събота, 11 ноември 2023 г.

Албена и Павел Благеви – „По пътя нагоре в Хималаите бяха тръгнали над 900 души“


На 67 да се изкачиш до Базовия лагер на Еверест
На 67 да се изкачиш до Базовия лагер на Еверест

В Покана за пътуване на 12 ноември 2023 по програма Христо Ботев от 17 часа: 

На 67 да се качиш до Базовия лагер на Еверест. Мисис България Марина Цветанова за Олимпийското село в Канада и красотите на Чили и Панама

Мисис България 2019 Марина Цветанова в Чили
Мисис България 2019 Марина Цветанова в Чили

Албена и Павел Благеви гостуваха в Покана за пътуване след като изкачиха Килиманджаро и веднага щом изминаха 779-те километра на Камино. Преди броени дни те се завърнаха от най-високо място.

Долетяха от Непал със сертификати, че са достигнали до Базовия лагер в подножието на Еверест.

Как да не ги покани за разговор човек?! Запитах ги ще бъде ли неуместно да кажа на слушателите, че двамата са по на 67 години. А те отговориха „Че защо? Всичките са си наши!“.

Те се запознават в седмо училище в София и тогава той й е носил чантата. Тази традиция очевидно продължава и до днес, но Павел вече се нагърбва с багажа й към базовия лагер под Еверест.

Пътешествениците, които ни разказват как се стига до над пет хиляди метра в Хималаите от 30 години живеят в американския щат Юта. И двамата са химици по професия. Албена има 7 регистрирани патента и е вписана в „Алеята на славата“ на голямата корпорация, където се е пенсионирала. 

Семейството с половинвековен стаж се усмихва, че баба и дядо могат да ги наричат само внуците им и продължава разказа си с приключения от Непал. Албена обаче доста се е затруднила по пътя нагоре.

 Оказва се, че не само изкачването до Базовия лагер на Еверест е тежко. Не по-малко трудно е слизането от него. Това разказаха пътешествениците семейство Благеви. Павел има и изкуствена колянна става.

Но откакто е свалил 40 килограма и не спира да обикаля планините със съпругата си Албена, няма проблеми със здравето. Дали биха повторили приключението в Хималаите? По-скоро, не. Но вече се оглеждат за следващо предизвикателство.

Дъщерите на Албена и Павел, искат само родителите им да се връщат живи и здрави от всички екстремни начинания, с които се захващат.  А семейство Благеви има всички основания да се гордее с потомките си. Деница е завършила биомеханично инженерство в „Йейл“, медицина в Ню Йоркския университет и специализира пулмология в Харвард. Вера учи в Уортън, най-доброто бизнес училище в Пенсилвания.

Рязко сменяме континента и госта в студиото. Пред микрофона вече е Марина Цветанова, модел, бизнесдама, носителка на титлата Мисис България 2019.

Торонто. Снимка Марина Цветанова
Торонто. Снимка Марина Цветанова

Завършила е журналистика със специалност телевизия. Запален пътешественик е и освен желанието да види нови страни,  участието й в кастинги за модни събития я разхожда по света.

Тя неотдавна се завърна от Канада, но „нейната“ част от света е Латинска Америка. Не само защото владее и испански…

Запитах я наистина ли Ванкувър е по-хубавата част за живеене в страната на кленовия лист. Отговорът е да, но на нея най-ярко впечатление й е направило посещението в абсолютно запазеното олимпийско село, превърнато в туристическа атракция.

Торонто. Високата кула- CN Tower- символ на града
Торонто. Високата кула- CN Tower- символ на града
Торонто.
Торонто.
Торонто. Високата кула- CN Tower- символ на града
Торонто. Високата кула- CN Tower- символ на града
Stanley park Ванкувър
Stanley park Ванкувър
Stanley park Ванкувър
Stanley park Ванкувър
Езерото Уистлър на връщане от Олимпийското село
Езерото Уистлър на връщане от Олимпийското село

В Покана за пътуване е така. Тръгваме от Канада, а се озоваваме в Чили. Просто моята гостенка Марина Цветанова сърцето я води към Южна Америка. А иначе тя е сред малкото български модели дефилирали на седмиците на модата в Дубай, Милано и Истанбул.

Марина Цветанова в Чили
Марина Цветанова в Чили
Панама сити
Панама сити

Някои ще се досетят, че Марина в продължение на две години беше пристав Цветанова в предаването Съдебен спор, но няма да въвежда ред в залата, а ще ни разхожда из Чили и Панама.

Пристав Цветанова от Съдебен спор
Пристав Цветанова от Съдебен спор

Най-безжалостно прекъснах Мисис България 2019 Марина Цветанова с идеята да продължим с разказа й за Колумбия следващата неделя, защото времето върви, а сладките приказки за пътешествия край нямат.

Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...