понеделник, 3 декември 2012 г.


Гледна точка - вестник "Преса"
Нито лента непрерязана!
Магдалена ГИГОВА

Чували бяхме президент да открива музей, ама за музей на леката промишленост не бяхме чували. Защото молът, на който Плевнелиев преряза лентата в събота след двудневната еуфория на отстъпките и подаръците, ще се превърне точно в това - музей на леката промишленост. Ще идват хората на топличко, ще обикалят магазините и ще купуват само в краен случай. Не защото се стискат. Просто са имали лошия късмет да се родят в най-бедната държава на Европейския съюз.

Държавният глава да открие мол, е все едно президентът на Съединените щати да рекламира бакалия. Ама наложило се е сигурно. Нали Бойко е в Америка, нямало е кой да пререже лентата. А този акт е национална политика. Нито една лента - непрерязана. Нито ден без менче, хляб и сол. Затова на лентопроизводителите не им пука за кризата. Със сигурност оборотът им е най-голям. По-голям дори от собствениците на молове.

По официални данни на всеки жител в Обединена Европа се падат по 230 кв. м площ от търговски центрове. Когато Плевнелиев (че вече има опит) или Бойко (вечният титуляр) прережат лентата на двете новостроящи се търговски чудовища в София, на българина ще се падат по 300 квадрата мол. Е, в едно нещо ще ги водим европейците!

Грешка! Вече имаме преднина във волното словообразуване. След чисто новия глагол МОЛувам се появи и думата МОЛец - за системен посетител, който повече кръжи, отколкото каца. Всъщност всички посетители са богоМОЛци на колене в МОЛитва пред бога на презадоволения потребител. Защото и за нас молът се превърна в най-достъпното приключение Той е мястото, където да си заведем децата през уикенда, да се срещнем с приятели и да напълним потребителската си кошница с най-необходимото за трапезата, да се отчетем пред енергото и парното. Музеите пустеят, пред моловете се вият опашки. Това вече ни се струва нормално! Нормална ще бъде и очакваната подМОЛна война между моловете. Тя вече започна. Талони за отстъпка, почерпки, намаления, комплименти, томболи. Няма лошо. Така българите току-виж се превърнали от посетители в потребители. Нещо като МОЛ инклузив.

Ненормално обаче продължава да бъде президентът да се самокатурне от пиедестала, отреден му по волята на народа на България, за да „благослови“ дюкян. Па макар и с името „България“. И остава да кънти въпросът „Кой е по-унизен?“ - държавният глава или самата държава.

Няма коментари:

Мезотерапията е минимално инвазивна процедура, използвана за лечение на болка в тялото, твърди д-р Борислав Кирчев

Д-р Борислав Кирчев:  Болката е победима с мезотерапия Автор Милена Хлебарова Доктор Борислав Кирчев е потомствен лекар, трето поколение, им...