вторник, 9 октомври 2018 г.


Амстердам за напреднали: Узаконяването на търговията с плът докара стари труженички в Квартала с червените фенери
Защо девизът на холандците би трябвало да бъде „Затварям си очите“

Благодарности към Николай Младжов и Z&M Private Co

Както приляга на любители на пътешествията, сигурно доста от вас са ходили в Амстердам. Но се надявам да ви изненадам с разказа си. Ако все още не сте посетили холандския град, който се слави с по-фриволни нрави, силно ви препоръчвам фрийдам турс – зад съкращението се крие безплатна обиколка на центъра. Стига да сте готови да ходите два часа и половина пеш.  Подобни обиколки в София тръгват от Съдебната палата. В Амстердам сборната точка е старата църква или казано на холандски Оуде керк, в сърцето на квартала с червените фенери. Добре е да регистрирате присъствието си онлайн, за да сте сигурни, че ще се включите в желания от вас час. Паролата е „Жълтият чадър“ – студентите, които обикновено развеждат туристи се познават по този аксесоар.
Докато чакам Джой да преброи групата, която по национален състав напомня Обединените нации, обикалям старата църква. Уж широко скроените ми възгледи са пред колапс – в двора на храма има кафене, чиито маси са разположени сред свободно растящи стръкове марихуана. Уличките, опасващи храма изобилстват от витрини, на които се предлага полуоблечена плът. Между тях – детска градина.
Чак след като Джой започна да разказва историята на Амстердам осъзнах защо това тук се смята за… ако не нормално, то поне приемливо. А в главата ми като дяволче от кутия ще изскача фразата „Затварят си очите“, винаги щом стане дума за този град от тук нататък.
Оказва се, че през средните векове на река Амстел е имало две селища – едното, около Старата църква, която по онова време е носела името на Свети Николай. В него живеели праведни католици, скромни девойки, почтени търговци и свещеници, които много внимавали да не преминат моста към другия град. Друг във всякакъв смисъл. Той бил по-близо до морето и там от корабите се изсипвали жадни за забавления моряци след дългите и тягостни месеци далеч от сушата. Още повече, че по онова време около 70 на сто от морските труженици не се завръщали от плаване. Пиянството и похотта свършвали едновременно с парите, а страхът от Бога оставал. Затова преди да тръгнат отново на път, моряците си купували индулгенции от свещениците оттатък моста  - признавали греховете си и искали опрощение, та ако загинат в морето, да умрат като праведници. Както вече споменах, обаче, те пропилявали заплатите си за алкохол и жени, а божиите служители отказвали да издават пропуски за рая без пари. Тук за първи път се появява изразът „Затварят си очите“. Свещениците го правели в аванс. Моряците първо си плащали за заветния документ, а после отивали да трупат греховете, за които са се покаяли.  
От 2002 година проституцията в Амстердам е узаконена и на това се дължи… твърде целулитната и попрехвърлила „трудовата“ си възраст плът зад витрините в квартала на червените фенери. В ранния следобед иззад пердетата надничат стегнати в мрежести бодита лелки, предимно от бившите нидерландски колонии, които отегчено говорят по скайпа с близките си, чатят или придремват с отворени очи. Къде изчезнаха свежите украинки във фертилна възраст?! Според приетият закон за легалната проституция, труженичките трябва да са над 21 (ама тук са го прекалили с предлога „над“), да имат паспорти от Европейския съюз и да се осигуряват на пълен работен ден. Срещу което придобиват всички облаги на класически чиновник. Освен това, освобождавайки се от сводниците, заработката им се оказва твърде привлекателна ,за да искат да напуснат „службата“. 10 часов работен ден с между 8 и 10 клиенти, на които отделят по десетина-петнадесет минути. А всеки оставя най-малко 50 евро. А понеже законодателството ги пази, я се опитайте да уволните поради „старост“ някоя. Ще вдигне врява до Бога и дори ще ви съди за възрастова дискриминация. 

Мантрата „Затварят си очите“ с пълна сила важи за т.нар. кофишопове. Да не се бъркат с кафенетата, където наистина можете да пийнете живителната напитка. В гореспоменатите заведения се предлага канабис във всичките му проявления, понеже в Холандия и меката дрога е узаконена.  Екскурзоводката Джой твърди, че откакто е така нидерландците са слезли от непрестижното първо, на 12 място по употреба на наркотици в Европа. Начело били италианците, следвани от испанците. Според Джой майката на най-добрата й приятелка я почерпила с първия й джойнт, та ако започне да повръща или да прави глупости, поне да е в домашна и добронамерена атмосфера.
Но защо „Затварят си очите“ важи при търговията с леки опиати, щом тя е разрешена? Ами понеже можете да имате пет стръка у дома или пет грама в джоба за лична употреба. Кой, обаче, снабдява кофишоповете и откъде, остава в графа „Затварят си очите“. А в квартала с червените фенери ароматът на марихуана се стеле във въздуха, плътен като вълнен шал. Не само в местата за пушене, ами  дори в семейните бакалнички се продава бира с дрога, весели кексчета, близалки… Да не говорим за семена, разсад и упътвания как да си отгледате у дома.
Както стана ясно преди малко, холандците са нация практична, търговски настроена, на чиито герб би трябвало да пише „Затварят си очите“. По същия начин обтекаемо приемали собствената си конституция през 17-и век, когато са били република.  Според основния закон, официалната религия била протестантството, но с малки букви към алинеята добавили, че всеки у дома може да изповядва каквото си иска. И тъй като католиците били доста сплотена и голяма общност, някои от по-състоятелните направили църкви в къщите си. Джой ни показа храм, разположен на втория и третия етаж в типичен дом на богат търговец, в който на неделна меса се събирали над 200 богомолци. Между другото, църквата функционира и до днес. На оплакванията от протестанти, че там се нарушава конституцията, полицаите по стар холандски обичай си затваряла очите с думите, че в неделя не работят. А когато отивали в понеделник, виждали просто празен храм.  Причината? Имотните католици плащали по-големи данъци…

Кокетните, но тесни фасади на старите амстердамски къщи около каналите, които днес вървят по 10 000 евро квадратния метър, не са приумица на архитектите. Просто навремето данък сгради се е плащал според ширината на фасадата. Затова някои постройки са дълги по 20 метра в дълбочина, но отпред са тесни като спагети. А властите си… затваряли очите. Друга типично холандска привичка е складовете на търговците да са… на таваните в собствените им къщи. Така хем стоката им е под ръка, хем при наводнение е по-практично да  ти се наводни холът, отколкото да  пострада търговията. Затова от покрива на всяка стара сграда стърчи макара, която върши чудесна работа и в наши дни при пренасяне на мебели. Я се опитайте да вкарате пиано по тесните и извити стълби на типичен холандски дом.
Единственото, пред което старите амстердамци не са си затваряли очите, това е частната собственост. Всеки може да види нейния апотеоз, щом излезе от гарата. Точно срещу нея стърчи луксозен хотел в стил сецесион. Навремето собствениците му изкупили къщите наоколо, за да построят страноприемница на кьоше, но един притежател на сграда им се опънал. И се наложило да издигнат хотела, заобикаляйки от всички страни инатливата постройка, която и до днес стои като кръпка на пищната фасада. В Амстердам мантрата „Затварям си очите“ наднича от всяка история, но останалите ви оставям да научите сами, от първо лице.

Няма коментари:

Yoana води любовна Fiesta от 20-метрова кула

Течението отнася лодката на певицата, спасителен екип я връща на брега на язовир Огняново Двудневна романтика по  суша и вода, и...