сряда, 29 май 2019 г.

Златолист - там, където се сбъдват желанията

http://legends.abujet.net
Оля Стоянова
Фотографии: Оля Стоянова

Златолист се намира в подножието на Пирин, на две крачки от Мелник. И няма значение по кое време ще дойдете тук, защото гледките винаги са едни и същи – пясъчни пътища и много синьо небе. Разбира се, дъжд пада рядко, снегът изобщо не се задържа, а пясъчните пирамиди са все така жълти и голи през цялата година. Може би само през есента листата на дърветата стават златни, но не разчитайте много на това - зад името на селото не се крие поетична история. Старото име е Долна Сушица – точно и ясно, защото малко по-нагоре от Мелник се намира и Горна Сушица. Но името е сменено със Златолист заради тютюна, който започва да се отглежда по тези места. И така – дотук нямаме никаква поетична история. Но поетичното предстои.
В Златолист от двете страни на пясъчния път ще ви посрещнат редица къщи - стари и тук-там стегнати. Това е Златолист. Някога селото е създадено точно така – като един чифлик, който се е разраснал. Днес Златолист съществува пак така – като една църква, без която селото съвсем ще изчезне.
Църквата „Свети Георги“ се намира в края на пътя. Отвън изглежда нова и спретната. От вътре е различна – полутъмна и празнична, а лицата на светците са поопушени от дима на свещите. Ако искате стенописи, които не приличат на никои други – тук сте на правилното място. Свети Христофор с кучешка глава, черен дявол, който язди кон и стреля с арбалет, грешница с разголени гърди, реалистични фигури на светци и пророци, нарисувани не съвсем по канона. И много цветове. Първото изписване на храма е през 1876 г. Дори днес всяко ъгълче е запълнено със стенописи, но това, което веднага задържа вниманието, е светлината. Църквата „Свети Георги“ е вкопана в земята, но отвътре е огряна от светлина – от лъчите, които се спукат от купола, от запалените свещи и полилея. В нея има от онзи уют, който се усеща в поддържаните селски църкви, за които се грижи някой непрекъснато. Все едно женска ръка е подредила всичко. Има цветя, поставени пред иконостаса, иконите са окичени със зелени клонки, винаги има свещи, които горят.

От много години я няма жената, която се грижи за църквата, но хората казват, че нейното присъствие все още се усеща. Повече от петдесет години село Златолист е поклонническо място - тук прекарва по-голяма част от живота си Преподобна Стойна, а в спомените на местните хора тя е с ранг на светица. Наричат я пророчица, разказват как е помагала на всеки, не деляла хората на добри и лоши, сравняват я с Ванга. Съдбите на двете жени наистина си приличат – Преподобна Стойна е родена в  село Хазнатар, Серско, а когато става на седем години, се разболява от едра шарка и ослепява. Малко по-късно се проявява дарбата й. Според легендата пред нея се явява Свети Георги, който й показва къде да намери скрити в земята икона и кандило. Преподобна Стойна и близките й откриват свещените предмети и построяват параклис на Свети Георги, а момичето се премества да живее там. През 1913 г. семейството й се изселва в България, а по пътя Преподобна Стойна решава, че иска да я оставят в Долна Сушица, където е църквата „Свети Георги“. Така слабичкото русокосо момиче, за което днес се разказват легенди, остава в селото. Първо местните хора се грижат за него, след това то започва да се грижи за всички. Лекувала главоболие на възрастните, давала утеха, грижела се за малките деца, поддържала църквата и успявала да измоли здраве на всички.
Може и сега да се заговорите с хората, които влизат в двора на църквата. Всеки от тях знае по някоя история за Преподобна Стойна. Всеки е чувал от някой друг за чудесата. Всеки може да даде доказателства. А можете и сами да ги потърсите - на втория етаж до църквата е стаичката, където е живяла пророчицата. Казват, че всичко е запазено във вида, в който е оставено преди години - стая, която побира само дървено легло, маса и прозорче. Стая, в която днес се влиза бос. Върху дървеното легло са оставени купища детски играчки. На стените висят портрети на Преподобна Стойна, многобройни икони и стотици снимки, които са пъхнати във всяка пролука между дъските. Снимки на бебета, млади жени, мъже на средна възраст, деца, старци. Хора, за които някой се е опитал да измоли помощ или чудо от Преподобна Стойна.
На масата в стаята седи и отворената книга на молбите и желанията. Пишеш и без да искаш четеш, написаното преди тебе. Но всички молби си приличат - любов, здраве, пак любов, пак здраве - това са желанията на хората. Дори само да хвърлиш поглед между страниците на тази книга, имаш усещането, че надникваш неканен в света на най-съкровеното. А то се оказва едно и също за всички.
Казват, че понякога поклонниците остават да пренощуват в тази стаичка сред стотиците снимки. Други се люлеят за здраве на въжените люлки, окачени на клоните на огромния чинар. На табелка е отбелязано, че дървото е на почти 13 века – клоните му са дебели и приличат на люспесто чудовище. В кората на дървото са забити също стотици бели листчета с желания, сигурно също с молба за здраве и любов. И сигурно тези молби някой ги чува, защото по пясъчните пътища Златолист има непрекъснат трафик. Възрастни жени и деца, които изминават пеша разстоянието от съседното село Катуница до Златолист и автомобили, дори автобуси, които оставят след себе си облаци жълта прах.
Но не се ядосвайте на пясъчния път – просто внимавайте да не затънете в меките пясъци и не питайте защо никой не се е погрижил да има по-нормална настилка. Това, което сега виждате като път, през пролетта е пясъчното корито на реката. Но при този климат, реката тече само за ден-два и после пътят отново става път. Нали помните – Долна Сушица, сега Златолист, където поклонниците търсят и намират надежда.

Няма коментари:

Комисарят на българския павилион Надежда Джакова – сред малкото поканени при Папа Франциск във Венеция

  Комисарят на българския павилион Надежда Джакова – на специална среща с Папа Франциск във Венеция Комисарят на Българския павилион на 60-т...