вторник, 11 юли 2023 г.

Близо 12 нощувки е средният престой на българите в Германия годишно

 

В класация на страните като брандове, Германия заема първото място
В класация на страните като брандове, Германия заема първото място. Снимка Наталия Малчева

Германският борд по туризъм (DZT) продължава да позиционира страната като устойчива туристическа дестинация. По този повод в София се проведе среща, на която представители на медиите имаха възможност да се запознаят по-отблизо с кампаниите на Германския борд по туризъм: „Почувствай се добре“ и „51 обекта, обявени от ЮНЕСКО за световно наследство; Германия – среща на история и модерност“.

Към присъстващите се обърнаха г-н Мориц Зайлер, ръководител отдел „Икономика“ към посолството на Германия в България и г-н Кристиан Салай, управител на регионалния офис на Туристически борд на Германия.

В класация на страните като брандове, Германия заема първото място
В класация на страните като брандове, Германия заема първото място

Германия оглавява Nation Brands Index за шест поредни години, следвана от Япония и Канада.

Предпочитани държави за туризъм сред европейците са:

  1. Испания – 63,2 мил пътувания
  2. Германия – 46,5 мил пътувания
  3. Франция 26, 2 мил пътувания

Що се отнася до българите, нощувките им в Германия за миналата година са 482 хил, като в бройката
не са включени пътувания по работа и посещение при роднини. Средният престоя на нашенци е средно 11,7 нощувки. Това показва официалната статистика на Националния борд по туризъм на Германия.

Именно продължителният престой е залегнал в най-новата кампания за устойчив и природосъобразен туризъм, с която се промотира дестинация Германия – „Останете по-дълго“.

Целта на кампанията е да призове пътуващите да останат няколко дни повече на избраната от тях дестинация и да предпочетат една по-дълго пътуване от да речем две уикенд такива, за да намалят въглеродния си отпечатък.

Германия през последните години неизменно залага на устойчив и културен туризъм, като през тази година във фокус е и кампанията им за промотиране на 51-те обекта на страната в ЮНЕСКО.

36 на сто от българите залагат на посещения на различни туристически обекти в градовете. Основното транспортно средство на Българите до и в Германия за 56 на сто от пътуващите е самолет, а едва 3 на сто предпочитат най-удобният и екологичен транспорт в странатата – влаковия. Близо половината от българските туристи или 44 на сто се настаняват в хотели в Германия, а 29 на сто в частни квартири или безплатно. Те харчат средно по 732 евро на пътуване.

През 2022 г. чуждите туристи, посетили Германия са 68,1 милиона души. Друг факт, с който Националния туристически борд на Германия се гордее особено, че средната възраст на туристите в страната продължава да намалява и вече е 43,5 години. Една трета от туристите в държавата са на възраст между 15 и 34 години или общо 17,2 милиона души.

Още по-радостен е фактът, че повечето от гостите на Германия търсят варианти за устойчив туризъм, в чието развитие са насочени и усилията на Германския туристически борд.

В класация на страните като брандове, Германия заема първото място. Снимка Наталия Малчева
В класация на страните като брандове, Германия заема първото място. Снимка Наталия Малчева

Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...