вторник, 9 октомври 2018 г.


Д-р Ана Пейкова от клиника Дерма ЕЛИТ:Големите джуки вече не са на мода

Не е естетично да сте „ходеща уста“- красотата е в пропорциите
                           Д-р Ана Пейкова
Тази година на световния конгрес по естетична медицина в Монако за пореден път отрекоха големите  неестествени джуки. Тенденцията е да се придържаме към естествените форми и да спазваме правилните пропорции на лицето.
Оформянето на устни може да се раздели на два варианта. Първо, млади момичета, които имат тънки устни и искат да им променят формата като цяло. Моят съвет е когато човек е  прекалено млад, между 20 и 25 години, да прибягва към по-дискретни корекции. Драстичното увеличаване на размера и обема на устните при млади хора води до сателитни бръчки в крайчетата на устата от прекомерното изпълване и повдигане на горната устна.  Вторият контингент са млади момичета с плътни устни, които искат да станат още по-пухкави.
В този случай лекарят трябва да се съобрази с усмивката и с подредбата на зъбите, защото когато устните са прекалено губим красивата си усмивка ако ги попълним прекалено много
 В случай, че се вижда част от горния венец, тогава е препоръчително да се подпълни горната устна, за да добием красива усмивка, защото когато се усмихнем няма да се вижда венеца.
Друга група от хора, които прибягват до попълване на устни това са зрели жени, при които има стапяне на костта, отпускане на мускула на устната, изчерпване на хиалуроновата киселина. В този случай попълването е препоръчително, за да се добие естествена хидратирана устна. Контур се прави пак по няколко причини. При зрелите жени, когато имаме изразен баркод (бръчки) над горната устна. Тогава е препоръчително да се очертае контурът и да се попълни горната устна, което е добре да се съчетае  и с апаратни технологии, за да се добие по-естествен ефект.
Може да се направи и само контур, но това зависи от формата на устните. При някои стои много добре, подчертава ги и те изглеждат само малко по-пухкави. Но има и такива, при които има загуба на контур и тогава е добре да се структурира. Най-добрият материал за тази цел са хиалуроновата киселина и хиалуроновите филъри.  Те са напълно безвредни, безопасни и ако се спазват препоръките на лекаря и той има достатъчно опит, ефектът е много добър и траен.
Има много случаи, при които пациентките искат по-плътни устни, защото на приятелката им стои добре. Или дори носят снимки на известна актриса и искат точно такива устни.  Въпреки личната преценка за красота има златни правила за пропорциите на лицето. Горната устна би трябвало да е една трета от долната. Но много млади момичета наблягат предимно на горната устна, защото не се виждат в профил и се получават т.нар. „патешки устни“, които не са естетични и пропорционални.
Трябва да се има предпид, че устната не е изолирана сама по себе си част от лицето. Тя е част от общата картина и а като професианалист тледам общите пропорции на лицето и дори на тялото, защото човек не може да се превърне в пходеща уста много е важен общият контур, контурт на лицето ,когато формата на прическата изобщо направата на устни е много професионално начинание и невинаги мнението на лекаря съвпада с мнението на пациента
Лекарят трябва да е малко художник, естет, скулптор. За мен най-трудните зони са устните и околоочния контур, те крият много рискове и неправилната направа може да донесе неестетична визия ако са обработени по неподходящ начин
Едно е да се сложи ботокс, чиито ефект изчезва напълно, друго е да се оформи устна, върху която след време може да има остатъчни явления, въпреки разграждането на хиалуронова киселина. Моят съвет е да не се търсят евтини продукти и да не се поставят неразрешени субстанции. Това е много кръвоснабдена зона. Ако се получи запушване или алергични реакция последствията  могат да са трайни и необратими.
Когато пациентът отива да си прави устни е необходимо да проведе консултация с лекар. При поставяне на филър да се отиде при специалист дерматолог или пластичен хирург с опит, който да е наясно с процедурата и с продуктите. Трябва да се има предвид, че не можем да избягаме съвсем от природата си. Има пациенти, които искат тотална промяна. А това невинаги е възможно и естетично.
Има ниски цени на пазара, при които продуктите не са качествени и с дълготраен ефект. Разграждането на материала също е важно. Трябва да се подбере такъв без остатъчни явления. Разбира се, има препарати, които разграждат хиалуроновата киселина, но те имат странични ефекти. Така че всички манипулации трябва да се извършат от лекар- професионалист.

Няма коментари:

50 писателски адреси в една книга! Пътеводител из Стара София с Виктор Топалов

  Виктор Топалов води читателите по писателски адреси Виктор Топалов, за когото разказите за Стара София са кауза ще представи новата си кни...