петък, 13 май 2016 г.

Науката в полза на красотата

Д-р Ана Пейкова от клиника ДЕРМА-ЕЛИТ: 
Вълшебни  точки за атрактивно лице

Високотехнологични филъри придават естествен външен вид, моделират и подмладяват

Новината от 14-ия световен конгрес по естетична медицина в Монако е, че филърите имат вече нов и уникален по рода си алгоритъм на поставяне.
Революционните MD-кодове са уникална система, измислена от д-р Маурицио де Майо - известен бразилски пластичен хирург и тренер на „Алерган” от дълги години.
Той е известен със своето новаторство в естетичната медицина и написване на редица учебици за  ботулинов токсин и хиалуронова киселина, в които синтезира своя клиничен опит и го споделя.
В началото, когато се въведе процедура за инжектиране на хиалуронова киселина, се запълваха отделните бръчки – назолабиални, около очите, над устните. Попълваха се устни и се създаваха скули. Обикновенно всеки  пациент искаше да промени това,което не харесваше в лицето си. Преди години д-р Маурицио де Майо създаде 8 точковият лифтинг.Той е установил, че отпускането на контура на лицето води до неговият уморен и състарен вид. Съответно инжектиране на хиалуронова киселина в средна и долна трета на лицето значително лифтира и подмладява изражението. Лицето възвреща триъгулната си форма от младите периоди.
Още от дълбока древност Микеланжело установява, че красотата на лицето има математическо изражение. Пропорциите и формата на лицето се разглеждат като геометрична фигура.Тази математическа формула се използва и при преценката и за инжектиране на хиалуронова киселина.Тя  е и в основата на новият алгоритъм – MD-кодовете.

След дълго и задълбочено изучаване на белезите и причините за стареенето, анализи на промяната на всички структури на лицето-кост, мускули, подкожна тъкан и кожа , се заражда идеята за MD –кодовете от д-р  Маурицио де Майо. Те са по-съвършенна схема за инжектиране на хиалуронова киселина след осем точковият лифтинг. Идеята на най-съвременната технология на д-р де Майо е, че всяка една зона на лицето е разделена, със своите подкожни структури, съдове и нерви,които са подробно описани и проучени.  Лицето се разглежда като цялостна картина и се преценява къде е „повредата”, от която е увиснал контура или погледа е тъжен, с асиметрия или без. Разглеждайки лицето като едно цяло, се оценяват отделните зони и техните белези на стареене, като части от пъзел: чело, очи, средна част, устни, назолабиални гънки, брадичка, контур. Във всяка една от тях са намерени оптималните точки (инжекционни места), в които поставянето на  хиалуронова киселина – филър от вайкрос технологията на „Алерган”, се получава много добър лифтинг ефект.

Т.е лекарят вижда едно лице. Преценява, че проблемът му е в областта на челото. Ако иска да го лифтира, без да поставя ботокс, знае кои са трите проблемни точки. И действително, когато се следва схемата на MD-кодовете се постига максимален лифтинг ефект с оптимално количество продукт.

Зоната около очите също има три точки.  Аз от моята практика и обучението при „Алерган”, бих казала, че не е маловажно откъде ще се започне. Ако се тръгне от вътрешната част на окото, през средната към края на окото и се постави филър, резултатът е един. Ако се инжектира по схемата на MD-кодовете, резултатът е съвсем друг.
Не е задължително при едно лице да се използват всички инжекционни точки. И в това е тънкостта на работата и преценката на естетичния дерматлог – в  коя точка трябва да постави хиалуроновата киселина, така че да реши проблема на съответния пациент. Например, той може да има дълбоки бръчки около носа, но те да са в следствие на отпускането на кожата в скулата, поради това, че липсва мастна тъкан. И като се подпълни тази липса, назолабиалната гънка се повдига нагоре и лицето изглежда много по-естествено. В досегашната практика тя просто се запълваше с хиалуронова киселина, обаче отпускането и проблемът на човека си оставаше и дори задълбочаваше.
 
