петък, 10 януари 2020 г.

НФД 13 века България поднесе „Хлябът“ в галерия „Средец“




30 рисунки на един от малкото успели в Америка български скулптори – Атанас Качамаков,  могат да се видят на „Стамболийски“ 17

Сеячи и молитви за дъжд, биволи и орачи, ранобудни петли и селянки, които месят питки… Това са само част от сюжетите в рисунките на Атанас Качамаков, художник и скулптор, които могат да се видят в галерия „Средец“, благодарение на НФД 13 века България.


Картините са придружени от авторския текст „Нашият хляб насъщен“ и разказват за ритуалите, придружаващи годишните времена и създаването на хляба в бита на българите от началото на ХХ век.  А той е добре познат на художника! Роден през 1889 година в Лясковец. Завършва Скулптора при проф. Иван Лазаров в Художествената академия в София и през 1924 година заминава за Париж, а след това за Ню Йорк.
При откриването на изложбата директорът на НФД 13 века България Слава Иванова разкри любопитни детайли от кариерата му в Америка.

През 1931 печели Първа награда в голямата изложба в Ню Йорк за своята работа „Индианка с дете” от мрамор.
После Качамаков се установява в Холивуд и става художествен директор. Работи в тогавашните суперпродукции “Бен Хур”, “Царят на царете”, “Елена от Троя”, “Ноевият ковчег”. 

Преди повече от 80 години се ражда детската му книжка „Добри“, която става абсолютен бестселър в Америка. Вечер в дома на скулптора се събирали приятели и всеки трябвало да сподели своята история. Когато домакинът започнал да раздипля спомени от детството си, писателката и журналистка Моника Шанън настояла да стенографира. Така се родила книгата “Добри”, която излиза в Ню Йорк през ноември 1934 г. Само месец по-късно е избрана за най-интересното произведение в САЩ за месец декември. Жури, оглавявано от Елинор Рузвелт, съпругата на действащия президент от онова време, му присъжда приз.

През юни следващата година второто издание на “Добри“ получава наградата на името на Джон Нюбъри (1713-1767) за “Най-забележителният принос към американската детска книжнина за 1934 г.” Още тогава българският консул в САЩ Константин Попатанасов в писмо до БАН съобщава за успеха на книгата, но никой не я превежда на български. Затова пък в САЩ до 1966 г. са пуснати 11 нейни издания с илюстрации от самия художник.
В края на 70-те години Атанас Качамаков се връща в България и прави голяма изложба в Националната художествена галерия. Негови творби, над 50 картини, се пазят във фонд “13 века България”, дарение от художника.
А

Няма коментари:

Celestyal представя нови екскурзии на брега под наслов „National Geographic”

Celestyal представя нови екскурзии  на брега под наслов „National Geographic”   Celestyal   представя седем екскурзии на брега под наслов „N...