон и листенца див лук.

Накрая дойде редът и за вкусния десерт. Нарязаните наполовина ябълки сръчната банкерка постави върху хартия за печене, „а ако нямате такава, в тавичката може да сложите малко вода“. После напълни сърцевината им с мед, а върху него поръси и малко натрошени орехи. Задача, изпълнена в рамките на няколко минути.
 

„Тъй като аз никога не разполагам с време, моите ястия обикновено се приготвят много бързо, но въпреки това са вкусни“ - доволна е банкерката, която за съжаление успява да кулинарства в дома си само в събота и неделя. В останалото време в кухнята се вихри нейният съпруг, който никога не допуска да остави любимата си без вечеря, когато тя се прибере към девет вечерта. Това е и причината семейните похапвания, независимо дали по коледно или извънколедно време, винаги да са особено ценни за семейството
„Единственото, което ме дразни, е, че ям прекалено бързо и винаги приключвам с храната преди всички останали“, усмихва се за довиждане банкерката перфекционистка.






Няма коментари:

В списание Galerie Каролин Ру нарежда българския павилион на пето място сред шестте най-забележителни адреса от Биеналето на изкуствата във Венеция, които ценителите не бива да пропускат

  Френски арт критик постави „Съседите“ в Топ 6 на забележителните павилиони от Венецианското биенале В  списание Galerie френският арт крит...