Системата на д-р Де Майо помага на естетичния дерматолог да определи точно в кои зони човекът има проблем и в кои трябва да инжектира хиалуронова киселина. Тези MD-кодове се използват и са създадени само и единственно за продуктите с  т. нар. „вайкрос” технологията на „Алерган”- Волума, Волбела и Волифт. Става дума за група филъри, съдържащи високо и нискомолекулна хиалуронова киселина,която задържа водата по-трайно, без да прави оток в тъканите.След инжективане тя заема липсващият обем в кожата и стои напълно естественно. Благодарение на своята пластичност те  се моделират след инжектирането, така че лицето да изглежда абсолютно естествено, но подмладено и без бръчки.


При MD-кодовете пациентът може дори да си „поръча” как да изглежда – сериозен, по-свеж, млад, но естествен...
Най-често срещаният пример е с устните, които в една определена възраст губят своя тонус и блясък. След едно третиране устната може да изглежда хидратирана, леко пухкава, но не натрапчиво уголемена и вулгарна. Тя просто възвръща младежкият си вид  и това става с определена технология на инжектиране на хиалуронова киселина.

Техниката също е важна – дали ще инжектираме отвътре навън, отвън навътре, ако искаме да увеличим обема или ширината на устната...
Тук трябва да подчертаем уникалността на продукта. Идеята е лицето да стои абсолютно естествено, да не губи от свежестта и младостта си отпреди 10 години.
 
Ценното на пластичността проличава, когато в точката на инжектиране минава голям съд, който може да бъде засегнат. Вайкрос технологията позволява с определена техника на леко повдигане на кожата, продуктът да бъде инжектиран на едно място и леко да бъде наместен, където е съдът, така че да не го травмираме.

Това е изключително важно, защото никой не иска да ходи със синини.
При увиснали клепачи MD-кодовете ги повдигат чрез третиране на определени точки над веждите, но те трябва да се знаят от дерматолозите.  Веждите могат да бъдат повдигнати,  леко да се лифтират, но да стоят естествено, а човек да изглежда с леко отворен поглед.

Тази технология помага и на  хора, пострадали при катастрофа или след операция от тумор, да си възвърнат предишните лица. Обикновено, хората когато нямат проблем с асиметрия на лицето си, искат да бъдат по-красиви, по-лъчезарни, по-сексапилни дори. Докато има такива, които по рождение или вследствие от здравословен проблем, са асиметрични  и желаят да изглеждат нормални.

Тук от дерматолога се изисква да познава не само техниката на кодовете, а и анатомията на лицето и съответните мускули и причината за техния спазъм. Чрез инжектиране на хиалуронова киселина той може да се отпусне, така че да се получи симетрия на лицето.
Продължителността на действие на продуктите от вайкрос технологията Волума, Вулбела и Вулифт е много по-голяма. Един обикновен филър се разгражда от 6 до 10 месеца, докато при вайкрос технологията действието на хиалуроновата киселина продължава между 15 и 18 месеца. Разбира се, много е важен и начинът на живот.
Ако непрекъснато се правят топлинни порцедури, радиочестотен лифтинг, лазерни терапии, ходи се на сауна и на солариум,  животът на филъра.

Съществуват и начини за удължаване на действието на хиалуроновата киселина – специални кремове, плазмен лифтинг, мезотерапия.... Но това е строго индивидуално трябва да бъде преценено от лекаря.

Уникалното е, че д-р Маурицио де Майо, в следствие  много наблюдения на пациенти, селектиране на познания от колеги, създава тази система. С нея можем да работим по-спокойно и по-осъзнато. Чрез MD-кодовете естетиката се превръща в наука.  Важна е технологията, методиката и мястото на инжектиране.


Няма коментари:

Д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет финансираха обзавеждането на новата община в Пустец в албанския район Мала Преспа, където живеят и хора с български корени

  Фондация Българска Памет с поредно мащабно дарение за Мала Преспа, Албания След молба от страна на кмета на Община Пустец Пали Колевски и ...