вторник, 14 май 2019 г.

Второто най-голямо рали в Европа ще мине през Бургас


Археологическият комплекс Гьобекли тепе, Истанбул и Самсун са част от другите спирки на ралито под наслов „За приятелство и мир – Европа Ориент“




Провеждащото се за 19-ти път рали под надслов „За приятелство и мир – Европа Ориент“ тази година ще стартира на 11 май от гр. Хайлброн в Германия, като се очаква стартът да се наблюдава от около 3000 души. Молитвите на представители на трите световни религии по време на старта придава особена колоритност на начинанието. Ралито се наблюдава и отразява от престижни спортни списания в Европа, от турски и германски телевизионни канали.


Ралито се подкрепя от Министерството на културата и туризма и Държавна агенция „Европейски съюз“ към Министерството на външните работи на Република Турция. В предишните години участниците в ралито са посетили столицата на древната Хетска империя Хатуша (Богазкьой – област Чорум) и антична Троя, които са включени в списъка на световното културно наследство. В програмата на тазгодишното издание на ралито е предвидено посещение на останките в археологическия комплекс Гьобекли тепе, датиращи отпреди поне 12 000 години.
Участниците в ралито ще пребивават 2 дни в Истанбул и ще изиграят приятелски футболен мач в базата на Турската федерация по футбол в Рива.
Друга важна спирка по маршрута на ралито тази година е гр. Самсун. Предвижда се Президентът на Република Турция Реджеп Тйип Ердоган да се срещне с участниците в ралито по време на тържествата, организирани по повод 100-годишнината от пристигането на Мустафа Кемал Ататюрк в Самсун на 19 май 1919 г., което се счита за начало на национално-освободителната борба.
Планирано е 12 от участващите в ралито общо 240 автомобила да пристигнат в Бургас през Румъния на 14 май и същата вечер в 18:00 часа пред Парк Арена ОЗК Бургас да бъдат представени на българската общественост в присъствието на Кмета на община Бургас Димитър Николов и Областния управител на Бургаска област Вълчо Чолаков. Ще бъдат представени също така и членовете на екипажите на двата автомобила, които съставляват турско-българския приятелски рали тим.
Групата от общо 14 автомобила ще потегли от Бургас със символичен старт, който ще бъде даден на 15 май в 10:00 часа пред Пантеона в Приморския парк. Бургаски рокери ще ги придружават до изхода на града. Присъединилия се към ралито турско-български приятелски тим ще се върне обратно от гр. Самсун.
Ралито ще се движи по следния маршрут, като крайната точка е Северно-кипърската турска република:
11 май - Германия Хайлброн – Австрия – Словения / Любляна нощувка 700 км; 12 май - Сърбия Белград нощувка 540 км; 13 май - Румъния Крайова нощувка 365 км; 14 май - България Бургас нощувка 470 км; 15 май - Истанбул нощувка Тепебашъ 335 км; 16 май - Истанбул нощувка; 17 май - Зонгулдак Ерегли нощувка 300 км; 18 май - Анкара нощувка 305 км; 19 май - Самсун нощувка 405 км; 20 май - Батуми (Грузия) нощувка 530 км; 21 май - Догубаязът нощувка 460 км; 22 май - Тебриз (Иран) нощувка 310 км; 23 май - Астара (Иран) нощувка 500 км; 24 май - Урмай (Иран) нощувка 635 км; 25 май - Татван нощувка 400 км; 26 май - Урфа нощувка 410 км; 27 май - Антеп нощувка 155 км; 28 май - пристанище Ташуджу 400 км (фериботен терминал)



Няма коментари:

Д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет финансираха обзавеждането на новата община в Пустец в албанския район Мала Преспа, където живеят и хора с български корени

  Фондация Българска Памет с поредно мащабно дарение за Мала Преспа, Албания След молба от страна на кмета на Община Пустец Пали Колевски и ...