събота, 2 декември 2023 г.

Чарът на Гърция през зимата

 

В подножието на Олимп е гробът на Орфей
В подножието на Олимп е гробът на Орфей

В Покана за пътуване на 3.12.2023 по програма Христо Ботев на БНР  от 17 часа: Цените в Норвегия се доближават до българските, установи Виолета Стоянова.  Стилиян Иванов: В подножието на Олимп е гробът на Орфей

Кораб акостира сред фиордите
Кораб акостира сред фиордите

С журналистката Виолета Стоянова неотдавна споделихме един и същи круиз по норвежките фиорди, но спомняйки си скандинавските приключения се оказа, че са ни направили впечатления съвсем различни подробности. 

Град Алезунд в Норвегия
Град Алезунд в Норвегия

Е, разбира се, имаше и детайли, по които бяхме съгласни. И двете ни шокира фактът, че… цените в Норвегия не ни шокираха. Ами по-скоро се доближаваха до българските.

Е, и двете сме чели National Geographic, чиито експерти през 2006 година определиха най-важните обекти на световното наследство. Норвежките фиорди бяха обявени за победител между някои от най-красивите места в света – Галапагоските острови, Египетските пирамиди, Град Каньон, Ангкор Ват и Мачу Пикчу.

Водопадът Седемте сестри на фиордите
Водопадът Седемте сестри на фиордите
В Норвегия е най-дълбокото езеро в Европа
В Норвегия е най-дълбокото езеро в Европа

Виолета стигна до извода, че в Норвегия си помагат, защото при трудните климатични условия не биха могли да оцелеят, но същевременно ценят личното си пространство. С нея с радост си припомнихме акостирането в градчето Алезунд, един от малкото градове в света със съхранен почти изцяло архитектурен стил ар нуво.

През 1904 пожар унищожава цялото селище,  за радост само с една жертва, но 10 хиляди остават без покрив. Цяла Европа събира помощи за възстановяването му, но най-щедрият дарител е германския кайзер Вилхелм Втори, който обичал да отдъхва там. От всякъде се стичат архитекти и строители. През 1907 година се появява днешният Алезунд  с живописните си улички и мекият, заради течението Гълфстрийм, климат.

Днешният Алезунд  с живописните си улички и мекият, заради течението Гълфстрийм, климат
Днешният Алезунд  с живописните си улички и мекият, заради течението Гълфстрийм, климат

Спокойствие, умереност, минимализъм, взаимопомощ и опазване на природата чиста. Това с няколко думи са впечатленията на журналистката Виолета Стоянова от Норвегия. Ненапразно два от норвежките фиорди са обявени за част от световното наследство на ЮНЕСКО. Според дефиницията това се прави за места с „изключителна универсална стойност за човечеството“.

В Норвегия е най-дълбокото езеро в Европа
В Норвегия е най-дълбокото езеро в Европа
200-годишен каменен мост в Норвегия
200-годишен каменен мост в Норвегия
Викинг вилидж
Викинг вилидж

Оставаме в Европа, но се местим съвсем близо до нас – в Гърция. Само че с един малко по-екстравагантен поглед. Знаем, че съседната държава е любимо място за летуване на българите, много от тях дори притежават ваканционни жилища там. 

В подножието на Олимп е гробът на Орфей. Паунът Рада под Олимп
В подножието на Олимп е гробът на Орфей. Паунът Рада

Режисьорът Стилиян Иванов обаче харесва Гърция през зимата. През топлия сезон избягва пренаселените плажове, но избягат ли туристите настава неговото време. Запитах го не е ли пълна пустош и скука. Все едно да харесваш Венеция през декември!

А Стилиян ни отведе в уж познатата Гърция до мястото, където е погребан Орфей. Режисьорът вече четири години живее за постоянно в подножието на планината Олимп и сякаш всеки ден разкрива нова тайна.

Някои може да опонират, че мястото за вечен покой на Орфей не се намира в подножието на планината Олимп в Гърция. Защото митовете за тракийското светилище край село Татул в Източните Родопи нашепват, че античният певец е погребан там. 

Като практична представителка на зодия Дева обаче, аз върнах Стилиян от бита на хората опреди две хиляди години към собственото му съществуване далеч от хората с въпроса дали не трябва да кара 40 км за да си купи пакетче сол. Да, но  природата като вдъхновение и творческа дисциплина надделяват.

В подножието на Олимп е гробът на Орфей. Семинар
В подножието на Олимп е гробът на Орфей. Семинар

Около режисьорът обаче е изобилства от интересни места за посещение  планината Олимп, пещерата на Света Петка и пещерата на Афродита. Не си мислете, че са на едно място. Скалните образувания са две и в близост до Ливитра в Гърция.

В подножието на Олимп е гробът на Орфей. Но лятото не е време за плъж
В подножието на Олимп е гробът на Орфей. Но лятото не е време за плаж

Пауни, котки, кучета, олимпийски богове… в такава изискана компания си живее режисьорът Стилиян Иванов в Гърция и твърди, че зимата е най-подходящият сезон да се почувстваш щастлив в съседната държава.

В подножието на Олимп е гробът на Орфей. Зимен плаж
В подножието на Олимп е гробът на Орфей. Зимен плаж

Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...