петък, 27 септември 2024 г.

Луната събра родни знаменитости на есенен празник

Луната събра родни знаменитости на есенен празник

Луната събра родни знаменитости на есенен празник

Стотици Маутай наздравици за благоденствие, споделено щастие и хармония в семейството вдигнаха гости на Фестивала „Средата на есента“.

Фестивалът „Средата на есента“ събра на едно място родния елит, високопоставени представители на бизнеса и китайската общност у нас. Известен и като Лунен фестивал, той се пада на 15-ия ден от осмия месец на всяка китайска лунна година, което е обикновено през втората половина на септември в западния календар.

Заедно с Китайската Нова година, той е един от двата най-важни традиционни празника в Китай. Датира отпреди 3 000 години, когато изразът „Средата на есента“ се използва за пръв път в „Ритуалите на Джоу“, сборник от ритуали на династията Джоу.

Официалният представител на Маутай за България, Влад Гицоайка, поздрави гостите с кратко приветствие, а в изисканата обстановка на ресторант Domo Asian Fusion & Sushi в София своите послания на специална празнична инсталация написаха Александър Серафимов – главен експерт в ОП „Туризъм” към СО и заместник-председател на постоянната комисия по младежки дейности, спорт и туризъм към Национално сдружение на общините в България, Кристина Димитрова, Краси Аврамов, Милена Шаркова, Дони Василева, Капка Амзина, Паолина Петракиева.

Водеща на събитието бе Ива Екимова. Звънки Маутай наздравици с традиционното китайско байдзиу по повод празника вдигнаха и именитите журналисти Антон Стефанов и Патриция Кирилова, пътешественикът и писател Маги Гигова и други.

Луната събра родни знаменитости на есенен празник
Луната събра родни знаменитости на есенен празник

Най-новото откритие на словото и пътеписите, Мария Тарашманова, с усмивка посрещаше гостите, а психологът и астролог Петя Стоянова направи прогноза за есенните дни за всяка зодия. Тя бе придружена от сина на Деси Тенекеджиева и член на управителния съвет на Фондация „Стоян Камбарев“ – Йосиф Камбарев. Доскорошният кмет на столичния район Панчарево, Николай Гюров, пристигна в компанията на съпругата си.

Юлия Костадинова, главен дегустатор и сомелиер на Seewines и доказан професионалист с богат опит, член на редица дегустационни комисии в едни от най-важните конкурси за вино и спиртни напитки в света, разказа за посещението си до актуалното издание на Spirit Selection, което тази година се проведе в родината на Маутай – Китай.

Луната събра родни знаменитости на есенен празник
Луната събра родни знаменитости на есенен празник

Екзотичните коктейли на NOMAD Barman и Александър Симеонов отново предизвикаха фурор сред гостите. 18-степенното меню бе чудесно подбрано, съобразно умами вкуса на най-вълнуващото китайско байдзиу в света.

Мариновани шишчета от фагри, корейски палачинки, тайландски пролетни рулца, пелмени с морски дарове, суши със сьомга и ягоди, бавно готвени свински коремчета с азиатски сос якинику, говежди рибай по сечуански и много други отразяваха многообразието на азиатското кулинарно вълшебство, но главната роля в менюто бе поверена на традиционните за празника Лунни кексчета.

Фестивала „Средата на есента“ уважиха и високопоставени представители на дипломатическия елит – Уинберт Хутахаем от Посолството на ИндонезияЕстефания Менделез, бивш посланик на Венецуела в България, Хай Чу, Мин Нгуен и Хунг Дан от Посолството на Виетнам, а от Посолството на Китай – Лъ Цин, Нин Юнпън и Пън Йе. 

Сред специалните гости бяха и директорът на Институт „Конфуций“ от българска страна – Аксиния Колева, и китайският  ѝ колега Юн Чън, както и директорът на Китайския културен център –  Хун Хай, заедно с колегата си Лиу Бей.

Китайското бижу байдзиу е най-обширната категория от спиртни напитки. 30% е продуктовият дял на байдзиу в световен мащаб, представляващи между 8 и 12 милиарда литра производство. Това предполага огромно разнообразие и възможности.

Маутай е най-качественото байдзиу, което може да бъде открито на пазара. Специфичната, тръпчива, цитрусова нотка е само част от всичките 1 200 вкуса, които експертите откриват в Маутай, и това го прави изключително подходящ за перфектния коктейлен микс, както и знаменит партньор на изискания умами вкус.

Фотокредит: Дечко Стефанов

Няма коментари:

Център по себепознание “Орфей” започва новия сезон с богата програма от събития, свързани с изкуство и духовно знание

  Продължава целогодишният учебен процес по астрология на себепознанието АСЕМАН със създателя на системата Стилиян Иванов След летните работ...