събота, 6 януари 2018 г.

В „Покана за пътуване”: потайностите на Атон и какво е да извървиш 800-те км от Пътя на Камино - от първо лице





Оцеляхме, слушатели на „Покана за пътуване”! След като пазарувахме, сякаш идва свършекът на света. След като прекалихме с ядене и пиене все едно ще ни заключат в дебелариум. След предозирането с честитки, сурвачки и прегръдки. Хранително-вкусовата вакханалия плавно преля във върволица от имени дни. Днес да са живи Ивановците. Честито! Празниците нямат свършване, но и желанието за пътешествия никога не секва!
В първото издание на „Покана за пътуване” надникваме зад дувара на духовното.  Фоторепортерът Цветан Томчев, носител на наградата за журналистика „Черноризец Храбър”, ни води към едно свято място, където гостът не може да остане повече от четири дни и е забранено за дами. Дори женски животни не се допускат. Сигурно вече сте се досетили, че става дума за Атон, но се чудите защо. Според преданието Света Богородица заедно със Свети Йоан тръгнали на път за Йопа в Кипър, за да видят Свети Лазар. Изведнъж извила буря, лодката им започнала да се люлее и се разбила близо до днешния манастир Ивирон, на все още езическия по онова време Атон.
На брега Божията майка щом се свестила, изпаднала във въодушевление от дивната красота на планината, благословила я и замолила Сина си да превърне това място в нейна градина.
Изведнъж чула глас: "Нека това място да бъде твое наследство, рай и небе и избавление за онези, които търсят спасение".
От тогава планината е посветена на Света Богородица и не се позволява присъствието на други жени освен  Божията майка.
От векове българите ходят на поклонение в Света гора като на по-близък хаджилък.









 Според Цветан Томчев българският манастир на Атон е един от най-красивите – нашите предци очевидно не са жалели пари за вярата. Обаче!  Ако сте дама и споделеното от фотожурналиста е запалило авантюристичната жарава в сърцето ви, не пробвайте да се промъкнете на Атон, предрешени като мъж. През 1045 година, по време на управлението на византийския император Константин IX Мономах, е приет устава, който официално забранява на жените и даже на домашни животни от женски пол да пребивават на територията на Света гора. Все пак трябва да признаем, че по време на турското робство бежанки са намирали убежище там. Указ на президента на Гърция от 1953 година предвижда от 2 до 12 месеца затвор за безразсъдни нарушителки. Запазването на забраната е едно от условията на Гърция при влизането й в Евросъюза. Периодично различни органи на ЕС опитват да оспорят тази точка, но удрят на камък. Формално Атон е частно владение - цялата територия на полуострова е разделена на двадесет части между разположените тук манастири.

Каква е връзката между Иван Вазов, Атанас Далчев и Кишкерьош? (Това последното не е изпитание за слуха ви или тест за правоговор, а унгарски град). В рубриката на Теодор Борисов и Светослав Марков „50 места от българската история отвъд България” става дума тъкмо да унгарското градче, родно място на Шандор Петьофи, в което паметниците на двамата български поети го почитат като негови преводачи.


Какво може да накара един млад човек да си зареже рахатлъка, за да извърви пеш и сам близо 800-те километра към Сантяго де Компостела. При това без да е ревностен католик и дори не е задълбочено религиозен? Можете да задавате този въпрос на Тихомир Иванов само ако не сте прочели книгата му „Камино:  Пътят на завръщането”. Редакторката нарича творбата му „оголен нерв на една страстно жадувана духовна трансформация”. Ники Кънчев цитира режисьора на „Покаяние” Тенгиз Абуладзе „За какво ни е този или онзи Път, ако не води към Храма?“. Къде го отведе Пътят на Камино, колко време му отне да го измине, отговорът – от Тихомир Иванов. Лично.
Все пак, ако решите да търсите смисъла или да изпитате себе си, не ползвайте  книгата на Тихомир Иванов „Камино:  Пътят на завръщането” като пътеводител. След близо 800 километра пеш може да напишете своя.
А ако приключенията в Покана за пътуване не са ви достатъчни, на страницата ни във Фейсбук  има хем още пътешествия, хем награди - https://www.facebook.com/pokanazapatuvane/?ref=bookmarks

Няма коментари:

Визуалният артист и дизайнер Невелин Иванов-Нево с номинация за Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2024

  Визуалният артист и дизайнер Невелин Иванов-Нево с номинация за Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2024 Творецът влага собст...