вторник, 22 юли 2014 г.


(С) Порно сексуалност

Магдалена ГИГОВА

 
Дейвид Бекъм с поддържаното си със скъп крем лице и грижливо направен маникюр е флагман на метросексуалните.


„Мис Травестит“ в Тайланд - никой не вярва, че тези красавици имат мъжко достойнство.

Британският журналист Марк Симпсън, който преди 20 години измисли термина метросексуален мъж, реши, че е време да дефинира нов подвид на съществуващия вече метросексуал и роди понятието спорносексуален. Нееее, далеч не става дума за сексуалност под въпрос, т.е. спорна. Формулировката е лансирана в чест на световното по футбол и описва новият тип нарцисист - релефен господин, който носи мускулите си като скъп аксесоар, защото за него е платил с тонове пот в залата. Всъщност терминът идва от спорт+порно+секс, а самият Симпсън го разяснява образно: „Сексът си ляга с порното, докато мистър Армани ги снима за фотосесия.“
По същия начин преди време той дефинира и определението „метросексуален“ - мъж, който има повече козметика от жена си. Същият журналист се изхитри да обрисува класическите хетеро мъже като ретросексуални.
Забавната методология на мистър Симпсън изпрати в забвение странни същества като транссексуален, обратносексуален и добре че Кончита Вурст спечели Евровизията, та за няколко минути върна предишния им екзотичен блясък.

Спорносексуален

Зак Ефрон е символ на спорносексуалността.
Според създателя на термина Марк Симпсън, спорносексуалният е еволюирал накъм мускули метросексуал. Докато вторият е тип денди, който може половин час да оправя яката си, за да изглежда „небрежно-елегантен“, то новият не е взрян в дрехите си, а в по-първични детайли – мускули, татуировки, подчерната мъжественост. "Това са нарцисите, суперконцентрирани върху своята форма, обяснява Симпсън. Те обичат да ходят полуголи, за да изпъкне всеки изваян във фитнеса телесен резултат."
Може би новите мъже несъзнателно протестират срещу унисекс вълната, която заличи различията между мъжете и жените или просто са обсебени от адреналина на тренировките. Най-характерното за спорносексуалните господа е отчаяната им самовлюбеност. Те толкова се харесват, че биха се оженили за себе си. И затова харчат за себе си повече от която и да било жена. Те са второ поколение метросексуални, които избират мускулите и външния си вид, както Бекъм си избира нов анцуг. В България Валери Божинов умира да показва перки във Фейсбук.
Алтернатива
Впрочем, далеч не е необходимо да се бъхтите като луди. От години пластичната хирургия предлага по-лесен, но и доста по-болезнен за физиката и за джоба начин за добиване на лелеяния релеф. Първо ви правят щателна липосукция, която изсмуква „любовните дръжки“, корема и прочие дадености. После си избирате имплант, точно както жените си харесват подплънките за силиконовия бюст. Само че при мъжа става дума за плочки на корема и ярко изразени мускули на гърдите. След това пластичният хирург ви сваля цялата кожа на торса, поставя „плочките“, за които не сте се потили и 10 минути във фитнеса и започвате да се мажете с крем против белези на местата на операцията. Същата процедура може да се повтори и с оформянето на бицепси. Е, има една малка уловка – трябва много да внимавате да не напълнеете отново. Иначе – язък за мъките.

Метросексуален*

Мъжът – мечта на дизайнера и козметика
Кой е по-метросекуален от Брад Пит?
Ако цялата козметична и модна индустрия беше давала по един цент от продадените дрехи и продукти за мъжете-контета на фейлетониста Марк Симпсън, измислил термина „метросексуален“, той щеше да е по-богат от Бил Гейтс. Разбира се, британският журналист просто измисли дума за оформилият се преди 20 г. нов тип мъж. Той грижливо епилира тялото си, понякога оформя с пинсета гъстите си вежди, има поне четири маски за лице, подходящи за кожата му и цял ред бурканчета на рафта в банята, вкл. скраб за задни части.
Метросексуалът следи модните тенденции, но се опитва да си изработи собствен стил на обличане. За него дизайнерите са богове, а марковите парфюми – по-насъщни от екологичния хляб с кълнове и прочие полезни добавки. Маникюристът е най-добрият му приятел. Сред по-известните метросексуали са Дейвид Бекъм, Джордж Клуни, Том Круз, Брад Пит. У нас за флагман на метросексуалите минава футболистът Благой Георгиев. 
*Метросексуалността е обществен , стил на живот, който се разпространява сред младите мъже под влияние на съвременната масова култура. Тя се характеризира с концентриране на вниманието върху собствения външен вид, модата, използването на козметика, търсене на атрактивност и индивидуално излъчване. Тези качества обикновено се свързват с женствеността или с външните прояви на явните гейове, но метросексулността не е сексуална ориентация.

