неделя, 4 октомври 2020 г.

В Пакистан има четири сезона, плажове, планини и пустини

 В Пакистан има четири сезона, плажове, планини и пустини - Исламабад

В Пакистан има четири сезона, плажове, планини и пустини – Исламабад

В Покана за пътуване по програма Христо Ботев на БНР от 18,30 часа: Н.Пр. Маруан Алекс Аийаш за възможностите за туризъм в Пакистан. Людмила Кирилова и Надя Обретенова за програмата „Усъвършенстване на комуникативните умения за успешен диалог с Изтока“

Спускаме се да пътуваме, за да отворим очите и сърцата си, за да научим нещо ново, такова, което го няма във вестниците и в учебниците. И пътуваме, за да забавим времето и да се влюбим“, казва американският есеист Пико Айер. 

Временно управляващият дипломатическата мисия на Пакистан, Негово превъзходителство Маруан Алекс Аийаш
Временно управляващият дипломатическата мисия на Пакистан, Негово превъзходителство Маруан Алекс Аийаш

Първото ни пътешествие в Покана за пътуване е до Пакистан.  Държавата, с която имаме дипломатически отношения от 55 години, но не знаем много за нея. Преди да отида на официална среща в посолството надникнах в интернет, колкото да разбера, че

Ислямска република Пакистан е втората по брой население мюсюлманска страна в света след Индонезия – цели 211 милиона души.

Бреговете й се мият от Арабско море море на юг. Граничи с Индия, Афганистан, Иран и Китай.  Освен, че се гордее с величествени пейзажи, културни традиции и гостоприемни хора, Пакистан оспорва лидерството на Египет и Месопотамия като люлка на древни цивилизации.

И тъкмо  заради това според британското списание Економист туристическата индустрия се разраства.

Е, от гугъл научих и доста  любопитни, но ненужни факти.   Че там се произвеждат 80 процента от всички футболни топки в света и че ако ученик закъснее дори с две минути за клас, в продължение на осем часа трябва да чете Корана.

От разговора ми с временно управляващия дипломатическата мисия на Пакистан, Негово превъзходителство Маруан Алекс Аийаш се обогатих с много по-стойностни сведения за далечната страна. С превода в ефир  помага Акрам Хан.

В Пакистан има четири сезона, плажове, планини и пустини. Глетчерът Балторо, Каракорам
В Пакистан има четири сезона, плажове, планини и пустини. Глетчерът Балторо, Каракорам
В Пакистан има четири сезона, плажове, планини и пустини. Връх К2
В Пакистан има четири сезона, плажове, планини и пустини. Връх К2

Негово превъзходителство Маруан Алекс Аийаш, обеща още много инициативи на  посолството, с които да се опознаят двата ни народа. Пък като отминат „странните времена“, кой знае, можем да отскочим до там.

В Пакистан има четири сезона, плажове, планини и пустини. Хотел Пърл континентал в Карачи
В Пакистан има четири сезона, плажове, планини и пустини. Хотел Пърл континентал в Карачи

Животът на следващата гостенка в Покана за пътуване – Людмила Кирилова, е по-пъстър от рисунка върху японска ваза. 

След дългогодишна кариера в киното се обръща към източната философия и по нейна инициатива катедра Японистика към Софийския университет създава двусеместриална програма „Усъвършенстване на комуникативните умения за успешен диалог с Изтока“.

Людмила Кирилова в ашрама в Рикхия, Джаркханд
Людмила Кирилова в ашрама в Рикхия, Джаркханд

Ясно е, че преподаватели като маестро Йордан Камджалов, професор Мая Келиян, доц. Гергана Петкова и журналистката от БНТ Надя Обретенова няма да обучават студентите как да не се изложат пред чужденците, а ще накарат умовете им да се потопят в умението за комуникация на духовно ниво.

Людмила Кирилова в храма Мейджи в Токио
Людмила Кирилова в храма Мейджи в Токио

Но нека Людмила Кирилова сама разкаже за себе си. Надя Обретенова също споделя  своето виждане.

Людмила Кирилова – кинопродуцент, йога, преподавател по японска литература и идеолог на двусеместриалната програма „Усъвършенстване на комуникативните умения за успешен диалог с Изтока“ в Софийския университет разказва за приключенията си в Индия.

През дългите години когато е влизала и излизала от йогистки ашрам тя е изгубила илюзиите си по отношение на индийците, но това не означава, че не ги обича. По същата причина тя харесва Япония, но никога не би живяла в нея.

Людмила Кирилова в Токио

Людмила Кирилова радикално променя живота си от задъхано кино с много отговорности към източен осъзнат покой.

Надя Обретенова разкрива своя поглед към двусеместриална програма „Усъвършенстване на комуникативните умения за успешен диалог с Изтока“ в софийски университет, където ще преподава редом с Людмила Кирилова и диригента Йордан Камджалов.

Надя Обретенова в Индия
Надя Обретенова в Индия
: 

Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...