сряда, 6 юни 2018 г.


Пий вода.  Ако организмът ти е сух, умът ти започва да боксува

Съветва Кетрин Брилиантс-Тървил, собственик  на Nurture wellness village на Филипините 

Благодарности към Qatar Airways






Курортното еко селище Nurture wellness village в Тагайтай близо до Манила е изборът на пътешествениците за 2015 година в Trip advisor.  Престоят там минава под мотото „По-здрави, по-щастливи, по-добре”.  Разположено в тропическа гора,  от двата бряга на ромонящ поток,мястото просто излъчва и внушава тотален покой.  Къщичките са заобиколени от искрящо зелена растителност и пъстри до полуда цветя. Изградени изцяло от естествени материали, създадени на ръка в близката околност, бунгалата предлагат автентичен филипински дух. Любителите на екстремните преживявания, могат да отседнат и в палатка, но…   с личен иконом и специално място за барбекю отпред.


-         -  Как решихте да създадете този рай на спокойствието?
-         -  Случайно. Историята наистина е интересна. Аз преминавах през един от най-трудните периоди в моя живот. Бях в Манила и имах нужда от място, където да се възстановя, да открия себе си, да събера парчетата от душата си.  Тук в Тагайтай климатът е много по-прохладен, отколкото в столицата на Филипините.  Видя ми се подходящо място за почивка, където мога да получа няколко оздравителни и възраждащи масажа, да бъда близо до природата. Изобщо, подходящо място за жена току-що минала през тежък развод.  Така се роди концепцията за Nurture -  възпитаване, отглеждане на английски. Когато хората са с болна душа, преживяват тежки времена те имат нужда да преминат по спасителен мост към баланса. Те се боят и място като това им помага да открият отново равновесието в себе си и уверено да преминат моста. Първоначално имахме само една къща и от селото идваше лицензиран терапевт за масаж. Постепенно уелнес селището започна да се развива. Наехме шеф-готвач, който да направи меню с лечебни храни за душата и тялото.
-          Вие сте най-добрата реклама на уменията на служителите ви, защото наближавате 60, а изглеждате  най-много на 40.
-          - Много ви благодаря. Ще навърша 60 след два месеца.
-          О, моля ви, споделете  тайната си!
-           - В Nurture няма рецепта или модел, а има спектър от избори, които всеки човек може да направи за себе си. Ако избере анти-ейдж програмата, гостът трябва да знае, че холистичният подход е по-добър от всякакви инжекции.  Просто трябва да избереш да контролираш стреса си, да бъдеш позитивен,  да се храниш здравословно с пресни плодове и зеленчуци (а при нас това става с продукти от собствената ни ферма), умът и тялото ти да са в хармония. Хидратацията  е задължителна, но пиенето на вода не е достатъчно. Трябва да се пият оздравяващи тялото комбинации от фрешове.   Организмът има нужда от кислород и движение – дали това ще бъде йога, тай чи или обикновена разходка е по избор на госта. Ние ги окуражаваме да ходят пеш до фермата, където отглеждаме  подправките, плодовете и зеленчуците.  При нас се търси комбинацията от спокойствието в ума, тялото и околната среда. Всичко това се комбинира с масаж, акупунктура и задължително здрав сън. Когато си под напрежение, заобиколен от  много хора и далеч от природата, се заспива трудно. А това се отразява на психиката.

- - Ключовата дума е „баланс”. Но как да го постигнем?
-          - Баланс - абсолютно! Съвременният живот е твърде забързан, увличаме се от ритъма му. Ключът е в умението да спрем, за да възвърнем баланса си.   Ще ви дам пример със сина си, който сутринта закъсняваше за работа, а аз го поканих да изяде една ябълка. Той започна да ми обяснява колко е зает и колко важни неща има да свърши през деня.  Аз му казах „Ако не хапнеш,  няма да се чувстваш добре и това ще ти попречи да си във форма и да изпълниш задачите си. Пий вода.  Ако организмът ти е сух, умът ти започва да боксува.  Балансът не е само да бъдеш спокоен, ами да решаваш проблемите си и това да те прави щастлив”.



-          Имате ли специални програми за burn-out („изпушили” от напрежението) хора?
-          - О, да! Различни програми. Цялостната ни философия е човек да дойде тук, да си почине и да намери себе си. Да бъде далеч от дома си, но да намери домашен уют. Да се свържеш с природата, да откриеш ценните за теб неща. Това става дори и с лечебния филипински масаж, който е целебен не само за тялото, ами и за душата.
-          Ами ако човек не е съгласен с някои точки от програмата ви, ако е дошъл само, за да угоди на член от семейството си. Как го убеждавате да се включи?
-          - Ние вярваме, че всеки човек има право на мнение и желание и няма да го караме насила да се присъедини към нас. Но философията ни е, че всеки може да открие своя начин, своя път за подобрение. Не всеки е съгласен да спазва програмата цял ден. Но ние разполагаме с различни идеи и активности, които да го убедят неусетно.  Едно включване в групата за тай чи, една разходка до фермата, където ще види как всяка билка, всеки плод или зеленчук, поднесен на масата, расте. Но и ще научи за какви болести помагат и кои вътрешни органи оздравяват. Правим демонстрации какви комбинации от плодове и зеленчуци в смутитата и фрешовете кои заболявания предотвратяват. 
-          Ако гостът не повярва в нашите послания, той може да потърси отговори за себе си в съзерцанието на природата, потапянето в нея, пълния покой. Има хора, които са убедени, че полезната храна е безвкусна ,но когато опита нашите гозби  често пъти питат „И това е здравословно?!”.  Да! Добрата храна е добра на вкус! Нашият шеф-готвач може да приготви всяка ястие така ,че да бъде едновременно вкусно и здравословно.  Комбинацията от всички изброени фактори, е ключът на щастливият живот.



-          Звучи лесно… Вашият съпруг е химик?
-          Да, той е доктор по органична химия.  Той приготовлява масажните масла за нашите терапии. Всички те са напълно натурални, чисти и екологични.  Съпругът ми подготвя комбинациите за пълен релакс, за обезболяване, има и такива, които подпомагат романтичните усещания. 


-          С какво ще приканите българите  да посетят Филипините?
-          - Филипините са много красива и екзотична страна.  Всички говорим английски и знаем как да ви накараме да се почувствате наистина добре. Заповядайте в Nurture wellness village.
-           




Няма коментари:

50 писателски адреси в една книга! Пътеводител из Стара София с Виктор Топалов

  Виктор Топалов води читателите по писателски адреси Виктор Топалов, за когото разказите за Стара София са кауза ще представи новата си кни...