Трансексуален*

Най-красивите тайландки са травеститите!
 
Наистина най-красивите тайландки са травеститите. Ослепителни, високи, гъвкави, сочни. Те са гвоздеят на програмата в "Тифани" и "Алказар", прочутите нощни заведения на Патая. Сълзливо настроени люде твърдят, че местни младежи се подлагали на транссексуални операции само за да издържат семействата си, но определено трябва да ти идва отвътре. Травеститите имат приказно дълги коси, коафирани грижливо, движат се с грация върху високите си токчета, бюстовете им, напомпани с хормони и силикон, примамливо изпълват деколтетата... И изглеждат така, че могат да накарат епископ с крак да строши витража на катедралата. Кожата им е толкова ,нежна че дори предубедените жени се бъркат по $5, за да се снимат с фарфоровите красавици. Които нарочно им тикат ръцете към силионовите си бюстове.
Истинските тайландки” обикновено са дребни, слаби, плоски и кривокраки. Докато бившите мъже са са високи, с безкрайни бедра, тежки коси и перфектни гърди. Наричат ги Lady Boy и са тачени точно колкото „класическите” секс-труженички. А пробвали се кълнат, че по-вещи в занаята от тайландските професионалистки няма. Цели улици в Банкок и курорта Патая са отделени за секс-туризъм – барове, в които да си поръчаш момиче е като да викнеш едно питие, еротични шоу-програми със секс на живо и такива фокуси, които фантазията ви не би могла да роди. Като например изстрелване на топчета за пинг-понг, сещате се от къде, пушене на цигара със същия орган и дори вадене на наниз бръснарски ножчета от него. И това е най-благоприличното.
Който е ходил в Тайланд, едва ли ще ахне от травестит-шоуто на сингапурското кабаре "Саймън", но "девствените зрители" с гъдел в душата съзерцават пищния спектакъл от странни твари. "Тя е повече мъж, отколкото би й се искало да бъде. Но е и много повече от жена" пише под портрета на Саймън, собственик на травестит-кабарето, след чийто дамски силует всеки би подсвирнал възхитен.
Тежки златни порти с китайски мотиви и филигранен параван са декорът, пред който на сцената тече пиршество от изящна плът с неустановен пол. Напращели силиконови деколтета се люлеят в бразилски и корейски ритми, източна красавица изгрява като тичинка на гигантска орхидея, друга се кипри в солей, конструиран като диамант... Накрая звездите на кабаре "Саймън" сядат сред публиката и тогава всеки може да докосне плътта им срещу почерпка с астрономическа цена на питието (30 сингапурски долара за 40 г).
В България Азис напоследък кривна към мъжете и се прави на Крис Браун, а травеститът Урсула стана коафьорът Борислав. Сал нощните пеперуди край Министерството на земеделието бранят честта на родния травестит.

* Транссексуалните хора определят себе си и желаят да живеят и бъдат приемани от обществото като представители на противоположния на техния пол по рождение. Много от тях искат да променят и телата си в съответствие с пола, към който се самоопределят. Подобни физически промени са известни под общото название терапия за промяна на пола, която основно включва приемане на хормони и операция за смяна на пола. Въпреки че съществуват редица генетични, хормонални и теории, причините за транссексуалността все още не са изяснени.
Ретросексуален
И поет, и дървосекач
Хю Лори ипи просто д-р Хаус. Снимка Емил Георгиев
Дори старият и изпитан през вековете обикновен хетеро мъж претърпя развитие. Той вече е подчинен на новия термин „ретросексуален“ - отново сътворен от Марк Симпсън. Водеща черта при ретросексуалните е тяхната класическа мъжка идентичност, уточнява създателят на термина. При ретросексуала епилацията е само по еротични причини, иначе си ходи с природния „пуловер“ и го смята за мъжествен. Той отделя минимално време за външния си вид. Облича се небрежно – дънки и едноцветна тениска минават за върха на елегантността. Понякога им изневерява с практичен и удолен ленен костюм. Просто е убеден, че дрехите служат просто, за да си облечен с нещо, важен е духът. Този тип се пада по характерно мъжки спортове, които включват груба игра, по лов и риболов. Той вечно майстори нещо у дома, лежи под колата си или нежно ремонтира мотори.
“Сред ретросексуалите има както поети, така и дървосекачи”, пише Симпсън. И двата вида не са особено развълнувани от расовата или различно половата дискриминация. Не че не им пука. По-скоро проблемите на гейовете и цветнокожите са им по-скоро безразлични.
В групата на “ретромъжете” изпъква Хю Лори, у нас флагман им е Деян Донков.

