неделя, 20 юли 2014 г.


Ясновидка №1 надникна в гроба на Орфей

Според Ивелина Христова археологът Георги Китов е бил прероден тракийски владетел

Маги ГИГОВА



Ивелина Христова, която спечели риалити шоуто „Ясновидци“, участва във втората част от филма на Стилиян Иванов „И това е България“. Лентата, чиято премиера ще бъде на 15 септември едновременно във всички големи градове, отново изпитва пророческите умения на Ивелина. По увлекателен и забавен начин пълнометражният документален филм на HD сравнява виденията й не само с народните предания, ами и с изводите на историци и археолози. Режисьорът кара ясновидката да разкаже за усещанията си на знакови за България места като Варненския некропол, гробниците в Свещари и Старосел, на Татул и Перперикон.
Христова улавя енергии и невидими сили, които не може да разтълкува. Това Стилиян оставя на учените и фактите.
В тракийския култов комплекс Старосел Ивелина ни изненада, като каза, че неговият откривател е бил прероден тракийски владетел. Тя изобщо не знаеше, че говори за археолога Георги Китов. Просто обясни, че той има много находки в този регион (Голяма Косматка, могилата Светица - б.р.), понеже ги открива лесно - върнал се е по нашите земи неслучайно. Помогнал ни е да открием истинските си корени и си е отишъл обратно“, каза пред „Преса” режисьорът Стилиян Иванов.
Любопитното е, че на Перперикон Ивелина била много затруднена. „Различно облечени мъже и жени от всякакви епохи ми се тълпят пред очите и ми пречат да видя същественото“, казала ясновидката, объркана от многобройните исторически пластове. Според нея Перперикон е интересно, не и високоенергийно място.
Пред варненското злато, Свещари, Долината на тракийските царе и Перперикон пророчицата предпочита Татул. Това е мястото с абсолютно зареждаща сила. „Тук виждам духа на Орфей“, казва Ивелина. (Наистина там археолозите предполагат, че е погребан прочутият и от гръцката митология тракиец).
Тук е погребан музикант! - категорична е ясновидката. - Музиката, която той все още изпълнява, пречиства енергиите над България. Ако не са те да й помагат, и помен няма да остане от родината ни. Няма да се знае, че е имало такава държава”, продължава Христова. Тя обаче го вижда като възрастен владетел, въпреки че според легендата Орфей умира млад. „Не, той не е умрял на млади години. Възрастен е, но е младолик и строен. Колкото хубаво е пеел, толкова хубаво и говорел. Бил е мъдрец и имал много последователи“, убедена е пророчицата. Стилиян Иванов е съгласен с нея, защото според проучванията му за филма „Истината за Орфей“ легендарният тракиец е ходил да учи в Египет и като владетел е направил много реформи, за което е необходимо време. „Орфей е изключително красив. Музиката го прави такъв и го подмладява“, твърди Ивелина. Тя вижда как след кончината му учениците му тръгват от Татул по цял свят. Христова описва погребението му наивно, но изключително картинно. „Орфей не е бил поставен под похлупак. Не е бил заровен, а сякаш е потопен в смола и поставен на върха в леда.“
Тя няма откъде да го знае, но научен факт е, че по онова време в Египет някои от големците са били погребвани в съдове, пълни с мед. На Татул Ивелина направо подивя. Легна там, където се предполага, че е бил гробът на Орфей, и отсече, че не иска да си ходи. Каза: „Аз съм презаредена. Все едно животът ми започва отново.“ После добави, че от това място Орфей пази не само България, а целите Балкани, припомни си пред „Преса“ снимачния процес режисьорът Стилиян Иванов.

Пред прочутото варненско злато, обявено за най-старото в света ясновидката отново изумява учените. Тя поглежда съкровището и казва „Това не е най-старото злато. Има друго, още по-древно. То също е в България”. И уточнява, че другото е с 500 години по-старо. Детайлно проучване доказва, че дори не всички учени знаят, че златото от великотърновското село Хотница е датирано с 500 г. по-старо от варненското.
Пред гробницата в Свещари Христова описва в присъствието на археолог какъв е бил ритуалът по полагането на владетеля. Дори сама се смущава от видението си, че тялото му е докарано там по река. А такава наблизо няма. Ученият обаче я успокоява, че преди 2500 години е имало река и са открили останки от сухото й вече корито. Ивелина е убедена, че тракът е погребан в ложе от цветя, и археологът признава, че са открити останки от полени.

И това е България“ е част от проектите на „Додо филм“ „Пътят на човешката цивилизация“ и „Репортажи за вярата“. Екипът не се втурва да събира исторически факти, а залага на веруюто на Екзюпери, който казва, че най-същественото е невидимо за очите, то е видимо само със сърцето.

Няма коментари:

И Георги Господинов подкрепи българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале

  Министърът на културата откри българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале Българският павилион на 60-ото издание на Вен...