неделя, 15 май 2016 г.

Синди Крофърд иска от Ричард Гиър по 2 млн. долара за всяка година с него, Клаудия Шифър играе годеница на гея Дейвид Копърфийлд срещу 4 млн., а Наоми Кембъл взима по 100 000 на нощ

Супермоделите от 90-те се връщат триумфално на подиума

Манекенките с чар на полски мишки тип "Кейт Мос" не успяват да продават и модните къщи призовават ветеранките



Точно прези 30 години, през май 1986-а, на поредната Седмица на модата в Ню Йорк Синди Крофърд предизвика такъв фурор, че на мига я провъзгласиха за "първи супермодел на световния подиум".

След първата се появи втора, трета... В началото на 90-те години на ХХ век списанията се оказаха пълни с двадесетина красавици с ужасни характери, но в замяна на това с бедра от сливиците. Дори и днес представителки на онова поколение  като Синди Крофърд, Линда Еванджелиста, Наоми Кембъл продължават да блестят по подиумите.

От демонстраторка до модел

Появата на думата "модел", заменило термините "модистка" или "манекенка" дължим на дъщерята на прочутия руски писател Александър Куприн - Ксения. През 20-те години на ХХ век тя покорява Западна Европа в качеството си на демонстраторка на дрехи в модната къща на Пол Поаре. За безупречния си външен вид и изискани маниери, парижани започват да я наричат "модел". В интерес на истината, с края на 70-те години и залязването на Туиги, популярността на манекенките се свежда до нула. Моделиерите започват да предпочитат да работят със "закачалки".  Така наричали момичетата почти лишени от вторични полови белези, чиито единствени достойнства са параметрите - ръст от 175 см нагоре, тегло не повече от 50 кг, крака не по-къси от 110 см. По онова време се е смятало, че колкото по-грозновати са манекенките, толкова по-комфортно се чувстват клиентките.

Тази дяволска бенка

За щастие, през втората половина на 80-те години благосъстоянието на Запада стремително расте.  Хората са готови да платят луди пари, за да са облечени по последна мода. На моделиерите се наложило да се откажат от така удобните им "закачалки" в полза на красиви момичета, възбуждащи мъжкото въображение от страниците на списанията и телевизионните реклами.  Тъкмо за господата, като главни осигурители на семейния бюджет и спонроси на женските капризи, била създадена и висшата мода със запомнящи се от пръв поглед красавици.

Пътят към славата на секс-богиня, всяка от тях изминава различно. Синди Крофърд съдбата измъква от университета, където американката е пълна отличничка. Тя се готвела да работи като нефтохимически технолог на сонда в Аляска. Германката Клаудия Шифър скаут на модна агенция забелязва в нощен клуб, канадката Линда Еванджелиста е харесана на конкурс по танци, на Хелена Кристенсен хвърлят око на рок-концерт.

С "разработката" на суперкрасавиците се заема мосна агенция "Елит". Без интернет, с помощта само на пресата, телевизията и певеца Джордж Майкъл, заснел шест супермодела в легендарния си клип Freedom, от "Елит" бързо успяват да превърнат подопечните си момичета в богини на красотата.

Макар че нито една от тях не е съвършена. Освен интелекта Синди Крофърд има и бенка над устната, която от древни времена при повечето народи се смята за дяволски знак. Само че от "Елит" не карат американката да си изгори бенката, ами я превръщат в нейна запазена марка. И попадат в десятката! Така започва "Златният век на супермоделите", който продължава почти до началото на следващия век и превръща героините си в невероятно богати бизнес дами.

Алчност и мъже

Колкото повече им плащат, толкова повече искат. Линда Еванджелиста нашумя не само с фотосесиите и дефилетата си, а с фразата "Не ставам от леглото за по-малко от 10 000 долара". Милионните хонорари вече са недостатъчни, богините започват да дават телата си "под аренда" на разни знаменитости.  Първа по този път тръгва Синди Крофърд. Омъжвайки се за холивудската звезда Ричард Гиър, тя го заставя да й плаща то 2 млн. долара годишно за тази чест.

Клаудия Шифър стига дори по-далеч. Тя сключва договор с откровения гей, фокусника Дейвид Копърфийлд, за да изпълнява ролята на негова годеница срещу 4 млн. долара. А Наоми Кембъл дори не си прави труда да зацикля само с един "спонсор", определяйки си тарифа от 100 000 долара за една нощ с нея.

С времето повечето супермодели осъзнават, че колкото и пари да заработят, по-важно нещо от семейството и майчинството няма. Във връзка с новата мода, Синди се развежда с Гиър и се жени за собственика на верига клубове и ресторанти Радни Гербер.

Примерът й последва Клаудия Шифър, ставайки жена на неизвестния по онова време режисьор Матю Вон.  В тон с колежките си постъпва и Кристи Търлингтън, сключвайки брак с не особено известния актьор Едуард Бърнс. И всички дружно започват да забременяват и да раждат.

В резултат до този момент са останали едва две "неустроени" бивши богини. Линда Еванджелиста, която роди от френски милиардер, упорито отказващ да признае детето. И Наоми Кембъл - Черният лебед шест години се опитваше да закове руския милиардер Доронин с брак, но напусто.

Реванш на полските мишки

Моделиерите не можеха да не се възползват от обстоятелствата, за да се избавят от скъпоструващите примадони. Те започнаха да ги заменят с кльощави девици с вечно злобни и изпити лица. Най-известна от тях стана Кейт Мос Вече 15 години тя и подобните й същества с чара на полски мишки се опитват да заменят бившите богини и не успяват.

Губещи огромни пари, модните къщи се принудиха да потропат на вратите на "пенсионерките", прегънати в угоднически поклон. Красавиците, които по време на семейните си идилии успяха да запазят божествените си фигури, с голямо удоволствие и явно злорадство се завърнаха на подиума. Отново во главе със Синди, която току-що отпразнува своята 50-годишнина.
А после върви вярвай на приказката, че не можеш два пъти да влезеш в една и съща река.

Няма коментари:

Бляскавата церемония за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев“ на 16-ти май по БНТ

  Бляскавата церемония за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев“ на 16-ти май по БНТ   Двама президенти, министри и холивудски з...