сряда, 19 октомври 2016 г.

Само за 109 евро - приключение с продължение

Билетът София-Истанбул е едно добро начало за пътешествие до любимо място в Турция




Само 109 евро и едночасов полет с Турските авиолинии ви делят от приключението с продължение, което може да започне в Истанбул.

Не че там е лошо - опасно вкусна храна, приветливи хора, които с локумен глас казват "Комшу" и безброй възможности за почивка и разходка.

Еда от тях е Цистерната на Базиликата или Йеребатан сарнъджъ. Потъналият палат, както наричат гигантския подземен кладенец  е съхранявал резерв от питейна вода в случай на засушаване или обсада на древния Константинопол.  По акведукти ценната течност била доставяна от извори в Белградската гора, намираща се на 19 км.  Заради несметното количество вода Константинопол е бил толкова трудно превземаем.

Великолепното творение на император Юстиниан Първи, построено през шести век е съхранено почти непокътнато. Водохранилището е 140 м дълго, 70 м широко, има 336 колони, подредени в 12 редици по 28, с височина 8 м. Тази математическа хармония вероятно поражда изключителната акустика и затова в наши дни често се правят симфонични, хорови и дори джаз концерти под земята. Много от колоните са „чопнати” от древноримски постройки, затова някои от тях с капители в дорийски, а други в  коринтски стил.

Тук е запазен и единственият оригинал, оцелял до момента, на Горгоната Медуза. Едната й глава е положена настрани, а другата - странично. Поверието разказва, че глави на Медузата са вграждани в сгради  за защита. А понеже, според древногръцката митология, който погледне Горгоната в очите се превръща в камък, затова никога не се поставят в нормално изправено положение.

Макар и под земята, въздухът в Цитаделата е изключително свеж и чист. Майстори са били древните строители!  В Йеребатан сарнъджъ има и кладенец на желанията, в който според поверието ако хвърлиш монета и си пожелаеш нещо, то непременно ще се сбъдне.

Разписваме се с по една лира, прочитаме, че цистерните побират 100 000 м3 вода и са разположени на площ от почти 10 хиляди кв.м. и хващаме такси за летище „Ататюрк”, че рискът да изтървем полета за Кападокия е съвсем реален.


Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...