неделя, 20 юни 2021 г.

С Exotic holiday и Kasme yacht край бреговете на Турция - романтика и достъпен лукс

 Да бъдеш Джак Спароу на яхта между две морета в Турция

Да бъдеш Джак Спароу на яхта между две морета в Турция
Да бъдеш Джак Спароу на яхта между две морета в Турция
Да бъдеш Джак Спароу на яхта между две морета в Турция

В Покана за пътуване на 20.06.2021 по програма Христо Ботев на БНР от 17 часа: Нуртен Еролан за плаване с Nevral queen в Егейско и Средиземно море. Ники Качаров за онзи Египет, който никога няма да опознаем като туристи

Ники Качаров с дъщерите си в Египет
Ники Качаров с дъщерите си в Египет

Елегантен платноход акостира в залива Гекова. Наблизо е островът на Клеопатра с нереалистично бял пясък. Според легендата Марк Антоний накарал да го пренесат чак от Червено море, защото възлюблената му отказвала да стъпи върху земя, която не е египетска.

Днес посетителите се забавляват да награвят със запалките си пясъка, който издава пукащ звук като бенгалски огън. Но е толкова ценен, че на излизане от плажа следят да изтръскате от дрехите и обувките си последната песъчинка.

Да не говорим за еретичната идея да си гребнете малко за спомен.

Плажът на Клеопатра в Турция
Плажът на Клеопатра в Турция

Къде е това приказно кътче, което вълнува въображението. Съвсем наблизо, до Мармарис. При комшиите. Нуртен Еролан е екскурзовод на исторически турове от 1994 година. В следпандемичната обстановка са решили да разнообразят предлаганите почивки с яхтени круизи.

Отличен избор за романтици, за индивидуалисти и за хора, които се стряскат от стълпотворението на ол инклузива.

https://exoticholiday.bg/pochivki-v-turcia/Bodrum/Siniat-kruiz-pochivka-na-yahta-v-zalivite-na-Bodrum-s-vklyuchen-avtobusen-prevoz

Страхотно приклчение е да спреш в малко рибарско селце и да напазаруваш обяда си от сутрешния улов, да акостираш на безлюдно заливче, където сърцати мъжаги ти приготвят чеверме, да изкачиш изсечените в камъка стъпала до ликийска гробница, докато гледаш как платноходката ти намига с поклащане на тюркоазените вълни. От личен опит ви го казвам.

Безкрайните плажове от птичи поглед
Безкрайните плажове от птичи поглед

А Нуртен Еролан не спира да чертае маршрути и да разкрива възможности за активна почивка, дори за най-нахъсаните екстремисти.

А аз пък зяпнах от изненада, когато видях корабчета с надписи на световни хранителни вериги да взимат на абордаж яхтата Nevral queen, за да я заредят с провизии по избор.

https://exoticholiday.bg/pochivki-v-turcia/Marmaris/Siniat-kruiz-pochivka-na-yahta-iz-bregovete-na-Marmaris-i-Fetie-s-vklyuchen-avtobusen-prevoz

Ако човек се вълнува повече от исторически забележителности, отколкото от пресни екологични продукти с вкус на истинско, и те му идват на крака. Пардон, на вълна.

Кайт сърфингът, параглайдингът и водните спортове са хит в Турция
Кайт сърфингът, параглайдингът и водните спортове са хит в Турция

Ликийски гробници, римски терми и амфитеатри, средновековни крепости, раннохристиянски църкви, дори родното място на Дядо Коледа – Свети Николай Мирликийски. Чудасата за безкрайни.

Също толкова  безкрайни са оранжериите, които ще видите ако спрете в Кумлуджа. От там идват почти всички домати за българския пазар.

В града така са обсебени от този зеленчук, че в центъра има негов паметник, а задължението на пожарната команда е да го мие всяка сутрин.

https://exoticholiday.bg/pochivki-v-turcia/Bodrum/Po-more-i-susha-kombinirana-pochivka-na-yahta-i-hotel-v-Bodrum-s-polet-ot-Sofia

А  Нуртен Еролан, нашият речовит гид из яхтените пристанище на Турция подробно изброява градовете и маршрутите, но ако се чудите неповторимото синьо за кое точно море се отнася, дори тя може в един момент да се затрудни. Защото там се целуват Егейско и Средиземно море.  

Моята събеседничка е като Шехеразада на яхтения туризъм – приказките й нямат край. Затова ще оставя мъничко и за идната неделя, когато ще чуем и Красимир Златанов, собственик на туристическата агенция Exotic holiday.

https://exoticholiday.bg/pochivki-v-turcia/Marmaris/Po-more-i-susha-kombinirana-pochivka-na-yahta-i-hotel-v-Marmaris-s-polet-ot-Sofia

Името на Ники Качаров е добре познато на любителите на твърдия ъндърграунд рок от края на 80-те години. Той е създател на групите Ера и Апокалипсис. Но също така доктор и професор по физика от университета в Лимож и ръководен кадър в европейски енергийни компании. Освен във Франция, Ники е живял в Италия, Унгария.

Ники Качаров в Египет
Ники Качаров в Египет

В момента е в Кайро и макар и да управлява петролна фирма не се разделя с музиката.

Все пак  Качаров  е авторът на култовото парче „Българският рок“, превърнато от Георги Минчев в химн, и както и на култовото „Не е лесно да си тиква“. Но тръгвайки от музиката, с Ники Качаров разговаряхме за онзи Египет, който туристите не виждат.

Ники Качаров със семейството си в Египет
Ники Качаров със семейството си в Египет

„Кайро бе чужд но вече е мой. И пак удължавам моя престой“, пее Ники Качаров в авторското си парче, записано в собственото му  студио в египетската столица, което можете да чуете ако слушате Покана за пътуване на 20.06.2021.

Платноходът, с който семейство Качарови плавали по Нил
Платноходът, с който семейство Качарови плавали по Нил

А нашият разговор за страната на пирамидите, в който изобщо не става дума за тях, продължава с въпроса щом в Египет бакшишът в туризма е начин на живот, и в големия бизнес ли е така. Оказва се, че да. Ники, обаче не се ограничава само с петролните сделки, ами  разказва и за тамошните рокаджии, с които понякога свири.



Последната творба на Ники Качаров – „Лятото е писта за излитане“

А що се отнася до платноходните кораби (очевидно те са лайтмотивът в това издание на Покана за пътуване), той ги предпочита за семейното плаване по Нил по време на отпуската си. 

На платноходната лодка по Нил
На платноходната лодка по Нил

Музикантът и енергиен експерт признава, че в Египет е по-трудно да откажеш покана за гостуване, отколкото да получиш.

Платноходката по нил
Ники Качаров
Ники Качаров

Няма коментари:

Мезотерапията е минимално инвазивна процедура, използвана за лечение на болка в тялото, твърди д-р Борислав Кирчев

Д-р Борислав Кирчев:  Болката е победима с мезотерапия Автор Милена Хлебарова Доктор Борислав Кирчев е потомствен лекар, трето поколение, им...