четвъртък, 26 юни 2014 г.


Хесус Агуахе Рамос от оркестъра „Буена виста соушъл клъб“ пред „Преса“:

Дойде моментът да кажем „Сбогом“

Магдалена ГИГОВА

Българските почитатели на най-обичания кубински оркестър „Буена виста соушъл клуб“ ще ги аплодират за последен път на 30 юни в зала 1 на НДК и на 1 юли на Античния театър в Пловдив. Музикантите, кръстили се на името на популярно заведение в Хавана, са единствените в света (освен кабовердийката Сесария Евора - б.а.), чиято световна кариера започва в преклонната им възраст. В замяна на това те получават „Грами“ още за първия си диск. В България са петимата останали живи от основателите на легендарната група - Омара Портуондо, Елиадес Очоа, Журайро Мирабел, Барбарито Торес, Хесус Рамос заедно с още осем по-млади музиканти виртуози. Със своето дълго турне те казват „Адиос!“ на публиката си в десетки градове по цял свят. В двучасовия спектакъл ще прозвучат най-емблематичните им парчета. Тромбонистът Хесус Агуахе Рамос даде специално интервю за „Преса“.

- Най-логичният въпрос, който си задават всичките ви почитатели, е: „Защо?“ Всеки музикант сам решава кога да се оттегли, но няма ли млади хора, които да продължат делото ви?

- Защото дойде моментът за смяна на поколенията в традиционната кубинска музика, освен че работим по нашите проекти поотделно. Да, разбира се, има много талантливи млади музиканти, но смятаме, че вече е дошъл моментът „Оркестър Буена Виста“ да каже сбогом.

- Съжалявате ли понякога, че световната слава ви споходи твърде късно, или смятате това за свой късмет в живота?

- Естествено, винаги трябва да гледаме позитивната страна на нещата и никога не е късно да се почувстваш щастлив. Мисля, че никой от нас не е очаквал такава неочаквана и страхотна изненада и сме страхотно благодарни за всичко, което сме преживели.

- Много пъти сте идвали в България, какво ви харесвай най-много у нас?

- Ами на вълна музика, винаги ме е привличало богатството на звуковете, много е интересно. Освен това - какво да кажем за културата, изкуството, храната.

- Имате ли приятели сред българските музиканти и познавате ли българската музика?

- Спомням си, преди много години на камерната сцена се качиха едни цигулари. Беше страхотно да усетиш отблизо традиционна музика, беше много приятно усещане, макар че, да си призная, не си спомням името на състава.

- Има много филми за музикални формации, но лентата на Вим Вендерс за вас направи музиката ви световно популярна, в Куба възприемат ли ви като световни звезди?

- Вярно е, че на улицата ни разпознават, а успехът на проекта силно привлече вниманието към нашата музика и култура. Както ви казах, съществува голямо уважение към традициите и корените ни, не се отнасят към нас като към звезди, но наистина много ни уважават за това, което правим.

- В последните години в страната ви се случват много отдавна чакани промени. Как се отразяват те върху музиката?

- Новостите носят нови перспективи. При музиката по-конкретно новите поколения слушат други, нови стилове и звучене, и това е хубаво, защото винаги обогатява.

- Музиканти, които са непрекъснато заедно, обикновено се свързват и в живота. Разкажете малко повече за личните си отношения в „Буена виста соушъл клъб“.

- Ние сме едно семейство. Е, някои от нас наистина са роднини и принадлежат към едно и също семейство като Гуахиро Мирабал и неговия внук Гуахирито, или както е при младата Идания Валдес, дъщеря на Амадито (един от основателите на „Буена Виста“). Винаги, когато се върнем вкъщи, търсим начин да се съберем и да сме заедно, защото преди всичко сме приятели освен че сме музиканти и споделяме една силна страст - музиката, и я пазим и защищаваме, където и да се намираме.
Много ви благодаря за интереса към нас и се надявам да ви видя на прощалния ни концерт.

Няма коментари:

“Съседите” за най-голямото откритие на 60-ото Биенале във Венеция, според The Observer&The Guardian

The Observer&The Guardian определи “Съседите” за най-голямото откритие на 60-ото Биенале във Венеция “Най-голямото откритие беше малък п...