В Мексико има тоалетна за третия пол
В затънтеното градче Хучитан, щат Оахака, в племето на сапотеките, което живее там, родителите са адски щастливи, ако един от синовете им се окаже гей. И го поощряват всякак, понеже е „застраховката им” за блажени старини. Момчетата и момичетата се задомяват, а обратните остават да се грижат за мама и тате.
Момчетата от „левия тротоар” се препитават като танцуват по кръчмите, облечени като жени, имат си дори свой баскетболен отбор. А местните толкова ги уважават, че заведенията има по 3 тоалетни – женска, мъжка и за „средния” пол. 
  
Доц. д-р Михаил Околийски, сексолог
Валери Божинов е фалшификат на Дейвид Бекъм
Дейвид Бекъм е човекът, който олицетворява термина метросексуалност и неговата нова версия - спорносексуалност. Двата термина до голяма степен се припокриват, просто вторият надгражда първия с фиксиране върху мускули, татуировки и разкрасяване. Валери Божинов обаче, не е Дейвид Бекъм, а подобен фалшификат България може да се приеме лесно“, казва пред „Преса“ сексологът доц. д-р Михаил Околийски, експерт в направление „Психично здраве“ към Националния център за обществено здраве (НЦОЗA).
Не е достатъчно да си добре трениран и да имаш татуировки“, обяснява докторът и сравнява сексуалността на Бекъм с българския му еквивалент Божинов. „При единият забелязваме, че на преден план е грижата за семейството. Английският футболист, който има четири деца и е верен на съпругата си се държи по изключително отговорен начин пред обществото. Постоянно участва в благотворителни инициативи, а това, че има добре поддържано тяло е само елемент от цялата му личност. В България обикновено всичко се свежда само до външни черти на тялото, а това не бива да се допуска. Еротиката включва много повече от консумацията, включва човешките отношения между партньорите. Не може един мъж или една жена да се сведе до концепция от чалга песен.“ Доц. Околийски обяснява, че България е страната с най-малко трениращи хора в Европейския съюз, затова е важно да се поддържаме със спорт и да се стремим към красотата, но това трябва да е свързано и със себеусъвършенстване на всички нива и обръщане към себе си. „Липсват ценностите и човек се превръща в чудовище от фикшън филм. Не може единственото нещо, което те вълнува да е как ще блъскаш цял ден във фитнеса, а в същото време да се чувстваш все по-празен и фрустриран, въпреки че си по-красив. Може би ако се смирим и спрем да се оглеждаме толкова в огледалото, ще имаме повече време да общуваме с близките си, по-лесно ще намерим партньор в живота си, ще знаем какво е правило нашите родители щастливи и ще допринасяме за благото на другите.“
Постоянно виждаме селфита на напомпани, голи младежи в социалните мрежи – тип спорносексуалност. Пускат си снимки, гледат порно или блъскат във фитнеса, мастурбират и не умеят да намерят реален партньор, защото имат трудности в общуването. Стават клиенти на проститутки и се изолират от реалния живот. Това са хора, които дори не желаят да живеят в съществуващия свят, а са се потопили във виртуалния – света на илюзиите с мнимите герои от филмите, телевизията, компютърните игри. Това е бягство от себе си. Реалният свят изглежда грозен, страшен и пълен с проблеми, което пък е признак за неудовлетвореност, неувереност, обърканост“, категоричен е специалистът и обяснява, че подобен тип термини като „спорносексуалност“, извадени от контекста допринасят за профанизирането на темата сексуалността. „Какво изобщо означава сексуалността? И къде са рисковете в комерсиализирането на сексуалността? В България този диспут все още не се е провел. Точно в такава мътна вода се ловят най-добре риби. Темата за сексуалното поведение в България е много важна и не бива да се профанизира.




Няма коментари:

50 писателски адреси в една книга! Пътеводител из Стара София с Виктор Топалов

  Виктор Топалов води читателите по писателски адреси Виктор Топалов, за когото разказите за Стара София са кауза ще представи новата си кни...