понеделник, 5 септември 2016 г.

С една инжекция външните разширени вени изчезват

Твърди д-р Димитър Димитров, който има 1 години опит в израелска болница


Вече седем години израелският съдов специалист д-р Яир Галили прилага ефикасния и щадящ метод за лечение на разширени вени - склеротерапия под ултразвуков контрол. С него той е излекувал над 35 000 пациенти в Израел, САЩ, Хърватска и България.
Идеята, че една инжекция да може да реши проблема с болезнените и откровено грозни разширени вени, звучи направо утопично.  Но само за 2-3 минути д-р Галили успява да определи коя точно е болната вена, да локализира мястото на увреждането и да инжектира за секунди склерозиращото вещество.
Д-р Галили е шеф на Клиниката по съдова хирургия в института “Мор” в Тел Авив. Завършил е медицина и съдова хирургия в Израел, а
“Склеротерапия под ултразвуков контрол” усвоява по време на двегодишна специализация в САЩ и вече над 9 години практикува успешно метода, включително и у нас.  Гой, обаче, идва в България веднъж на няколко месеца€ Негова дясна ръка и пръв помощник у нас е д-р Димитър Димитров, който повече от 12 години е работил във водеща израелска болница.
Разговаряме с него за бича „разширени вени” и възможността да се избавим от него.

