четвъртък, 27 ноември 2014 г.


3-те вина, които опияниха света през 2014 година
От 1988 г. насам сайтът „Винен наблюдател“ (Wine Spectator - англ.) класира всяка година стоте най-хубави вина от цял свят с помощта на хиляди сомелиери и експерти, които пишат за гроздовите еликсири. Тазгодишната винена листа топ 100 включва произведенията на винари от 14 държави и 3 американски щата. Калифорния, Франция и Италия отново играят главните роли, както през изминалите години. Но този път с нетипични съчетания от сортове.
Редакторите на сайта са изпи(та)ли повече от 18 000 различни вида вино, докато подредят класацията си от провокиращи мисълта напитки. До финала са стигнали 5400 бутилки, оценявани по качество, стойност и наличност. През 2014 г. нито едно вино не е постигнало максималните 100 точки, но пък средната оценка е висока - около 93 точки, а приблизителната цена - 47 долара. Много от премираните вина са произведени в малко количество, обаче от „Винен наблюдател“ се застраховат, че тяхната класация не е списък за пазаруване, а по-скоро наръчник за производители.

1. Dow's
Порто 2011 г., 99 точки, цена 82 долара, производство 5000 каси



Край селцето Пиняо в долината на река Дуро върху слънчеви скални тераси растат едни от най-красивите лозя на Португалия. Това е родината на портото - десертно вино, което идва от вековете с богатия си аромат и червена сладост. През последните две десетилетия се наблюдава възход на трапезните еликсири от долината на Дуро и портото е изтласкано на заден план, но през 2011 г. се завръща със страшна сила. С реколтата от тази година местните винари удрят джакпота с грозде със забележителни качества. А лозарите твърдя, че то е най-доброто от 50 години насам. 25 различни вина от него събират по над 95 точки по скалата на „Винен наблюдател“.
Най-много точки през 2014 г. си спечели портото на Dow - символ на модернизацията на винопроизводството в Дуро. То не е прекалено сладко, а отличното сцепление между алкохола и танините е предпоставка за дългия му живот. Виното е произведено от семейство Симингтън, което прави порто от 1882 г. и е най-едрият земевладелец в Дуро с около 2400 декара, разделени по различни сортове. 40 на сто от виното е от сорта турига франка, откъдето идват копринените плодови аромати. 36% от сорта турига насионал дават мощност и структура, а дълбокият цвят се дължи на 10-те процента от сорта сусао. Останалото идва от стари лози в смесени насаждения. Собственикът Чарлз Симингтън управлява лозята и избите, а петима негови роднини решават какво да бъде съотношението на различните сортове. Ферментацията започва в открити плитки гранитни басейни, сокът се източва в цистерни от неръждаема стомана, за да ферментира още два до три дни. Добавят натурална гроздова ракия, за да спре ферментацията и да се съхрани плодовият аромат, в резултат на което алкохолът е 20 градуса. Виното отлежава 18 месеца преди бутилирането.  От произведените 5000 каси 2000 са изнесени в САЩ
Dow е една идея по-сухо от останалите видове порто, с по-малко остатъчна захар. Мускулести, компактни танини поддържат аромата на черни плодове, шоколад и подправки в един почти безкраен послевкус. Това вино наистина е едно модерно порто. Изчакайте най-малко до 2020 г., за да се разгърне виното в пълния си блясък, въпреки че ще живее много, много по-дълго. Тъй като плодовият аромат, сладостта, танините и алкохолите се развиват, те ще достигнат връхната точка на хедонизма си в зрялата възраст на портото. Комбинацията от мощ, качество и справедлива цена прави това вино победител в класацията.

2. Shiraz McLaren Vale Carnival of Love
Шираз 2012 г. , 95 точки, цена 75 долара, производство 4729 каси

 
 

Собствениците на австралийската винарна „Молидукър“ Спарки и Сара Маркъс се стремят да правят вино за широките народни маси - смели вкусове, кадифена текстура и нещо, което те наричат „плодово тегло“ - нотка, оставаща върху езика. Спарки и Сара са уважавани винопроизводители в родината си. Те успяват да оцелеят след един банкрут и създават „Молидукър“ - едно от най-популярните австралийски вина в САЩ. От 2006 г. насам червеното „Карнавал на любовта“ е шестото им вино, което попада в топ 10 на „Винен наблюдател“. То е създадено от подбрани гроздове шираз и е завършило ферментацията си в чисто нови дъбови американски бъчви.
Вкусът му е жилав, гъвкав и изразителен с нотки на червени горски плодове, черна череша и кардамон в плътен форсиран пакет. Финалът му показва уравновесеност. Ще достигне върха си през 2022 г.

3. The Chryseia

Дуро Крисия 2011 г., 97 точки, цена 55 долара, производство 2400 каси



The Chryseia е специален проект от 1998 г. на споменатата вече фамилия Симингтън (виж портото, класирано на първо място) и на бившия собственик на Château Cos-d’Estournel Бруно Пратс. Идеята им била да създадат изключително вино от висок клас от най-добрите лозя на долината Дуро. Chryseia от 2011 г. е тяхното най-високо оценено вино, което ще търпи още трансформации в търсенето на баланса между мощ и финес. То е плод на най-добрата реколта в региона от поколения насам - купаж от два местни сорта: турига насионал и турига франка, отлежало в 100 процента нови френски дъбови бъчви.
Резултатът е елегантно и монолитно червено вино с чист и силен вкус с нотки на мекота от концентрирания аромат на червена слива и малина с добавени тъмни нюанси от касис. Послевкусът е с дъх на черна маслина, шоколадови и хлебни нотки, подкрепени от танини. Завършекът му е с нотки на шисти и бял пипер. Най-добре е да се изпие през 2016 г.

Останалите до Топ 10

4. Quinta Do Vale Meão

Дуро 2011 г., 97 точки, цена 76 долара, производство 2300 каси

5. Clos des Papes

Шатоньоф дю пап 2012 г., 97 точки, цена 135 долара, производство 6000 каси

6. Leeuwin

Шардоне от Маргарет ривър 2011 г., 96 точки, цена 89 долара, производство 600 каси

7. Castello di Ama

Кианти класико 2010 г. 95 точки, цена 52 долара, производство 8000 каси

8. Concha y Toro

Каберне совиньон 2010, 95 точки, цена 125 долара, производство 10 100 каси

9. Château Léoville Las Cases

Сен Жюлиен 2011, 95 точки, цена 165 долара, производство 8 330 каси

10. Brewer-Clifton

Пино ноар Сатна Рита хилс 2012 г., 94 точки, цена 40 долара, производство 1226 каси
Още за класацията на http://2014.top100.winespectator.com/wine/10-leoville-las-cases/
























Няма коментари:

50 писателски адреси в една книга! Пътеводител из Стара София с Виктор Топалов

  Виктор Топалов води читателите по писателски адреси Виктор Топалов, за когото разказите за Стара София са кауза ще представи новата си кни...