четвъртък, 25 април 2024 г.

В списание Galerie Каролин Ру нарежда българския павилион на пето място сред шестте най-забележителни адреса от Биеналето на изкуствата във Венеция, които ценителите не бива да пропускат

 

Френски арт критик постави „Съседите“ в Топ 6 на забележителните павилиони от Венецианското биенале

В  списание Galerie френският арт критик Каролин Ру нарежда българския павилион на пето място сред шестте най-забележителни адреса от Биеналето на изкуствата във Венеция, които ценителите не бива да пропускат.

Списанието Galerie е основано през 2016 година от Hudson Publishing LLC. Адресирано към читатели с трайни интереси в изкуството и дизайна, то излиза пет пъти годишно. Целта му е да информира и вдъхновява като представя само най-доброто от двете направления в световен мащаб. Както и да запознава културната общественост със завладяващи творчески таланти и  интригуващи арт дестинации.

Galerie се предлага в обекти на Hudson News по целия свят, както и в избрани павилиони за вестници, частни авиационни терминали и на водещи събития за изкуство и дизайн.

В материала си Каролин Ру изброява достойнствата на павилионите, които са й направили впечатление: на САЩ, Япония, Канада, Бенин, България и Нигерия.

Ето какво пише известната авторка за инсталацията, сътворена от Лилия Топузова, Красимира Буцева и Джулиян Шекерян под кураторството на Васил Владимиров: „През комунистическата епоха 1945-1989 г. хора изчезват в България всеки ден, арестувани по подозрение за инакомислие и дори за малко по-необичайно поведение, те са отвеждани в ужасяващи работни лагери.

„Там шест или седем души умираха всеки ден“, спомня си глас.

Френски арт критик постави „Съседите“ в Топ 6 на забележителните павилиони от Венецианското биенале
Френски арт критик постави „Съседите“ в Топ 6 на забележителните павилиони от Венецианското биенале

В сграда близо до моста Академия, кураторът Васил Владимиров е пресъздал набор от домашни интериори – български дом от времето на комунизма, където истинските спомени за преживените ужаси се предават чрез високоговорители. Гласовете са на оцелели или на хора, изгубили близки.  Кафявите мебели, сламените дюшеци и оскъдните бюфети на скромния български бил от онова време създават у посетителите тъжно, но вълнуващо преживяване.  

Но инсталацията дава на мнозина достъп до част от иначе непознатата история. Тишината е нарушена“, завършва разказа си за българския проект „Съседите“ Каролин Ру в авторитетното списание за изкуство Galerie.

Френски арт критик постави „Съседите“ в Топ 6 на забележителните павилиони от Венецианското биенале
Френски арт критик постави „Съседите“ в Топ 6 на забележителните павилиони от Венецианското биенале

Няма коментари:

Д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет финансираха обзавеждането на новата община в Пустец в албанския район Мала Преспа, където живеят и хора с български корени

  Фондация Българска Памет с поредно мащабно дарение за Мала Преспа, Албания След молба от страна на кмета на Община Пустец Пали Колевски и ...