И в това издание на Покана за пътуване ще изостря апетита ви с новата ни
рубрика „Пътеводител на гастрономическия стопаджия“. Този път ще ви водя в
държавата-джудже Лихтенщайн, където, обаче, имат великански апетит за гурме
ястия.
В столицата Вадуц, в чиито център пасат крави, а
жителите са малко над 5000 жители, се запознах с Хубертус Реал, носител на златен медал от Олимпиадата
за готвачи в Сидни през 1996 година и на една звезда Мишлен. Ако използваме армейски, вместо
гастрономически термини, да имаш една, две или три звезди на „Miсhelin” е
все едно да си генерал, маршал или генералисимус в кулинарията. А тъкмо тези
магьосници диктуват модата, че храната вече не е само за наяждане! Тя е
лекарство, произведение на изкуството, икебана за душата и тялото.
Хубертус Реал подготвя за гостите си седемстепенно меню от
малки, но изключително колоритни
порции. Той използва отгледани в градината му билки, подправя с трюфели
почти всичко и не издава тайната как превръща в пяна... козето сирене.
„Не е задължително диетичната храна да бъде безвкусна. Така тя
просто те кара да ламтиш за още и още. Когато се заситиш първо с очи, а
после и от разнообразието на продуктите в малките порции, не усещаш глад”, каза
специално за Покана за пътуване майстор-готвачът.
Личният комплимент
на г-н Реал към гостите му са чашка с големината на напръстник със студена
краставичена супа, което си е най-банален български таратор. Само че
отлично пасиран и украсен със споменатата пяна от козе сирене. В друго миниатюрно
чашле, колкото шот от 15
грама, има мус от целина с „ангелски коси” от глазиран лук.
Гаспачото – в превод:
испанска студена доматена супа, Хубертус поднася в чаша за мартини с хрупкаво запечени корички
от портокал. Домашно правените равиоли са с ръчно накълцана телешка кайма и
въздушен лимонов сос с компот от манго.
Финото заешко месо майсторът-готвач запича в
чабата-тесто с червено желе. За десерт сервира сорбе от босилек с пресни ягоди.
И цялото това гурме-пиршество в кукленски порции, без да се лишавате дори от прясно изпечените
черни хлебчета с много полезни ядки.
Чували ли сте за Марианските острови? Не? Добре дошли в клуба на 95 на сто
от човечеството. Ако знаете, обаче, че Марианската падина е най-дълбокото място
на земята, имате шанс да се доближите до 5-те процента отличници. Елица
Стоилова, която е в студиото, сякаш на шега подава документите си на конкурса
за аниматор с английски и руски на остров Сайпан и… остава там 17 години. На 11 401 километра от родната София. Е, има ли
по-подходящ човек от Елица да ни разкаже за Марианските острови, част от Микронезия.
Тя представя и любопитния животински свят на остров Сайпан, на 200 км от
най-дълбокото място на земята – кокосов рак, който си къса орехите от палмата и
пада с тях от 3-4 метра височина с идеята да ги счупи и да се докопа до
вкусната сърцевина.
Разказва и за марианската летяща лисица, чиито размах на крилата стига до метър и половина, млекопитаеща е и се храни с плодове.
Елица Стоилова е директор на департамента за туризъм в Българо-китайската камара за индустриално развитие. Това го казвам не само, за да ви се похваля какви хора гостуват в Покана за пътуване, ами го използвам като плавен преход към следващата тема в предаването.
Неотдавна делегация от провинция Ляонин представи в София възможностите за екскурзии в Източен Китай и проучи български забележителности, които да допаднат на тамошните туристи. А като се има предвид, че китайците се придвижват на малки групи по 2 млн. души, това би означавало голяяяямо развитие на отрасъла у нас.
Хоу Манлин, директор в най-голямата корпорация за туризъм в Шънян, столицата на провинция Ляонин, на мига привлече вниманието ми с разказа си за зоопарка за панди. Но интервюто с нея тръгна в по-сериозна посока – за красивите места, уникалния дворец и изключително вкусната местна кухня, основана върху манджурската.
Разказва и за марианската летяща лисица, чиито размах на крилата стига до метър и половина, млекопитаеща е и се храни с плодове.
Елица Стоилова е директор на департамента за туризъм в Българо-китайската камара за индустриално развитие. Това го казвам не само, за да ви се похваля какви хора гостуват в Покана за пътуване, ами го използвам като плавен преход към следващата тема в предаването.
Неотдавна делегация от провинция Ляонин представи в София възможностите за екскурзии в Източен Китай и проучи български забележителности, които да допаднат на тамошните туристи. А като се има предвид, че китайците се придвижват на малки групи по 2 млн. души, това би означавало голяяяямо развитие на отрасъла у нас.
Хоу Манлин, директор в най-голямата корпорация за туризъм в Шънян, столицата на провинция Ляонин, на мига привлече вниманието ми с разказа си за зоопарка за панди. Но интервюто с нея тръгна в по-сериозна посока – за красивите места, уникалния дворец и изключително вкусната местна кухня, основана върху манджурската.
Според китайските мащаби провинция Ляонин, чиято представителка Хоу Манлин
е моя събеседничка днес, е малка – само 40 млн. души. А столицата Шънян наброява
едва 7 млн. жители. Но при тях зимата рисува приказни картини от скреж по
клоните.
В Покана за
пътуване стигнахме толкова далеч, че ако искаме да се надскочим, следващите ни
гости ще трябва да се връщат от Луната.
Няма коментари:
Публикуване на коментар