-   Как се образуват външните разширени вени?
-   Вените на краката имат специално устройство – на всеки 1-2 сантиметра са разположени еднопосочни клапани.  Целта им е кръвта да се движи само в една посока от периферията към сърцето, без да може да се връща обратно. При това се преодолява силата на гравитацията и факта ,че ние ходим, а не пълзим. Т.е. кръвта трябва да се качва във височина нагоре. Когато поради една или друга приличан клапаните се увреждат. Тогава кръвта започва да се връща обратно, пак поради силата на земното притегляне. За съжаление, един от най-честите предразполагащи фактори е генетичен дефект. Оказва се, че най-често има грешка в гена, който е отговорен за съединителната тъкан, изграждаща стената на вената.  Той се предава по наследство и много често пациентът, който страда от варикозно разширени вени има във фамилията си болни от същото – майка, дядо, прадядо... За жалост, все още не сме се научили да лекуваме генетичните дефекти. Може би това ще стане възможно в близките десетилетия, но на този етап при генетичните дефекти думата „терапия” е синоним на „утопия”.
На този етап диагностицираме, надявам се да дойде време, да лекуваме гените.
-    Но сигурно има и предизвикващи фактори?
-    Да. И са различни. При жените най-често тава са бременност и раждане, тъй като се увеличава налягането  в малкия таз заради растящата матка. Притискат се вените в малкия таз, има застой на кръвта и поради факта, че стената на вените е слаба, те се разширяват, дефектират клапаните и започва този процес. Други фактори са постоянно стоене на крака, вдигане на тежести, тежък физически труд... След като започва да се връща кръвта обратно, се срещат два потока във вената.  Това е вена, която е разположена под кожата. Тя няма протекцията на мускулите на костите, както е при вътрешните вени. И с течение на н„времето започва да се разширява. Кръвта в нея се застоява и започват да се разширяват и капилярчетата, които са свързани с този участък на вената и така се започва с т.нар. възли.
-       Има ли значение за склеротерапията в кой стадий е заболяването?  
-       Всички стадии могат да се лекуват със склеротерапията под ултразвуков контрол. За съжаление, това което все още се смята за златен стандарт в България е т.нар. „скрипинг” или оперативно лечение. Това е е медицината на 18, 19 и 20 век, но не и на 21-и.  Скрипингът е операция, която за тези 300 години, през които съществува, не се е изменила.  Проблемът е, че около 80 на сто от пациентите, преминали този метод на лечение, до петата година след операцията има рецидив. Между 15-ата и 20-ата -  почти 100 процента получават рецидив. Медицината на 21 век е на високите технологии. Както във всекидневието не можем без тях, така и започнаха да навлизат и в лечението. 
-       Но аз съм, чела, че склеротерапия се прави от близо 70 годиниц
-       Да, склеротерапията не е нов метод. Ако операцията е на около 300 години, склеротерапия „на сляпо” се прави от около 70 години.  Медицината на 21 век е склеротерапията под ултразвуков контрол.  Това е златният стандарт за лечение на варикозно разширените вени в САЩ.  Методиката е американска. Неотдавна излезе голямо изследване на 100 хиляди пациенти, което показва, че това е най-безопасният и ефективен метод на лечение на варикозно разширените вени в момента.
-       При нея се използват ултразвукови доплери при диагностика при дефектите на клапаните.
-       Защо тогава методът не е широко разпространен и дори е отричан?
-       За прилагането му са необходими много опит, много знания и много спосблности. Ултразвуковият доплер  на английски се нарича „Изследване, което зависи от онзи, който го прави”.  С други думи – едно е да гледаш, а друго – да виждаш. Доплерът в опитни ръце и очи дава възможност да се види къде са тези дефектирали клапани. Защото не е задължително дефектният клапан да е близо до видимата част на варикозната вена. Той може да бъде на 3 или на 30 сантиметра по-нагоре. Понякога дефектни са клапаните на паралелните вени, но те не са видими за невъоръжено око. Има връзка между дълбоката и повърхностната венозна мрежа чрез т.нар. „перфорантни вени”. Те също имат клапани ,които могат да дефектират. Те с невъоръжено око няма как да се видят. Това е причината за големия процент рецидиви при оперативното лечения и при склеротерапията „на сляпо” – там се маха онова, което се вижда, а след като проблемът не е решен...
-       В това ли е „тайната” на майсторлъка на д-р Галили?
-       Д-р Галили със ултразвуковия доплер намира проблемните участъци от една страна и той е единственият, поне на територията на тази част от Европа, който ползва ултразвукът не само за диагностика, а и за контрол на въвеждането на лекарството във вената.
-       Каква е целта на този контрол?
-        Целта на този контрол е лекарството да се въведе точно там, където трябва, а не на друго място. А и при контрол на разпространението на лекарството във вената повишава ефективността, а страничните ефекти са сведени до минимум. Което е и целта на съвременната медицина – тя се стреми да бъде мини инвазивна, с мимимум страдания, с максимално бързо връщане на пациентите към нормалния начин на живот. Има хуманен, социален и икономически ефект – колкото по-малко лежиш върху системата на социалните институти, толкова по-добре за държавата.
-       Звучи прекалено хубаво, за да е истина.
-       Идеален метод няма. Сама шарлатаните предлагат идеални методи. Склеротерапията си има свои особености и ограничения. Едно от тях е,  че ние работим с лекарства, а те имат дози. Т.е. д-р Галили не може да си позволи да боде в един ден безкрайно число пъти, за да затвори всичко, което е увредено. Това означава, че не е задължително на първото посещение да се реши проблемът дори само на единия крак, тъй като има ограничение в дозата. Както не е желателно да се изпие една цяла опаковка аналгин, защото има странични ефекти.  Второто нещо е, че организмите на пациентите нас не ни обичат. Човешкото тяло е устроено така, че то не обича външно въздействие. И в момента, когато ние му направим нещо, то започва да се стреми да си върне състоянието, което е било преди нашата манипулация. Т.е.  започва да се бори с това, което сме му направили. Да щастие, методът е високоефективен – над 95%, което от медицинска гледна точка е изключително. Същевременно е и безопасен.
-       Обикновено, организмът не побеждава, но за съжаление има случаи, в които резултатът е 1:0 в полза на тялото и макар и частично в близките няколко месеца може да отвори това, което ние сме затворили.
-       Казвам го не за да разказвам страшилки, а защото това са причините, поради които когато пациентът дойде следващия път на контролен преглед, понеже подлежи на периодични прегледи, понякога се налага втора и много рядко трета манипулация.
-       Покрива ли се терапията от здравната каса?

-       Не. Същото е и в САЩ – там се смята за козметична манипулация, макар проблемът да е чисто медицински. Много често наши пациенти са българи от Америка. Хората проучват по интернет, виждат, че цените в Щатите са в пъти по-високи и идват хем да си видят роднините, хем да си оправят вените.  

Няма коментари:

Белгийският виртуоз Даниел Верстапен ще свири с български звезди

Белгийският виртуоз Даниел Верстапен покани за концерта си Нина Николина, Любо Киров, Калин Вельов Световноизвестният белгийски пианист и ек...